22 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Galeriler Türk Dünyası Dünya Göçebe Oyunları'nda geleneksel Türk - Kazak kültürü sergilendi

Dünya Göçebe Oyunları'nda geleneksel Türk - Kazak kültürü sergilendi

Astana'nın ev sahipliğinde düzenlenen Göçebe Oyunları, sporcuların ve izleyicilerin kökleriyle yeniden bağ kurmasını sağladı. 14 Eylül'de sona eren Dünya Göçebe Oyunları, renkli anlara sahne olan etnik temalı görsel bir şölen gibiydi.

KAYNAK: Haber Merkezi
Dünya Göçebe Oyunları'nda geleneksel Türk - Kazak kültürü sergilendi 1

Gösteri, Kazak bozkırının tarihini antik İskit savaşçılarından ve İpek Yolu tüccarlarından 15. yüzyılda Altın Orda ve Kazak Hanlığı'nın yükselişine kadar takip etti. Sanatçılar, bozkırın bir yurtun sembolik işlemeli panelleri altında toplandığı sahneleri tasvir ettiler .

Dünya Göçebe Oyunları'nda geleneksel Türk - Kazak kültürü sergilendi 2

Tehlike altındaki geleneksel bir spor

Kartallarla avlanma, Oyunlarda yer alan 21 resmi sporun en sıra dışı olanlarından biridir. Deneyimli bir kartal avcısının vahşi bir altın kartalı evcilleştirip eğitmesi uzun yıllar alır ve gereken masraf ve zaman, onu Oyunların geleneksel sporlarının en tehlikede olanı yapar.

Dünya Göçebe Oyunları'nda geleneksel Türk - Kazak kültürü sergilendi 3

At sırtında güreş

At sırtında güreş 15 metre çapındaki kumlu bir arenada yapılır ve müsabakalar altı kilo kategorisine ayrılır. Amaç rakibini yere çekmektir, ancak güreşçiler rakiplerini eyerden kaldırarak veya onları çemberin dışına iterek de puan alabilirler. Atlar ısırma nedeniyle cezalandırılır.

Dünya Göçebe Oyunları'nda geleneksel Türk - Kazak kültürü sergilendi 4

Savaşçı geçmişini kutsamak

Okçuluk, İç Asya'nın savaşçı geçmişini en çok çağrıştıran spordur. Yüzyıllar boyunca atlı okçu dalgaları Orta Doğu ve Doğu Avrupa'daki şehirleri istila etti. Bozkır halkının demir üzengi ve kompozit yaylar üzerindeki bu eşsiz ustalığı karşısında çaresiz kaldılar.

"Cengiz Han'ın kanı benim kanımdadır" demiş Moğol okçusu Tsetsegsuren Dorjsuren. "Yayımı elime aldığımda atalarımı hissediyorum."

Dünya Göçebe Oyunları'nda geleneksel Türk - Kazak kültürü sergilendi 5

Mas güreşi

Mas güreşi, bazen sopa çekme oyunu olarak da bilinir ve kökeni Rusya Federasyonu'na bağlı birkaç Türk cumhuriyetinden biri olan Saha Cumhuriyeti'ne (Yakutistan) dayanır.

Dünya Göçebe Oyunları'nda geleneksel Türk - Kazak kültürü sergilendi 6

Alma Ata

Geleneksel Kazak kıyafetleri içindeki bu kadınlar, şehrin yabani elmalarının atalarının yurduna ad verdiği hikayesine gönderme yaparak bir elma ağacının önünde duruyorlar; Almatı'nın eski adı olan Alma-Ata, "Elmaların Atası" anlamına geliyor.

Dünya Göçebe Oyunları'nda geleneksel Türk - Kazak kültürü sergilendi 7

 Savaşçıların oyunu

Kazakistan'da "Kökpar", Kırgızistan'da "Kökbörü" Türkiye'de "Oğlak Kapmaca" Türklerin at üzerindeki hünerlerini gösterdikleri geleneksel atlı spor oyunu. Savaşçıların attan inmeden yaralı arkadaşını kurtarma veya yere düşen kılıcı alma becerilerini geliştirmek için antraman olarak yaptıkları mücadeleci bir  savaş oyunu. 

Dünya Göçebe Oyunları'nda geleneksel Türk - Kazak kültürü sergilendi 8

Geleneksel giysileri ile Kazak Kızları

Dünya Göçebe Oyunları'nda geleneksel Türk - Kazak kültürü sergilendi 9

Geleneksel Kazak Çadırı Yurt

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Geleneksel Türk okçularına, Dünya Göçebe Oyunları'nda büyük ilgi

Geleneksel Türk okçularına, Dünya Göçebe Oyunları'nda büyük ilgi