Son günlerde telefon ve araba alım satımlarında, sosyal medya ve kredi kartı kopyalama gibi pek çok nitelikli dolandırıcılık yöntemi ile vatandaşların tuzağa düşürüldüğünü söyleyen Avukat Serkan Mürseloğlu, artan dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları bilgilendirdi.
İkinci el araba alıp satarken dolandırılmayı kimse istemez ancak kişinin dikkatsiz davranması sonucu kötü niyetli kişiler her yıl yüzlerce kişiyi ağına düşürebiliyor. Nitelikli dolandırıcılığın daha çok araba alım ve satımlarında yapıldığını belirten Avukat Mürseloğlu, vatandaşların dolandırıcıların, Ceza Kanunu’nun (TCK) 158’nci maddesinde yer alan nitelikli dolandırıcılık suçuna karşı tuzağa düşmemeleri için açıklamalarda bulundu.
DOLANDIRICILAR VATANDAŞI NASIL KANDIRIYOR? Dolandırıcılığın daha çok araba alım ve satımlarında meydana geldiğini belirten Avukat Mürseloğlu, dolandırıcıların vatandaşı nasıl mağdur ettiğini anlattı.
Mağdur hileli davranışlarla aldatılarak noter huzuruna götürülüyor. Noter huzurunda devirden sonra paranın aktarılacağı belirtiliyor. Buna inanan kişi de devri verdikten sonra alacağına bir türlü kavuşamıyor. ‘Aracımı sattım, yalnız paramı alamadım, ne yapabiliriz?’ şeklinde çok şikayet alıyoruz.u003cuu003eu003c/uu003eu003cuu003eu003c/uu003e
PARANIZI HEMEN NOTER HUZURUNDA ALMALISINIZ! Bu durumda hemen savcılığa suç duyurusunda bulunulması lazım diyen Avukat Mürseloğlu, yapılması gerekenleri şöyl sıraladı:
Araç üzerine ihtiyati tedbir konulması lazım ve aracın üçüncü iyi niyetli kişilere satılmasına engel olmak gerek. Üçüncü kişi aracınızı iyi niyetli kişilere sattıktan/devrettikten sonra o aracı bir daha alma imkanımız olamıyor; olsa dahi haksız ve haklı çıkarlarsa bile aldatan ve dolandıran kişinin hiçbir varlığı olmadığı için icra yoluyla tahsil kabiliyeti de olmuyor. Bu tür durumlarda ‘alış ve ticaretlerde noter huzurunda paranızı aldınız mı?’ sorusu soruluyor ve bunun o esnada alınması gerekiyor. Alınmadığı ve imza atıldığı takdirde bir daha tahsil kabiliyeti çok zorlaşıyor. Bunun için yaptırımlar her ne kadar da üst düzey olsa da dolandırıcıları engellemeye yetmiyor”
YAŞANMIŞ OLAYLAR YOL GÖSTERİCİ Yazımızın devamında ikinci el araç alıp satarken dikkat etmeniz gerekenleri maddeler halind açıklayacağız ancak öncesinde gerçek vakalara göz atmak, vatandaşın nasıl oyuna getirildiğini anlatmak istiyoruz.
PARANIN BİR KISMINI ALIP BU YALANA KANMAYIN! Geçtiğimiz yıl pek çok kişi arabasını satıp mağdur oldu. Ortak noktaları, dolandırıcılar tarafından oluşturulan sahte dekonta inanıp EFT işlemi bazen uzun sürebiliyor, yarım saate hesabınızda olur sözüne inanıp noter huzurunda satış işlemine onay vermeleriydi. Geçtiğimiz yıl 50 bin TL dolandırılan R.G. Önce bana kaparo gönderdiler, ben de Kırşehir'e arabamı satmak için gittim. Aracımızın satışını yaptık. 'Ofiste parayı vereceğiz' dediler. Ofise gittiğimizde bir miktarını verdiler, 50 bin Türk Lirası kaldı. Kalan paraya da senet yaptılar '2 gün içinde para eline geçer' dediler. Ama maalesef param elime geçmedi ve kendilerinden şikayetçi oldum diye konuştu.
YEĞENİMLE BEKLEYİN, ALTINLARI BOZDURUP GELİYORUM Bir başka mağdur ise, aracının noterde satışına onay verdikten sonra, dolandırıcının yeğenim diyerek tanıttığı kişiyle, alacak kişinin altın bozdurmasını beklemeye başlıyor.
Nakit paramı almadan noterde satışı gerçekleştirdik. Çıkışta bana altın bozduracağını, altınları bozdurmadığı için nakiti olmadığını, altınları bozdurup geleceğini söyledi. Bana yeğeni olarak tanıttığı kişiyle beklemeye bıraktı. Ben de kendilerine güvendim, tamam dedim. Bu süre içinde aracı alıp gitti. 10-15 dakika sonra tekrar aradı. ''Şu kadar eksik var' vs. diyerek beni oyalamaya devam etti.
Bekleme sırasında 'yeğen' de gidiyor ve aracını satan kişi hem parasından hem de arabasından oluyor. Bir süre sonra da yanında da bekleyen kişi de beni bırakıp kaçtı diyen ve senelerdir hukuk mücadelesi veren mağdurun 2013 yılında başlayan davası halen sürüyor.
SAZAN SARMALI YÖNTEMİYLE DOLANDIRILMAKTAN SON ANDA KURTULDU Kemal Arifoğlu, otomobilini 450 bin liraya internet üzerinden satışa çıkardı. İlandan yarım saat geçmeden kendisini arayan bir kişinin otomobili beğendiğini ve almak istediğini söyleyen Arifoğlu, dolandırıcının otomobili ev karşılığı tanıdığı bir müteahhide vereceğini, bunun üzerine notere gidip bir an önce satış işlemlerinin başlatılmasını istedi. Şüphelenen Arifoğlu, Yılmaz Erdoğan'ın yazıp yönettiği Sazan Sarmalı filmindeki dolandırıcılık yöntemine benzeyen yöntemle dolandırılmaktan son anda kurtuldu. Arifoğlu, daha önce galericilerin de dolandırıldığını bildiği için, noterdeki muhataplarıyla konuşup dolandırıldıklarını ortaya çıkardı.
DOLANDIRICILAR SAHTE MEMUR KİMLİĞİ BİLE KULLANIYOR Satış yapacağı kişinin Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olduğunu sanan, hatta sahte TSK kimliğini bile gören bir başka mağdur ise, parayı noterden sonra alacağına güvenerek noter huzurundaki işleme onay veriyor. Güven kazanmak için dolandırıcı, arabayı alacağı kişiye, WhatsApp'tan sahte askeri kimliğini gönderiyor. Ardından Size atmayacaktım yanlışlık oldu. İşlemler için babamın arkadaşına atıyordum ama sizde de dursun diyerek 'güven' kazanıyor.
NOTER HUZURUNDA YAPILMAYAN ALIM-SATIM İŞLEMİ GEÇERSİZ! Aracını noter huzurunda satmayan ve ne parasına ne de aracına ulaşamayan, üstelik noter huzurunda yapılmayan işlem nedeniyle aracına dair tüm borçlardan da sorumlu olan bir başka mağdur ise durumunu anlatıyor.
Nisan ayında arabamı sattım ancak aramızda herhangi bir sözleşme yapmadık. Aracı verdiğim tarihten kısa bir süre sonra ödeyeceğini söyledi. Aracın kaydı benim üstümde. Nerdeyse 1 buçuk senedir paramı alamadım, üstelik bu sırada trafik cezası yemiş, onu da ödememiş. (*) 1700 TL olan ceza faizle 2700 TL'ye gelmiş. Şu an araçla ilgili MTV dahil her türlü borçtan ben sorumluyum ancak aracıma ulaşamıyorum.
(*) Trafikteki bir aracın kullanan kişinin üzerine kayıtlı olması zorunluluğu yok. Bu nedenle pek çok kişi ailesine veya çalıştığı şirkete ait araçlarla seyahat edebiliyor. Ancak Motorlu Taşıtlar Vergisi, sigorta, periyodik bakım gibi hususlardan ve araca gelen trafik cezalarından aracın resmi sahibi sorumlu.
ARAÇ ALIP SATARKEN BUNLARA DİKKAT! Posta Gazetesi Yazarı Bilal Emin Turan ikinci el araç alım satımlarında hangi konulara çok dikkat edilmesi gerektiğini bizler için maddeler halinde sıralıyor.
Para havale ile gelecekse havalenin aracı satın alan kişinin hesabından yapıldığına dikkat edin. Plakası kapalı ve piyasa değerinin altında satılan araçlara şüpheyle yaklaşın. Aracı mutlaka yetkili belgesi olan ekspertize götürün. Notersiz satış yapmayın. İkinci el araç alım ve satımlarda şüphe varsa durumu mutlaka notere aktarın ve noter katibinin görüşünü alın. Araç bedelini almadan noter görevlisine bedeli aldığınızı beyan etmeyin.
Eğer araç nakit paraya satılıyorsa, aracın satış bedeli noterde katibin önünde sayılarak alınabilir. Noter satış belgesi, araç ekspertiz belgesi benzeri evrakları saklayın. Aracınızı satarken yanınızda birisi olsun. Aracınızı test etmek isteyen kişiler sizi zorla indirip aracınızı gasp etmeye çalışabilir, tedbirli olun.
ACELE İŞE GERÇEKTEN DE ŞEYTAN KARIŞIYOR! Ayrıca, dolandırıcıların insanların telaşından yararlanmak için noter ve banka işlemleri için resmi işlem saatlerine çok yakın saatlerde mağdurlarla buluştuğunu ve insanların bu sıkışık zaman diliminde acele ettirdiklerini unutmayın.