İtalya’da yer alan Campi Flegrei yanardağı 500 yıl kadar önce patlamıştı. Neredeyse bir insanlığın kökü kazınmıştı.
Campi Flegrei'nin 1950 civarından beri "hareketli" olduğunu ve bu dönemde binlerce depremin kaydedildiği gösterildi.
Şimdiyse, UCL (University College London) ve İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Araştırma Enstitüsü'nün (INGV) bu ay yaptığı çalışmada, volkan kabuğunun giderek zayıflayarak "kırılmaya yaklaştığı" uyarısında bulunuldu.
Bölgede, tekrar patlama durumuna karşılık herkes kendisine kaçacak yer aramaya başladı. Bu durum, sonrasında yaban hayatını ve ekinleri öldürecek küresel bir kış korkusuna yol açmakla kalmadı.
Yunanca'da "Phlegraean" alanları ve İngilizce'de "burning" (yanan) alanlar diye bilinen bu volkanik bölgede yaşayan en az yarım milyon kişiyi de endişelendirdi.
Yaklaşık 39 bin yıl önce Campi Flegrei'de muazzam bir patlama meydana geldi ve bazıları, bunu takip eden kışın Neandertallerin soyunun tükenmesinde payı bulunduğunu düşünüyor. Öte yandan başkaları da bu teoriye karşı çıkıyor.
Ülkenin güneyinde, Napoli yakınlarında yer alan Campi Flegrei, süper volkanik kalderaların etrafa yayıldığı bir bölge. Kalderalar, bir yanardağ patlayıp çöktüğünde meydana gelen büyük çukurlardır.
Volkan en son 1538'de patladığında, erimiş kayalar ve volkanik gazlar stratosfere yayılarak yaklaşık 30 metre yüksekliğinde tsunamilere yol açmıştı. Eğer bu olay tekrarlanırsa, kükürt ve zehirli kül tüm dünyaya yayılacak, muhtemelen uzun bir küresel kışa yol açarak yaban hayatı ve ekinleri yok edecek.
Volkanik bölge neredeyse yarım asırdır aktif değil fakat sadece nisanda bölgede 600'den fazla deprem kaydedilmesi bölgedeki deprem sayısının arttığına işaret ederek uzmanların uyarıda bulunmasına neden oldu.
Çevrede yaşayan yarım milyon kişiyi üç gün içinde bölgeden çıkaracak bir tahliye planı hazırlandı. Halihazırda pek çok kişi, 4 renk kodlu ölçekte (yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı) ikinci seviyedeki sarı risk uyarısı verilen Pozzuoli'de yaşıyor.