23 Kasım 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem 2021 Kurban Bayramı ne zaman, kaç gün var? Kurban Bayramı tatili kaç gün?

2021 Kurban Bayramı ne zaman, kaç gün var? Kurban Bayramı tatili kaç gün?

Yaz aylarında tatil planları yapan vatandaşlar, bu konuda Kurban Bayramı tarihini araştırıyor. Tatili memleketlerinde veya yazlık bölgelerde geçirmek isteyen birçok kişi Temmuz ayında eda edilecek 2021 Kurban Bayramının ne zaman olduğunu merak ediyor. Bunun yanı sıra Kurban Bayramı tatili kaç gün? sorusuna yanıt aranıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2021 Kurban Bayramı ne zaman, kaç gün var? Kurban Bayramı tatili kaç gün?

Okullar bu sene pandemi nedeniyle 2 Temmuz'da kapanacak. Yaz ortasına kadar tatile çıkamayan birçok kişi Kurbann Bayramı'nı fırsata çevirmek istiyor. Normalde, 4 gün sürecek olan bayram tatilinin bu sene hafta sonu ile birleştirilmesi bekleniyor. Vatandaşlar, 2021 Kurban Bayramı ne zaman, kaç gün var? sorusuna yanıt arıyor.

2021 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Bugün tarihler 23 Haziran'ı gösterirken, kurban bayramına 26 gün kalmış durumda.

19 Temmuz Pazartesi Arefe günü
20 Temmuz Salı Kurban Bayramı 1. günü
21 Temmuz Çarşamba Kurban Bayramı 2. günü
22 Temmuz Perşembe Kurban Bayramı 3. günü
23 Temmuz Cuma Kurban Bayramı 4. Günü

Böylece 20 Temmuz’da başlayacak olan kurban bayramı toplamda 4 gün sürecek. Fakat haftaiçine denk gelen kurban bayramı tatilinin 9 güne çıkması öngörülüyor. Arefe günü ile ilgili kararın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Kurban bayramında kurban kesimi ibadetini ve diğer ibadetlerini gerçekleştirecekler.

KURBAN FİYATLARI NE KADAR?

Diyanet'in bu yıl için belirlediği ücret yurt içinde 1125, yurt dışında 925 lira olarak duyuruldu.

KURBAN HÜKMÜ NEDİR?

Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.

Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.
Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yûnus Emre Şiirleri Beste Yarışması düzenlenecek

Yûnus Emre Şiirleri Beste Yarışması düzenlenecek