Doğal gaz kaçağı nasıl anlaşılır? Evde gaz kaçağı fark edilirse neler yapılması gerekir? Gaz kaçağının kontrolü için hangi numarayı arayabiliriz? Hazırsanız başlayalım…
Evde Doğal gaz Kaçağının Belirtileri
Doğal gaz kaçağında sızıntının anlaşılması normal şartlar altında zordur. Bunun nedeni, doğalgazın kokusuz bir yapıya sahip bir gaz türü olmasıdır. Ancak, bunu ortadan kaldırmak için ev tipi kullanımlarda doğalgazın içerisine özel bir konu eklenmiştir.
Doğal gaz Kaçağı Nasıl Kokar?
Doğal gazın kokusuz özelliğini ortadan kaldırmak için içerisinde çürük sarımsak ya da çürük yumurtaya benzer bir koku eklenmiştir. Çünkü, insanlar tarafından bu kokunun net bir şekilde anlaşılmaktadır.
Sonuç olarak, evinizde, apartman boşluğunda ya da kazan dairesinde sizler de gaz kaçağı olduğundan şüphelenirseniz ilk olarak kokuya dikkat kesilebilirsiniz.
Doğal gaz Kaçağı Nerede Birikir?
Doğal gaz kaçağında yaşanan problemlerin büyük bölümü gaz birikmesinden kaynaklanır. Sızıntı sırasında ortaya çıkan gaz belli alanda birikmektedir. Hava desteğiyle ya da profesyonel cihazlar ile hava çekilmez tehlike ortaya çıkar. Peki, doğalgazda meydana gelen sızıntı sonrası gaz nerede birikir?
Sızıntı sırasında ortaya çıkan gaz, havadan kendisini ayrıştırır. Kaçağın olduğu bölgeye göre temiz havadan kendisini ayırmak için en üst bölgeye çıkar. Gaz yoğunluğu arttıkça da yavaş yavaş zemine inmeye başlar. Bu durum ortaya çıkan gaz sızıntısı ile doğru orantılıdır.
Kazan dairesinde ya da doğal gaz borusunda yaşanan sızıntılar, bir nevi gaz birikiminin nerede olacağının ilk belirtisidir. Eğer evinizin mutfağına koyduğunuz tesisat içerisinde bir gaz sızıntısı meydana gelirse, o bölge yoğun bir gaz kokusuna maruz kalacaktır. Yeterli havalandırma yoksa tahmin edilen sonuç kaçınılmaz olur.
Örneğin, gaz sızıntısı kazan dairesinde oluşursa, bu seferde bütün sistemi yöneten bölgede yoğunlaşma olacağı için tehlikenin boyutu daha da büyüktür.
Doğal gaz Kaçağı Kontrolü?
Daire içerisinde gaz kaçağı olması durumunda, kullanıcıların hiçbir şekilde kendileri müdahalede bulunmaması gerekir. Bu aşamada ilk olarak Alo 187, ulaşılmaması durumunda ise İtfaiye yani 112 aranır. Kontrollerin uzman ekiplerce yapılması son derece önemli.
Evde Doğal gaz Kaçağı Varsa Ne Yapmalıyız?
Kaçak tespit edildiğinde elektrik düğmeleri de dahil olmak üzere elektrikli hiçbir şeye dokunmamak gerekir.
Ortamda pencere ve kapı varsa mutlaka açılması ve havalandırılması gerekir.
Kapı zili dahi kullanılmamalıdır. Asla kibrit ya da çakmak yakılmamalıdır.
Bütün doğalgaz vanaları kapatılmalıdır.
Doğal gaz kaçağını bildirmek için 187 no’lu telefon aranır. Ancak arama işlemi ev/ofis içerisinde yapılmamalıdır. Çünkü telefonların da kıvılcım oluşturma riski vardır. Güvenli bir alana ya da komşuya giderek, orada telefon kullanılması gerekir.
Kaçağı bulunan ortamda asla sigara içilmemeli, içen varsa da uyarılmalıdır.
Doğal gaz kaçağının olduğu evdeki/ofisteki tüm kişilere söylenerek, yapılmaması gerekenler mutlaka anlatılmalıdır.
Doğal gaz müdahale ekibi gelinceye kadar asla kombi cihazına bir girişimde bulunulmamalıdır.
Ortamdaki herkes uzaklaşmış olmalı.