Tayland'da yıllardır gözetim altında tutulan 43 Uygur Türk'ü, Çin'e iade edilme riskiyle karşı karşıya olduklarını ve iade edilmeleri durumunda "işkenceye" tabi tutulabileceklerini ya da "öldürülebileceklerini" belirterek, geri gönderilmemeleri için çağrıda bulundu.
Associated Press (AP) ajansının edindiği bilgilere göre, Tayland'ın başkenti Bangkok'taki gözetim merkezinde tutulan 43 Uygur Türk'ü tarafından yazılan bir mektuba ulaşıldı. Mektupta, Çin'e geri gönderilmeleri halinde hapis cezasına çarptırılabilecekleri ya da öldürülebilecekleri ifade edilerek, "Tüm ülkelere ve insan haklarıyla ilgilenen uluslararası kuruluşlara, çok geç olmadan bizi bu trajik kaderden kurtarmaları için acilen müdahale etmeleri çağrısında bulunuyoruz" şeklinde bir mesaj verildi.
AP'nin ulaştığı diğer kayıtlara göre, Taylandlı yetkililerin, 8 Ocak'ta Uygur Türklerine Çin'e iade edilme işlemi için gönüllü olarak imzalamaları gereken belgeleri imzalatmaya çalıştığı ancak bu kişilerin bu belgeleri reddettiği belirtildi.
Uygur İnsan Hakları Projesi'nde Araştırma ve Savunuculuk Direktör Yardımcısı Peter Irwin, gözetim merkezlerinde tutulan Uygur Türklerinin herhangi bir suç işlediğine dair kanıt bulunmadığını belirtti. Irwin, bu kişilerin Çin'den kaçtıkları için uluslararası hukuk kapsamında korunmaları gerektiğini vurgulayarak, sınır dışı edilmemeleri gerektiğinin altını çizdi.
Taylandlı yetkililer ise, hükümetin Uygur Türklerinin Çin'e iadesine ilişkin kesin bir karar almadıklarını ifade etti. Tayland, 2014 yılında ülkenin Malezya sınırına yakın bir bölgede, Çin'den kaçan 300 Uygur Türk'ünü yakalamış, 2015'te ise 109 kişiyi Çin'e rızası dışında göndermişti.
Çin, son yıllarda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlık gruplarına yönelik uyguladığı sistematik hak ihlalleri nedeniyle uluslararası arenada yoğun eleştiriler alıyor.