Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte son zamanlarda 3. Dünya Savaşı cümleleri gündemden düşmez oldu. Dünya, Rusya'nın topyekün bir savaş başlatmasından korkarken, Rusya ise özellikle böyle bir durumun söz konusu olmadığının altını çiziyor.
Yaşanan iklim krizi ve artan sıcaklıklar, uzmanların 3. Dünya Savaşı ile ilgili yüzünü başka yöne çevirmesine neden oldu.
Her ne kadar iklim krizi baştan gelen endişelerden biri olsa da, bunun yanı sıra başka bir tehlike daha dünyayı bekliyor: Temiz su kaynaklarının tükenecek olması.
Su kıtlığı ve su güvenliğinin olmaması zaten şu anda bile dünya çapında çatışmaların olmasına neden oluyor.
Küresel Su Ortaklığı Genel Sekreteri Dario Soto Abril, su güvenliğinin ulusal bir problem haline gelmesi gerektiğine dikkat çekti.
Bir İngiliz gazetesine demeç veren Abril, Geçim kaynakları, ekonomik kalkınma ve sürdürülebilir tarım ile ekosistem için yeterli erişime sahip olma açısından su güvenliği büyük öneme sahip, ancak su meselesi ulusal toplumun meselesi dedi.
Bunun yanı sıra Abril, su güvenliğinin olmamasının ekonomik belirsizlik yarattığının altını çizdi. Çünkü su tarım ve imalatla alakalı.
Bu nedenle su eksikliği çeken bir ülkenin ekonomik alım gücü de düşecektir.
Temiz su eksikliğinin toplumlar arasında çatışmalara yol açacağına ve büyük popülasyonlarda daha da büyük kriz yaratacağına inanılıyor.
Abril konuşmasının devamında, Eğer insanlar alanlarında su güvenliği bulamazsa, Avrupa ve ABD gibi büyük yerlere göç etmek isteyecekler. Bu da başka bir sıkıntıyı beraberinde getirecek dedi.
Abril Suriye'de yaşanan çatışmalara örnek vererek Şam kuşatmalarından birinde insanların haftalarca susuz kaldığını ifade etti.
Geçen ay ise bir kriz yılları çatışmalarla geçen Hindistan ve Pakistan arasında yaşandı. İki ülke arasında geçen ay yaşanan gerilim iki ülke arasındaki Indus Nehri'nde kriz yaşanmasına neden oldu.
Diplomatlar sorunların çözüm bulunması için masada buluşmayı düşünürken, Hindistanlı bir kanal nehrin Pakistan'a giden kolunun suyunun kesilmesi çağrısında bulunmuştu.
Abril ülkelerin her daim suyla silahlanabileceğinin altını çizdi.Kaynak: Sabah