Her 24 saat içerisinde ortalama olarak 6 gram tuz tüketmemiz gerekiyor ancak ortalama olarak bunun yerine olarak 8,4 gram kadar tüketiyoruz. Bu miktar ise doktorların önerdiği sınırın yüzde 40 üzerinde önemli bir rakam.
Fazla tuz tüketimi ise başta hipertansiyon gibi birçok hastalığa neden olabiliyor. Bunun nedeni, tuzdaki sodyumun kan damarlarınızda daha fazla suyun bulunmasına yol açarak daha yüksek basınca neden olmasıdır.
Yetişkinlerin yaklaşık yüzde 28'inde hipertansiyon bulunmaktadır. Peki bu kadar fazla tuzu nereden aldığımızı merak ediyor olabilirsiniz. Ancak şaşırtıcı bir şekilde bu tuz aslında sofrada yemeğinize koyduğunuz tuzluktan gelmiyor.
Ne yazık ki bunların çoğu hamur işleri, hazır tatlılar, paketli gıdalar, kahvaltılık gevrekler, soslar ve çeşniler gibi farkında olmadan tükettiğimiz yiyeceklerin içerisinde bulunuyor.
Uzmanlar, bu "görünmez" tuzun, insanların yediği tuzun yaklaşık dörtte üçünü oluşturduğunu söylüyor. Peki bunu karşın fazla tuz tükettiğimizi bize zarar vermeden önce nasıl anlayabiliriz?
Aslında çok fazla tuz tüketip tüketmediğinizi ellerinizden anlamanız mümkün. Tuz vücudunuzun su tutmasına neden olur, bu da dokularınıza sızarak şişmeye neden olabilir.
Bunun sebebi ise tuzu aşırı miktarda yediğinizde vücudunuz fazladan sodyum tutması ve hücrelerinizin dışındaki sıvıyı artırmasıdır.
Bu nedenle aşırı tuz tüketiminde ellerinizde ve parmaklarınızda şişme gözlemleyebilirsiniz.
Beslenme uzmanı Pippa Hill, şunları söyledi: "Bu, yemek yedikten sonra anında oluşan bir tepki değil, ancak tuzlu yiyecekler yedikten sonraki 24 saat içinde bu bölgelerde şişlik fark ederseniz, bu aşırı tuz tükettiğiniz anlamına gelebilir."
Bu durum devam ediyorsa tıbbi tavsiye almak en iyisidir çünkü daha ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir."
Ellerinizin aşırı tuz tüketiminin ipuçlarını vermesinin yanı sıra, ortaya çıkan şişlik (ödem olarak da bilinir) ayak bileklerinize veya ayaklarınıza da görülebilir. Çok uzun süre oturmak ya da uzun yolculuklar bu bölgelerdeki ödem daha belirgin hale gelebilir. Neurourology and Urodynamics dergisinde yayınlanan araştırma, günlük yüksek tuz alımını bacak ödemiyle ilişkilendirmektedir.
Gıda etiketlerini anlamak ise ekstra tuz içermeyen gıdaları seçmenize yardımcı olabilir. Blood Press UK, tuz oranının düşük, orta veya yüksek olup olmadığını görmek için gıda etiketlerindeki beslenme bilgilerinin kontrol edilmesini önerir. Daha sonra en sağlıklı seçeneği bulmak için yiyeceklerinizi diğer ürünlerle karşılaştırabilirsiniz.
Bu yönergeleri takip etmek gıdalardaki tuz içeriğini anlamanıza yardımcı olabilir:
Düşük - 100g başına 0,3g tuz veya daha az
Orta - 100 gram başına 0,3-1,5 gram tuz (bunların yenilmesi genellikle uygundur)
Yüksek - 100 gramda 1,5 gram veya daha fazla tuz (bunlardan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın veya yalnızca ara sıra yiyin).
Kaynak: Sabah