22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Faydalı Bilgiler Uzmanından çocuklarda dezenfektan kullanımı uyarısı

Uzmanından çocuklarda dezenfektan kullanımı uyarısı

Koronavirüsten korunmada artık herkesin bildiği üç temel kural olan maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmesi, vakalarda hızlı bir artışın yaşandığı bu günlerde çok daha önemli hale geldi. Üç temel kuraldan biri olan hijyenin sağlanmasında ise öncelikle el temizliğine dikkat etmek gerekiyor. Ancak el temizliği için yoğun dezenfektan ya da kolonyanın aşırı kullanımı yetişkinlerin yanı sıra özellikle hassas cilde sahip olan çocuklarda istenmeyen etkilere yol açabiliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Uzmanından çocuklarda dezenfektan kullanımı uyarısı

Eczacılık Fakültesi Dr. Öğr. Üy. Genada Sinani, “Koronavirüs dahil, mikroplardan korunmak için en iyi yol elleri sabun ve temiz suyla yıkamaktır ve mümkün oldukça çocuklar dezenfektan, antiseptik, kolonya gibi ürünlerden uzak tutulmalıdır” açıklamasını yaptı.

“Cilt için antiseptikler kullanılır dezenfektanlar yüzey temizleyicidir”

El temizliği için kullanılan ürünlerin dezenfektan değil antiseptikler olması gerektiğini ancak bunun halk arasında bilinmediğini belirten Dr. Genada Sinani, “Öncelikle bilmemiz gerekir ki dezenfektanlar kapı kolları, zeminler gibi cansız yüzeylere; antiseptikler ise canlı yüzeylere, cilde uygulanan antimikrobiyal ürünlerdir. Bu ürünler birbirinden farklı olsa da halk arasında yaygın olarak benzer olduğu düşünülüyor ve birbirleriyle karıştırılıyor. Bu karışıklığın sebebi, ayrıca bazı antiseptik ürünlerin el dezenfektanı olarak bilinmesinden kaynaklanır. El dezenfektanı olduğu belirtilmediği müddetçe herhangi bir dezenfektanı yetişkinler bile korunaksız kullanmamalı” uyarısını yaptı.

“Çocuk cildi kolay tahriş olur”

El temizliğinde hem çocuklar hem de yetişkinler için en sağlıklı yöntemin su ve sabunla yıkamak olduğunu tekrarlayan Dr. Sinani, “Su ve sabun yokluğunda en az %60 alkol içeren el dezenfektanları kullanılabilir. Ancak, çocukların ürünü içmesini, solumasını veya gözlerle temasını önlemek için özellikle 5-6 yaş altındaki küçük çocuklar el dezenfektanını bir yetişkin gözetiminde kullanmalıdır” dedi. Kolonyanın da içerdiği alkolle koronavirüse karşı korunmada etkili olduğunu söyleyen Dr. Genada Sinani, “Fakat kolonya keskin kokuludur ve eklenen esanslar çocukların cildine zarar verebilir. Çocukların cildi hassastır. Yetişkin cildine göre ciltleri daha incedir ve kimyasal maddelerin kan dolaşımına geçişi daha hızlı ve yüksektir. Alkol bazlı el dezenfektanlarının yoğun kullanımına bağlı cilt kolay tahriş edilebilir ve ciltteki iyi bakteriler de yok edilerek cildin bariyer görevi bozulabilir” uyarılarında bulundu.

“Ebeveynler ürün etiketini dikkatli okumalılar”

El dezenfektanı seçerken ebeveynler tarafından ürün etiketinde belirtilen içeriğin de dikkatli okunması gerektiğini söyleyen Dr. Genada Sinani, “Çocuklarda olası kazaları engellemek için güzel esanslar eklenmiş ürünler tercih edilmemeli. Ayrıca, çocukların ürünü içme riskini azaltmak için, kötü, acı bir tat veren denatüre alkol ile hazırlanan ürünlerin seçilmesi önerilir. İzopropil alkol ile hazırlanan ürünler etanol veya etil alkol ile hazırlananlara göre daha zehirli olabilir. Küçük çocukların etrafındaki bu dezenfektanlara özellikle dikkat edilmeli. Cilde zararlı olan ve zehirlenmelere yol açan metil alkol veya odun alkolü ile hazırlanmış eldezenfektanları kullanma ihtimalini azaltmak için kalitesi bilinen güvenilir ürünler seçilmeli” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Varank: Şubat 2018’den beri en yüksek düzeyde

Bakan Varank: Şubat 2018’den beri en yüksek düzeyde