Gassallık mesleği, ölen kişilerin dini ve hijyen kurallarına uygun şekilde yıkanması, kefenlenmesi ve defin işlemlerine hazırlanması sürecinde görev yapan kişilere verilen unvandır. Son zamanlarda Gassal dizisinin etkisiyle, bu meslekle ilgili araştırmalar artmış durumda. Peki, gassal olmak için ne yapmak gerekir? Gassallık mesleği hakkında detaylı bilgilere yazımızda ulaşabilirsiniz.
Gassal nasıl olunur?
Gassal olabilmek için belirli şartlar ve eğitimler gerekiyor. İlk olarak, ortaöğretim kurumlarının İmam Hatip bölümünden mezun olmak ya da en az ortaöğretim kurumlarından mezun olup MEB onaylı Cenaze Hizmetleri Eğitimi Tamamlama Belgesine sahip olmak gerekiyor. Ayrıca, gassal olabilmek için vardiyalı sistemde çalışmaya engel bir durumun olmaması ve KPSS'den en az 60 puan almış olmak zorunlu tutulmakta.
Kadın ve erkek gassalların, cinsiyetlerine uygun cenazeleri yıkamaları gerektiğinden, bu meslek için hem cinsiyet hem de psikolojik dayanıklılık önemli birer kriter olarak öne çıkıyor.
Başvuru sürecinde ise nüfus cüzdanı fotokopisi, KPSS sonuç belgesi, adli sicil kaydı, nüfus kayıt örneği, SGK tescil ve hizmet dökümü, mezuniyet belgesi, vesikalık fotoğraf ve sağlık raporu gibi belgeler gerekiyor. Erkek adaylar için ayrıca askerlik durum belgesi de istenebilir.
GASSAL OLMAK İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?
Gassal olmak isteyenler, belediyelerin cenaze hizmetleri birimlerinde düzenlenen kurslara başvurabilirler. Gerekli belgelerle online veya belediyelerde başvuru yapılır.
GASSALLIK KİMLERE UYGUNDUR?
Gassallık, İslam'ın cenaze yıkama kurallarını bilen, ölü bedenle çalışma psikolojisine hazır olan ve cinsiyetine uygun cenazeleri yıkayabilen kişilere uygundur.
Gassalların Maaşları Ne Kadar?
Gassallık mesleğinde maaşlar, çalışılan kuruma, deneyim süresine ve eğitim seviyesine göre değişiklik göstermektedir. Türkiye genelinde gassalların maaşları ortalama olarak 30.000 TL ile 47.000 TL arasında değişmektedir. Deneyimli gassallar, daha yüksek maaşlar alabilmektedir.