21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler Kule Vinç Operatörü Nasıl Olunur?

Kule Vinç Operatörü Nasıl Olunur?

Bazı meslekler vardır ki tehlikeyi ve tutkuyu içinde barındırır. Kule vinç operatörlüğü de bu mesleklerden biridir. Gökyüzünün yalnız çalışanları olan kule vinç operatörleri, genellikle büyük çaplı inşaatlarda çalışırlar ve vinçlerinin boyuna göre yerden onlarca metre yüksekte saatlerini geçirirler.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kule Vinç Operatörü Nasıl Olunur?

Yapılması en ağır ve zor işlerden biri olan bu meslekte kule vinç operatörleri mesai başlar başlamaz kule vince basamakların hepsini tırmanarak çıkar ve gerekli olmayan durumlar haricinde burada uzun saatler çalışırlar. Ağır işler arasında bulunan kule vinç operatörlüğü için mesleki yeterlilik kurslarına katılarak gerekli sertifikaların alınması gerekir.

Kule Vinç Operatörü Olmak İçin Hangi Şartlar Gereklidir?

Kule vinç operatörü olmak için en düşük ortaokul mezunu olmak gerekir. Bunun yanında ilkokul seviyesinden yüksekte bir eğitim almış olmak, kule vinç operatörlüğünde tercih sebebi olabilmektedir.

Gerekli diploma şartlarına sahip olanların mesleki eğitim kurslarına katılarak gerekli eğitimleri almaları gerekmektedir. Bu eğitime mesleki eğitim merkezleri ve özel kurslar aracılığıyla ulaşmak mümkündür. 

Daha sonra kule vinç üzerinde çalışmak için son gereklilik kule vinç operatörlüğü sertifikası almaktır. Mesleki eğitimler tamamlandıktan sonra gerekli sınavlar yapılarak kule vinç operatörü adaylarına sertifikaları verilir. Sonrasında kule vinç operatörleri, inşaatlar ve yapı alanlarında çalışmak için hazırdır.

Kule Vinç Operatörü Olmak İçin Yaş Sınırı Var Mı?

Kule vinç operatörü olmak için gerekli belge ve sertifikaların yanında bir yaş sınırı, bedensel ve zihinsel gereklilikler de vardır. Vinç operatörü olmak isteyen kişilerin bu alanda çalışması için 18 yaş olan alt yaş sınırından daha genç olmamaları gerekmektedir.

Bunun yanında yaş sınırına takılmayan kişilerin fiziksel ve ruhsal olarak da bu ağır işte çalışmalarına bir mani olmaması gerekir. Bunun için hastaneden bedensel ve ruhsal sağlığınızda bir sorun olmadığını tescilleyen sağlık raporu alınması gerekir.

Ayrıca tüm bu belgelerin yanında iş güvenliği eğitimi ve sertifikası da kule vinç operatörleri için gereklidir.

Kule Vinç Operatörü Sertifikası Nasıl Alınır?

Kule vinç operatörleri çok yükseklerde ve ağır makinelerle çalışan emekçilerdir. Kaldırdıkları yüklerin kiloları tonla ölçülebildiği için bu işte uzmanlaşmaları ve belirli yetkinlik belgelerini almaları gerekir. Bu nedenle kule vinç operatörlerinin bu mesleği yapmaları için sertifika almaları zorunlu tutulmuştur. Peki bu sertifika nasıl alınır?

Belirli sınavların sonunda alınabilen bu sertifikaya sahip olmak için mesleki yeterlilik kursları yahut özel eğitim merkezleri aracılığıyla dersler almak gerekmektedir. Vinç operatörü adayı, bu kurumlardan mesleki dersler aldıktan sonra yapılacak sözlü ve yazılı sınavlara katılmaya hazır hale gelir. Sertifikaya sahip olmak için geriye kalan tek süreç, sınavlara girerek başarı elde etmektir.

Vinç Operatörü Eğitimi Nerelerde Verilir?

Vinç operatörü sertifikası almak için tamamlanması gereken kurslar vardır. Bu kurslar, adayların isteğine ve ihtiyaçlarına göre farklı noktalarda ve alanlarda bulunur. Vinç operatörü adayları bu kursları Mesleki Eğitim Merkezleri, Özel İş Makineleri Kursları, Mesleki Yeterlilik Kurumu Onaylı Eğitim Kursları, Halk Eğitimi Merkezleri ve Sanayi ve Sanayi ve Ticaret Odalarına Bağlı Eğitim Merkezleri aracılığıyla kolayca alabilirler. 

Vinç operatörü olmak isteyen adayla bulundukları bölgeye ve en yakın imkanlara göre bu kurslardan herhangi birisine başvurarak eğitim alabilirler.

Kule Vinç Operatörü Maaşları Ne Kadardır?

Her meslekte olduğu gibi kule vinç operatörü maaşları da mesleki tecrübeye, işverenin fiyat politikasına, çalışılan şehre, işin büyüklüğüne ve kule vincin boyutuna göre değişiklik göstermektedir. 

Ancak genel olarak kule vinç operatörlüğüne yeni başlayan kişiler 25.000 – 35.000 Türk Lirası arasında maaş alıyorken deneyim kazandıkça maaşları da yukarı doğru ivme kazanmaktadır. Yine kule vinç operatörlerinin ücretleri yapılan fazla mesai, gece çalışmaları ve iş sözleşmesinde bulunabilen ek primlere göre artabilmektedir. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Uzmanlar açıkladı: İnmede ilk 4,5 saatte müdahale önemli!

Uzmanlar açıkladı: İnmede ilk 4,5 saatte müdahale önemli!