Geçtiğimiz yıllarda hatırlarsınız Volkswagen’in dizel motorlarından yana başı çok ağrımıştı.
Marka dava sonucuna göre ödemesi gereken cezayı ödedi ve kullanıcılarına yeni otomobiller verdi.
Ancak davanın etkileri tam olarak bitmemiş gibi gözüküyor. Çünkü Teksas mahkemelerinden yeni bir karar çıktı. İşte Volkswagen markasının Teksas’ta aldığı ceza ile ilgili detaylar…
Teksas Başsavcısı Ken Paxton, Alman otomobil üreticileri Volkswagen Grubu ve Audi’nin, çevre yasalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle cezalandırılacaklarını açıkladı.
Paxton, her iki şirketin de yasadışı emisyon değerleri nedeniyle 85 milyon dolarlık bir ceza ödemelerinin öngörüldüğünü belirtti.
Ceza Amerika Birleşik Devletleri’nde aldıkları ilk cezaya kıyasla oldukça az. Markanın aldığı ilk ceza 20 milyar dolardı. Ancak Teksas mahkemesinin kararını eyaletler arası kararlarla karşılaştırdığımızda 85 milyon doların da can acıttığını görmek mümkün. Markalardan bir açıklama yapması istendi.
Volkswagen ve Audi ise açıklama tekliflerini reddetti ve konuyla ilgili yorum yapmadı. Paxton ise yaptığı açıklamada “Bir şirket, Teksas yasalarını ihlal ettiğinde, Teksaslıları tehlikeye attığında ve çevremizi kirlettiğinde hesap vermekten kaçınacaklarını düşünüyorsa, tamamen yanılıyorlar. Volkswagen ve Audi, bunu zor yoldan öğreniyor ve şimdi bedelini ödüyorlar” ifadelerine yer verdi.
2015 yılında, Volkswagen, dünya çapında yaklaşık 11 milyon araçta emisyon gereksinimlerini hileyle sağlamak için sofistike bir yazılım kullandığını itiraf etmişti. Aynı zamanda, konuyu 2014 yılında incelemeye başlayan Çevre Koruma Ajansı (EPA) da açıklamalarda bulunmuştu.
Bu son ceza, VW ve Audi’nin emisyon hilesi nedeniyle bir kez daha cezalandırıldığı anlamına geliyor. İlerleyen dönemlerde, bu şirketlerin farklı eyaletlerde de cezalarla karşılaşabileceği öngörülüyor. Yani Amerika içerisinde dava bitti demek için çok erken.
Emisyon hileleri, otomobil endüstrisinde ciddi bir sorun olarak kabul ediliyor. Bu skandallar, şirketlerin düşük emisyon değerleriyle ilgili standartları karşılamak için hileli yazılımlar kullanmalarıyla ortaya çıkmıştır. Bu durum, çevresel etkilerin yanı sıra, tüketici güvenini de sarsmış ve otomobil üreticileri üzerinde büyük bir baskı yaratmıştır.