22 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler Mantar nasıl temizlenir? İşte mantarı dipdiri tutan taktik!

Mantar nasıl temizlenir? İşte mantarı dipdiri tutan taktik!

Mantar, birçok alternatife dönüştürülerek tüketilen ve yemeklere lezzet katan yiyeceklerden biridir. İçerisinde bulunan protein de etle kıyaslanabilecek kadar yüksek. Birçok kişinin severek tükettiği mantarı temizleme işlemi ise herkesin aklında soru işareti oluşturuyor. İşte mantarı doğru tekniklerle temizleme ve doğrama uygulamaları.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mantar nasıl temizlenir? İşte mantarı dipdiri tutan taktik!

Pek çok yemeğin yanına yakışan mantar, oldukça zahmetsiz hazırlanan yiyeceklerden biri. Özellikle et tüketmeyen bireylerin menülerinde olmazsa olmaz yiyeceklerden biridir. Ancak pek çok kişi mantarın yıkanıp yıkanmaması gerektiğini tartışıyor. İşte hazırlık aşamasında uygulamanız gereken doğru teknikler.

Pek çok sebze ve meyveyi yıkayarak kullanmaya alışkın olabilirsiniz. Ancak mantar, bu yiyeceklere dahil değildir. Mantarın yapısal özellikleri su ile temas ettiğinde lezzet kaybına neden olur. O nedenle mantarın yıkanması çok önerilen bir husus değildir. Peki, topraklı bir mantarı başka türlü nasıl temizleyebiliriz?

Diş fırçasıyla mantarın baş ve sap kısmını nazikçe fırçalayarak temizleyin. Fırça, mantarın hassas yüzeyine zarar vermeden üzerindeki kirleri ve toprak kalıntılarını alır. Ancak tüm yüzeyini fırçalamayı unutmayın, böylece gözden kaçan kirli alanları geçmemiş olursunuz. Yumuşak kıllı fırçalar, hassas mantar türlerini temizlemek için daha iyidir. Fırçanın kılları çok sert olursa mantarın dokusuna zarar verebilir.

Hafifçe nemlendirilmiş bir kağıt havlu veya temiz bir bezle mantarın yüzeyini silebilirsiniz. Bu yöntem mantarın çevresindeki kirleri çıkarmaya yetecektir. Eğer mantar üzerinde fazla nem kalırsa, kuru bir kağıt havlu ile tekrar silerek mantarın tamamen kurulamayı unutmayın. Mantarın sap kısmını ve başının altındaki daha az görünen yerleri ihmal etmeyin.


Küçük ve keskin bir bıçakla mantarın üst yüzeyini çıkarabilirsiniz. Özellikle daha büyük ve sert yapılı mantarlar için işinizi kolaylaştıracaktır. Küçük bir bıçak yardımıyla mantarın baş kısmını hafifçe kazıyın. Kirli yerleri ince bir katman halinde çıkarabilirsiniz.

Dışındaki kirleri alabilmek için sebze soyacağı kullanabilirsiniz. Mantarın dış kabuğunu yenilemek gibi bir etki yaptığınızda kirlerin tamamen ortadan kalktığını göreceksiniz. Kabuk soyma, mantarı derinlemesine temizler ancak mantarın doğal dokusunun bir kısmını da alabilir. Bu nedenle dış kabuğu çok kirli olan mantarlar için tercih edin.

Çok kirli veya topraklı mantarlar için düşük sıcaklıkta fırında kurutma yöntemi uygulayın. Mantarları düşük sıcaklıkta fırında 5-10 dakika bekletin. Yüzeyindeki kirlerin kurumasını ve daha kolay fırçalanabilir hale gelmesini sağlar. Fırınlama işleminin ardından kuru bir fırça kullanabilirsiniz.

Doğal yöntemler kullanarak da mantarı temizlemeniz mümkün. Hafifçe nemlendirilmiş bir beze biraz karbonat serpip mantarın yüzeyini silebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde yıkamaya gerek kalmadan tertemiz mantarlar tüketebilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kabe ne zaman yapıldı? Kabe'nin içi nasıl? Kabe'ye dair bilinmesi gereken her şey

Kabe ne zaman yapıldı? Kabe'nin içi nasıl? Kabe'ye dair bilinmesi gereken her şey