20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Faydalı Bilgiler Düdüklü tencere vitamini öldürüyor! 'Kemik suyu hariç kullanmayın'

Düdüklü tencere vitamini öldürüyor! 'Kemik suyu hariç kullanmayın'

Genellikle birçok kişinin evinde bulunan düdüklü tencereler, yemeklerin daha pratik bir şekilde hazırlanmasını sağlıyor. Ancak Doç.Dr. Yavuz Dizdar verdiği bir röportajda düdüklü tencerede pişen yemeğin besin değerinin düştüğünü belirtti. İşte nedeni.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Düdüklü tencere vitamini öldürüyor! 'Kemik suyu hariç kullanmayın'
KAYNAK: Haber Merkezi

Her yemek için geçerli olmasa da düdüklü tencerede özel olarak hazırlanan bazı yiyecekler vardır. Doç. Dr. Yavuz Dizdar verdiği bir röportajında düdüklü tencere kullanımına ilişkin gözden kaçan bazı detayları anlattı.

Düdüklü tencere kullanımı uzun zaman içerisinde pişmesi gereken yemekler için kullanışlı kabul edilir. Ancak Dizdar'a göre düdüklü tencere bazı açılardan avantaj gibi görünse de yemek içeriğini tetikleyen bir tehlikeye dönüşebilir.

Düdüklü tencerenin içeriği tetiklemesindeki en temel neden, basınç altındaki sıcaklığın çok yükselmesi ve aromaya etki ederek değişikliklere yol açmasıdır. Nitekim kemik suyu gibi pişirmesi zor bir besinin sıvısını elde etmek yüksek basınç ve sıcaklık gerektirir.

Yavuz Dizdar, düdüklü tencere kullanarak elde ettiğiniz kemik suyunun dondurularak saklanmasında bir sakınca olmadığı belirtti. Ancak dondurduktan sonra normal tencerede, ağır ateşte pişirilmesi gerekiyor. Yemekte bulunan bileşenler düdüklü tencereye girdikten sonra erimeye yatkın olur. Yavuz Dizdar bileşenlerin kaybolmasını "Doku özelliklerini yitirirler" şeklinde ifade etti.

Düdüklü tencerenin besinlere karşı baskın gücünden bahsetmek için eskilerin bir lafından yola çıkan Yavuz Dizdar, "Hatır uğruna çiğ tavuk yenir" cümlesini tekrar hatırlattı. Elbette ki çiğ tavuk eti lastikli bir yapıya sahip olduğunu için tüketilmez. Ancak düdüklü tencerenin basınç gücü, kolajen gibi moleküllerin suya geçmesini kolaylaştırabilir.

B vitamini taşıyan bazı yiyeceklerin düdüklü tencereden etkilendiğini söyleyen Dizdar, vitamin içeriğine sahip yiyeceklerin tencerede ve kısık ateşte pişirilmesi gerektiğini belirtti. Sağlıklı ve doğru pişirme yöntemleri birçok yemeğin içindeki sağlıklı besinlerin kaybolmasını önler.

Bazı uzmanlar ise et pişirirken daha dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Uzmanlara göre düdüklü tencerede 120 derece üzerindeki pişirmelerde kanser yapıcı herhangi bir bileşik oluşmuyor.

Prof. Dr. Canan Karatay'a göre ise, düdüklü tencere veya basınçlı tencere kullanımı yemeklerin vitamin ve mineral değerinde herhangi bir değişiklik oluşturmuyor. Karatay, buhar çıkarmadıkları için vitamin ve mineral kayıplarının daha az olacağını belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MHP’den Şanlıurfa ziyareti

MHP’den Şanlıurfa ziyareti