16 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Galeriler Gündem Uyku hapını çöpe attıran besin! Yatmadan önce yediğinizde mışıl mışıl uyumanızı sağlıyor

Uyku hapını çöpe attıran besin! Yatmadan önce yediğinizde mışıl mışıl uyumanızı sağlıyor

Uyku sorunları pek çok kişide yaygın bir biçimde görülür ve bu durum günlük hayatı olumsuz bir biçimde etkiler. Stres ve kaygı gibi pek çok sebep uykuya dalmaya hatta uykuya daldıktan sonra da uykuyu sürdürmeye engel olabilir. Uyku sorunlarını kökünden kazıyacak bu besin sayesinde uyku haplarını çöpe atıp mükemmel bir uyku uyuyabilirsiniz. İşte şifa kaynağı o besin ve detayları…

Muz; A vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, Folat ve Kolin vitaminlerini içerir. Potasyum, magnezyum, selenyum, fosfor, demir ve kalsiyum minerallerini bulundurur.
Muz, uykunun kalitesini artırmayı sağlayan vitamin ve mineralleri sağlar. Triptofan isimli aminoasit ve magnezyum kaynağıdır. Bu özellikleri sayesinde iyi bir gece uykusuna destek olabilir.
Uzmanlar yatıp uyumadan önce; potasyum, magnezyum, B vitamini ile triptofan gibi mineraller açısından yüksek besinler yemenin doğal biçimde uykusuzluk sorununu yok edebileceğini ifade etmektedir.
Orta boyda bir muz (126 gram) neredeyse 34 gram magnezyum içerir, bu oran günlük ihtiyaç duyulan miktarın %8'ini içermektedir. Magnezyum; gerekli uyku ile uyku dönemini sürdürmeden görevli olan sirkadiyen döngünün korunmasına yardım eder. Magnezyum, beynin stresten sorumlu bezlerini ve adrenal kısmı olan hipotalamusu etkileyerek belirtilerin azalmasına yardımcı olabilir.
Yapılan araştırmalar, günlük 500 miligram magnezyum takviyesi almanın; melatonin üretimini artırabileceğini, stres hormonu olarak da bilinen kortizol seviyesini düşürebileceğini göstermektedir. Melatonin, uyku esnasında üretilip daha sağlıklı uyku düzenine uyum sağlamaya destek olabilen hormondur ve uykuya dalmak için ihtiyaç duyulan süresinin kısalmasını sağlar.
Muz yemek; stres ve kaygıyı azaltır, kas kramplarının hafiflemesine yardımcı olur, serotonin ve melatonin hormonlarıyla uyku ile uyanıklık döngüsünün düzenlenmesine destek olur.
Muzdaki yüksek potasyum oranı, vücuttaki sodyum ile elektrolitleri dengeleyerek gece oluşan kas kramplarının ortaya çıkma ihtimalini düşürebilir. Kasların rahatlamasına yardımcı olarak uyku bozukluklarını önler ve uykuya kolayca dalmaya yardımcı olabilir. Genellikle kas krampları, düşük potasyum oranından kaynaklanır ve hamile kişilerde çok yaygın görülür.
Uykusuzluğun en sık görülen sebeplerinden birisi stres ve kaygıdır. Uyumadan önce muz yemek, rahatlamaya ve stresin azalmasına destek olabilir. Muzun içeriğindeki triptofan, ruh hali ve bilişsel işlevin düzenlenmesinde etkilidir.
YÜKSEK TANSİYONU DENGELER Günde 1 adet orta boyda muz tüketmek; günlük alınması gereken potasyum oranının neredeyse %9'unu karşılar. Muz yemek, kan basıncı üzerinde etkili olur. Yüksek derecede potasyum, düşük derecede sodyum içeren beslenme şekli yüksek tansiyonun dengelenmesinde oldukça önemlidir.
Potasyum; kalp kasının düzenli bir biçimde çalışmasında, kan basıncının dengelenmesinde etkilidir, kardiyovasküler sistemin üzerindeki yükün azalmasında etkilidir.
KANSERE KARŞI KORUMA SAĞLAR Muzun içeriğinde yer alan lektin isimli madde, bağışıklık sisteminin uyarılmasını sağlar. Bu madde vücuda zararlı veren serbest radikallerle mücadele eder, kansere karşı korur.
KALP SAĞLIĞINI KORUR İçeriğindeki potasyum, folat, lif ve C vitamini sayesinde kalp sağlığını korur. Çalışmalara göre yüksek derecede lif tüketen kişilerde kardiyovasküler hastalıkların görülme ihtimalinin daha düşük olduğu, yüksek derecede potasyum tüketenlerde ise iskemik kalp hastalığından kaynaklı ölümlerin azaldığı sonucuna ulaşıldı.
KAN ŞEKERİNİ DENGELEYEBİLİR Muzda yer alan lif ile B6 vitamini, tip 2 diyabete karşı korur. Yüksek lifli beslenme çeşidi, tip 2 diyabetin görülme ihtimalini düşürmenin yanı sıra tip 2 diyabete sahip kişilerde kan şekerinin dengelenmesini sağlayabilir. Fakat diyabet hastası olan kişilerin muzu dengeli bir biçimde tüketmesi gerekir.
UYUMAYA YARDIMCI OLABİLEN DİĞER BESİNLER VİŞNE SUYU Vişne de muz gibi C vitamini ve iyi derecede melatonin barındırır. Bu melatonin hormonu, vücuda uykuya hazırlanma sinyali veren hormondur. Uyumadan 1 ila 2 saat önce az miktarda vişne suyu içmek; uykuya dalmayı kolay bir hale getirebilir ve iyi bir gece uykusu uyumaya yardımcı olabilir.
PAPATYA ÇAYI Papatya çayının içerisindeki apigenin isimli antioksidan bulunur. Apigenin beyinde uykuyu tetikleyen reseptörlere bağlanıp uykuyu destekler. Papatya çayı, sinir sisteminin sakinleşmesine yardımcı olabilir ve uyumadan önce dinlenmeyi sağlar.
KİVİ Kivi, yüksek oranda serotonin ve antioksidan içerir. Uyumadan önce 1 adet kivi yemek, uyku kalitesini artırarak uyku zamanlamasının daha doğru yapılmasını sağlar.
TATLI PATATES Tatlı patates; iyi bir potasyum kaynağıdır, kasların gevşemesini sağlar. Ayrıca magnezyum yönünden zengin olduğu için de gevşemeyi destekler. Uyku boyunca vücudun ihtiyacı olan sabit enerjiyi sağlar. Böylece iyi bir gece uykusu için etkili besinler arasında yerini alır.
BADEM Badem, uykuyu düzenleyen melatonin hormonu açısından iyi bir kaynaktır. Bu sebeple badem tüketmek; uyku kalitesinin artırılmasına destek olabilir.
NOHUT Nohut; yüksek oranda B6 vitamini içerir, zihinsel sağlığı destekler, serotonin hormonuyla rahatlamayı sağlar. UYARI: Hassasiyeti ve alerjisi olan kişilerin bu besinleri uzmana danışmadan tüketmesi tavsiye edilmez. Uzun süreli ve geçmeyen uyku probleminiz varsa mutlaka bir uzmana danışmanız önerilir.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Her bir kemiği çeliğe dönüştürecek formül! Romatolog önerdi: Kemik erimesini bitiriyor...

Her bir kemiği çeliğe dönüştürecek formül! Romatolog önerdi: Kemik erimesini bitiriyor...