22 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Galeriler Gündem 'Roketimsi insansız hava aracı' üretildi

'Roketimsi insansız hava aracı' üretildi

'Roketimsi insansız hava aracı' üretildi 1
Elazığ Fırat Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi Tolga Mertyüz, tez çalışması için danışmanları 2 öğretim üyesiyle paraşütle inişi de sağlanan roketimsi insansız hava aracı üretti.
'Roketimsi insansız hava aracı' üretildi 2
Elazığ Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Tolga Mertyüz, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Yakut ve Öğretim Üyesi Dr. Orhan Yaman'la birlikte tezi için roket yapmaya karar verdi.
'Roketimsi insansız hava aracı' üretildi 3
Geçen yıl ekim ayında başlayan çalışmalar 4 ayda sonuç verdi. Ekip, 1 metre uzunluğunda 10 kilo ağırlığında yerli ve milli olarak roketimsi insansız hava aracı (RİHA) üretmeyi başardı.
'Roketimsi insansız hava aracı' üretildi 4
İlk hedef olarak 500 metre üzerinde roketin paraşüt ile birlikte deneme fırlatmaları yapılmaya başlandı. İlk atışlardan itibaren roketin, ateşlenerek başarılı şekilde gökyüzüne çıkmasının ardından paraşütle de sağlıklı inmesi sağlandı.
'Roketimsi insansız hava aracı' üretildi 5
Roketin, geliştirilme aşaması devam ederken, ilerleyen süreçte başta savunma sanayi olmak üzere ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılması hedefleniyor.
'Roketimsi insansız hava aracı' üretildi 6
Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Türkiye'de son yıllarda uzayla ilgili çalışmalar yapıldığını belirterek, Bizim üniversitemiz de Teknofest'te roket yarışmalarında birincilik alan bir üniversite. Oğuz Yakut ve Orhan Yaman hocalarımızın danışmanlığında Tolga Mertyüz, yüksek lisans tezi kapsamında RİHA isimli bir roket geliştirmiş. Bu roket teknolojik olarak oldukça önemli, çünkü belli bir yüksekliğe çıktıktan sonra İHA gibi çalışıyor. Bu sistem vasıtasıyla roket yerden kumanda edilebilecek. Bu da ileride bize yeni bir teknoloji kazandırıyor. Çünkü ülkemiz GPS uydusuna sahip değil. Dünyada sadece 3 ülke sahip. Öyle olunca savunma sanayiinde karadan karaya atılan füzelerin geliştirilmesi zorlaşıyor. Bunun için yer haritası ya da yerden kumanda edilen roketlerin geliştirilmesi gerekiyor. Hocalarımız önemli bir çalışma yapmışlar. Roket bir yerden sonra İHA gibi davrandığı için yerden kumanda edilebilecek ve bu anlamda ülkemize ciddi bir teknoloji kazandırmış olacak. Hocalarımızı tebrik ediyorum. diye konuştu.
'Roketimsi insansız hava aracı' üretildi 7
Yüksek lisans öğrencisi Tolga Mertyüz ise RİHA'nın karadan roket gibi fırlatıldığını, en yüksek irtifaya ulaştıktan sonra katlanır kanat sistemini aviyonik sistemler vasıtasıyla aktif hale getirerek, insansız hava aracı şekline bürüneceğini anlatarak, şunları söyledi: Kuyruk kısmındaki kanatçık tahrik sistemi ile aldığı emirleri değerlendirip, kendisine rota belirleyecek ve rota doğrultusunda görevi yerine getirecek. Ayrıca kurtarma sistemi ile roket tekrar kullanılabilir olacak. Yerli ve milli olarak kendimiz tasarladık. Örneğin AFAD, Kızılay gibi arama-kurtarma işlerinde, arazi ilaçlamada, keşif, gözlem, sınır güvenliği ve atmosferik bilgilerin alınması gibi çeşitli görevlerde kullanılabilecek bir modeldir.
'Roketimsi insansız hava aracı' üretildi 8
'Roketimsi insansız hava aracı' üretildi 9
'Roketimsi insansız hava aracı' üretildi 10
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
JÖH'ten mesaj var: Gönlünüz rahat olsun kanları yerde kalmayacak

JÖH'ten mesaj var: Gönlünüz rahat olsun kanları yerde kalmayacak