Türkiye'nin en kaliteli petrolünün keşfedildiği Gabar-Cudi'deki yeni sahalarda bulunan rezerv ile petroldeki dışa bağımlılık oranının yüzde 90'dan yüzde 70'lerin altına inmesi bekleniyor.
Fakat söz konusu müjdeler Gabar ile sınırlı kalmayacağı bekleniyor.
Akdeniz ile Karadeniz'de Kastamonu, Ordu ve Rize hattında harekete geçilirken yeni müjde ise Marmara Bölgesi'nden geldi.
Enerjide dışa bağımlılığı bitirmek isteyen Türkiye, sondaj çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladı.
Karadeniz gazı ve Gabar petrolünün sevincini yaşarken Şırnak'ta yeni rezevr bulundu. Sadece Gabar petrolü, ihracat oranını yüzde 20 orananda azaltacak. Uzmanlar Gabar için 'petrol denizi' diyor.
Karadeniz'deki sondajlar hız kesmiyor. Rize'de petrol umudunun çok yüksek olduğu açıklandı. Filyoz gazı şebekeye verildi. Amasra'da 3. sondaj kuyusu açıldı.
Ordu ve Kastamonu'da doğalgazın ilk sinyallerine ulaşıldı. Doğu Akdeniz'de, hem gaz hem petrol arama çalışmalarına ağırlık verildi.
Enerji Günlüğü sitesinde yer alan habere göre, Türkiye Petrolleri A.O, Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesi sınırları içerisinde Fidanlık-12 sondaj kuyusu açarak doğal gaz arayacak.
Türkiye Petrolleri A.O. (TPAO) Trakya Bölge Müdürlüğü tarafından Tekirdağ İli Hayrabolu ilçesi sınırları içerisinde kalan AR/TPO/K/F18-d3-1 nolu ruhsat alanında Fidanlık-12 adlı bir adet noktada Doğal Gaz Arama ve Çıkarma Faaliyeti planlanıyor. Yaklaşık 1 milyon lira değerindeki proje kapsamında, 22 bin metrekarelik alanda açılacak sondaj kuyularında 2000 metre derinliğe kadar inilecek.
Alanda doğalgazın bulunması halinde çıkarma faaliyeti yapılacak. Sondaj noktalarında çatlatma metodu uygulanmayacak. Sondaj öncesi yapılan çalışmalar ışığında kuyudan günlük maksimum 100.000- 150.000 m3/gün üretim yapılabileceği tahmin ediliyor.