Türkiye'de bir döneme damga vuran en önemli olaylardan biri de Tarsus kazısı oldu.2016 yılında başlayıp 1 yıl süren kazı, o dönem tüm Türkiye'yi ekran başına kilitledi.
Sosyal medyada Tarsus'ta yer alan gizemli geçit hakkında yapılan paylaşımların ardından kullanıcılar, kazıda neler bulunduğunu araştırmaya başladı.
Tarsus'ta tüm Türkiye'yi meraklandıran bir dönemin en ünlü olayıyla ilgili iki arkeoloğun sözleri gündem oldu. Arkeologlar, 12 yıl önce aynı eve giren 15 kişinin geri dönmediğini ve evin altında gizli bir geçit olduğunu iddia etti.
Tarsus'ta 2016 yılında yapılan kazı hakkında yapılan yorumlar sosyal medyada gündem oldu. Kazıda yer alan arkeologların, "Başka boyuta açılan gizli geçit var" sözleri sonrasında Tarsus kazısında ne bulunduğu merak konusu oldu. 2016 yılında başlayıp 1 yıl süren kazı, o dönem tüm Türkiye'yi ekran başına kilitledi. Kazının bitmesinin ardından ne bulunduğu ise gizli kaldı.
İşte bu kazıyla ilgili araştırmacı yazar Bahar Tandoğan'dan Ne Var Ne Yok kanalına çarpıcı açıklamalar geldi. İşte o açıklamalar...
Tarsus kazısında işaret edilen yer aslında orada mı işlemler yapıldı, ya da başka bir yerde mi oldu, bunu bilemiyoruz. Orada neler olduğunu insanların bilmesini istemiyorlarsa bu işte bir iş vardır.
Bir kutu bulunmuş olabilir. Başka bir boyuta geçildiğine dair bir cihaz bulunmuş olabilir.
Ahit Sandığı bulunsa da kimse onun ortaya çıkmasını istemez. En son Süleyman Tapınağı'nda saklanmış.
Nereye gitti, nerede olduğunu bilmek ve bir noktayı işaret etmek pek doğru olmaz. Tarsus'ta olabilir.
Kabe'de de olabilir. Bu tarz söylentiler var. Hatta Kabe'den alınıp Antartika'ya götürüldüğü söyleniyor.
Ahit Sandığı nedir? Ahit kelimesi ”emir, talimat, anlaşma” vb. gibi anlamlarına gelir. Ahit Sandığı olarak bilinen çok gizemli bu sandık, içerisinde Hz. Harun ve Hz. Musa’nın eşyalarının bulunduğu bir sandıktır.
Tarihi kayıtlarda ve kutsal kitaplarda da bu sandıktan söz edilmektedir. 'Ahit Sandığı', Yahudiler ve Tapınak Şövalyeleri tarafından 26 asırdır aranıyor.
Ahit Sandığı, akasya ağacından yapılmış, içi ve dışı altın ile kaplanmış kutsal bir sandıktır. Exodus'ta sandığın yapılış şekli ölçülerine kadar anlatılmaktadır. 2,5 cubit uzunluğunda, 1,5 cubit genişliğinde, 1,5 cubit yüksekliğindedir. Yapıldıktan sonra altınla kaplanmış ve yanına taç ya da altın kalıpları konulmuştur. Altından dört halka sandığın dört köşesine sabitlenmiş ve kolay taşınabilmesi için içlerinden akasya ağacından iki kol geçirilmiştir.
Üzerine altından bir kapak konulmuş, kapağın üzerine de Cennet'in kapısında bekleyen iki meleğin karşılıklı birer tasviri konulmuştur. Kapağın kalınlığı ve melek figürlerinin ölçüleri hakkında bir bilgi yoktur. Son olarak sandık koruyucu bir bez ile örtülerek muhafaza edilmiştir.
Ahit Sandığı, Tanrı'nın emri ile yapılmıştır. Sandığın yapım amacı Tanrı tarafından Hz.Musa'ya verilen ve iki taş levhaya yazılmış olan 10 Emir'i muhafaza etmektir. 10 Emir, Tanrı ve İsrailoğulları arasındaki bir anlaşmadır. Sandığa bu nedenle Ahit yani Anlaşma Sandığı adı verilmiştir. Ayrıca İncil'in Mısır'dan Çıkış bölümü 25:22'de Tanrı, "Seninle orada, Ahit Sandığı’nın üstündeki melekler arasında, Bağışlanma Kapağı’nın üzerinde görüşeceğim ve İsrailliler için sana emirler vereceğim." demiştir. Bu nedenle Yahudilik inancında Ahit Sandığı, Tanrı'nın fiziksel olarak bulunmuş olduğu yerdir ve önemi büyüktür.
AHİT SANDIĞINDAKİ 10 EMİR: 1. Allah'tan başka ilâhların olmayacak. 10. Komşunun hiçbir şeyine göz dikmeyeceksin.
2. Kendin için oyma put yapmayacaksın.
3. Allah'ın ismini boş yere anmayacaksın.
4. Cumartesi günü hiçbir iş yapmayacaksın.
5. Babana ve anana hürmet edeceksin.
6. Adam öldürmeyeceksin.
7. Zina etmeyeceksin.
8. Çalmayacaksın.
9. Yalan şahitliği yapmayacaksın.
10. Komşunun hiçbir şeyine göz dikmeyeceksin.