Sicil affının çıkması halinde, yaklaşık 10 milyon sicili bozulan vatandaşların, az önce saydığımız borçları Bankalar Birliği Risk Merkezi’nden tamamen silinmiş olacak. Peki, Sicil affı 2022 çıktı mı, ne zaman çıkacak? İşte detaylar…
İçerisinde ekonomiye ilişkin düzenlemeleri barındıran Torba Kanun teklifi Resmi Gazete’de yayımlandı. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren sicil affının yürürlüğe gireceği tarih merak konusu oldu.u0026nbsp;
Borçlarını geciktiren, kara listeye girenler, icra takibi olanları yakından ilgilendiren sicil affı 2022 ne zaman çıkacak? Torba kanunu ile birlikte, bakiyesi 2 bin TL ve altında olan icra takibindeki alacaklar, tasfiye edilecek. İşte, Sicil affı ile ilgili merak edilen tüm detaylar…
BANKA BORCU OLANLARI SEVİNDİREN GELİŞME: RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDIGeçtiğimiz günlerde Meclis’e sunulan ve kabul edilerek kanunlaşan Torba Yasa teklifi Resmi gazete’de yayımlandı. Torba kanun, milyonlarca sicili bozulan vatandaşı ilgilendiren Sicil affı da dahil olmak üzere, ekonomiye ilişkin birçok düzenlemeyi içeriyor.u0026nbsp;
Torba yasanın kanunlaşması ile birlikte, Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından, Borçlarını 1 Temmuz 2023’e kadar ödeyen ya da yapılandıranlar, kara listeye girenlerin kredi borçlarının silinmesi bekleniyor. Sicil affının çıkması ile birlikte, bakiye tutarı 2 bin lira ve altına düşen icra takibindeki alacaklar tasfiye edilecek.
SİCİL AFFI 2022 ÇIKTI MI, NE ZAMAN ÇIKACAK?Henüz sicil affına dair madde Resmi Gazete'de yayımlanmadı. 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun başlığıyla yasalaşan Torba kanunda icra affı, sicil affı ve KYK borçlarının faizlerinin silinmesi yer alıyor.u0026nbsp;
Bu şekilde, kredi borcu olanlar borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar öder ya da yapılandırırsa Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nde kredi borç kaydı bulunanları borcu silinecek.
SİCİL AFFINDA KİMLERİ KAPSIYOR?Bankalar Birliği Riski Merkezi’nde kayıtları bulunan kişileri etkileyen sicil affından, ödeme tarihi 1 Ekim öncesi olan kişiler ve şirketler faydalanabilecek. 1 Temmuz 2022 tarihinde kadar ise borçlarını ödeyen ya da yapılandıran kişiler, kara listeden silinecek.
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin raporlarına göre Temmuz 2022 itibarıyla bireysel Kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş ve borcu devam edenlerin sayısı toplam 4 milyon 144 bin kişiye ulaştı. Protesto edilen senet sayısı ise 2022'de 206 bin 419 oldu. Mali boyutu 7 milyar 81 milyon lirayı bulan senetlerden 1 milyar 248 milyon liralık bölümü protesto edildikten sonra ödendi.