Eskişehir'de yaşayan Kültür ve Turizm Bakanlığının geleneksel el sanatçısı 40 yaşındaki Murat Kavalcıoğlu, atölyesinde ürettiği ney ile manda boynuzu ve çeşitli ağaç türlerinden hazırladığı başpareleri, Türkiye'nin yanı sıra yurt dışındaki birçok ülkeye gönderiyor.

Eskişehir'de 2012 yılında katıldığı kursta ney ile tanışan Kavalcıoğlu, bir süre sonra bu enstrümanı üretmek için çalışmalara başladı.

Yaşadığı apartmanın alt katını atölyeye çeviren Kavalcıoğlu, edindiği çeşitli makine ve araç gereçlerle birlikte ney yapımında yetkinlik kazandı. Neyin üfleme kısmını oluşturan başpare yapımında ustalaşan Kavalcıoğlu, kişiye özel tasarımlarının ilgi görmesiyle artan talepleri karşılamak için gününün 15 saatini atölyesinde geçirmeye başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı geleneksel el sanatları sanatçısı ünvanına 2019 yılında kavuşan Murat Kavalcıoğlu, Adana'dan temin ettiği kamışlardan ürettiği ney ve manda boynuzu ile çeşitli ağaç türlerinden hazırladığı başpareleri yurt içinin yanı sıra Avusturya, Almanya, Fransa, İspanya ve ABD'ye gönderiyor.

Kavalcıoğlu, ürettiği neyleri 1050 ila 7 bin liradan, başpareleri ise 2 bin ila 3 bin 500 liradan satışa sunup, internet aracılığıyla iletişim kuran alıcılarına ulaştırıyor.

Murat Kavalcıoğlu, ney enstrümanının ses kalitesini belirleyen başpare yapımında uzmanlaşmış durumda. Malzemenin sertliğinin ses kalitesini etkilediğini belirten Kavalcıoğlu, ağaç ve manda boynuzunun işlenmesindeki incelikleri anlatıyor.

Her ağaç türünün farklı sertliğe sahip olduğunu vurgulayan Kavalcıoğlu, yıllar süren çalışmalar sonucunda farklı malzemelerle özgün tasarımlar ortaya çıkarıyor. Başparelerin, ney enstrümanının ses kalitesini yüzde 30 etkilediğini belirten sanatçı, her tasarımın o anki ruh haline göre şekillendiğini ve kişiye özel isimlerin lazer makinelerle işlendiğini ifade ediyor.