Türkgün Gündem
Adalet Bakanı Tunç: En çok adli sicil belgesi alınan dil İngilizce oldu
Adalet Bakanı Tunç: En çok adli sicil belgesi alınan dil İngilizce oldu
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Bu yıl 1 Ocak'tan 24 Haziran 2024'e kadar geçen süre boyunca 43 yabancı dilde, 366 bin 622 adli sicil belgesi verildi. En çok adli sicil belgesi alınan yabancı dil 174 bin 332 ile İngilizce oldu" bilgisini paylaştı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Bu yıl 1 Ocak'tan 24 Haziran 2024'e kadar geçen süre boyunca 43 yabancı dilde, 366 bin 622 adli sicil belgesi verildi. En çok adli sicil belgesi alınan yabancı dil 174 bin 332 ile İngilizce oldu" bilgisini paylaştı.
Adalet Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Yeni Adli Sicil Bilgi Sistemi, Bakan Yılmaz Tunç'a göre, vatandaşların yurt dışı işlemlerini hızlı ve rahat bir şekilde yürütebilmelerine olanak tanıyor.
43 Farklı Dil Seçeneği Sunuluyor
Bakan Tunç'un açıklamasına göre, Yeni Adli Sicil Bilgi Sistemi sayesinde sabıka kayıtları şu anda 43 farklı yabancı dilde alınabiliyor. İlk aşamada İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca gibi dillerde hizmet verilmeye başlanmıştı.
En Çok Tercih Edilen Dil İngilizce
Verilen bilgilere göre, 1 Ocak'tan 24 Haziran 2024'e kadar toplamda 366 bin 622 adli sicil belgesinin verildiği belirtiliyor. Bu belgelerin 174 bin 332'si İngilizce olarak talep edilmiş. Almanca ve Fransızca da diğer sık tercih edilen diller arasında yer alıyor.
Yeni Eklenen Diller Arasında Darice, Farsça ve Urduca Var
Adalet Bakanlığı tarafından yapılan güncellemeyle, Yeni Adli Sicil Bilgi Sistemine son olarak Darice, Farsça ve Urduca dilleri eklenmişti. Bu dillerle birlikte artık daha geniş bir dil seçeneği sunuluyor.
Çok Sayıda Dil Seçeneği Sunuluyor
Şu anda Yeni Adli Sicil Bilgi Sistemi üzerinden İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Felemenkçe, Danca, Portekizce, Korece, Japonca, Çince gibi toplamda 43 farklı dilde adli sicil belgesi alınabiliyor.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Adalet Bakanı Tunç: En çok adli sicil belgesi alınan dil İngilizce oldu - Türkgün - Türkçe Düşün | Son Dakika Haberleri, Güncel Haberlerhttps://www.turkgun.com/gundem/adalet-bakani-tunc-en-cok-adli-sicil-belgesi-alinan-dil-ingilizce-oldu/243343
Türkgün Türk Dünyası
Kırgızistan'da Anadolu'nun sokak iftarı geleneği: 5 bin kişi iftarda buluştu!
Kırgızistan'da Anadolu'nun sokak iftarı geleneği: 5 bin kişi iftarda buluştu!
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Anadolu'nun sokak iftarı geleneğini Kırgızistan'a taşıyarak yaklaşık 5 bin kişiye iftar verdi.
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Anadolu'nun sokak iftarı geleneğini Kırgızistan'a taşıyarak yaklaşık 5 bin kişiye iftar verdi.
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Cengiz Aytmatov Kampüsü'nde fakültelerin bulunduğu Cumhuriyet Caddesi'nde çok sayıda masa kuruldu, Kırgız ve Türk bayrakları ile "Sokak iftarına hoş geldiniz" yazılı afişler asıldı.
Masaların kurulduğu caddedeki ağaçlar ramazan fenerleriyle süslenirken, hatıra fotoğraf çektirmek için "Geleneksel Sokak İftarı" yazılı köşe oluşturuldu.
KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, KTMÜ Rektör Vekili Dr. Almaz İbrayev ile iftar yemeği öncesinde davetlileri bizzat karşıladı ve masaları tek tek gezerek öğrencileri selamladı ve sohbet etti.
Üniversitenin sokak iftarına katılanlar, orucunu kampüsteki camide ezanın okunmasıyla edilen dualarla açtı.
İftarda mercimek çorbası, etli pilav, su, ayran, hurma, salata, tatlı, çay ve mesir macunu ikram edildi.
Davetlilerden bir çocuk, Manas Destanı'ndan bir kesit okudu.
“Rektör Alpaslan Ceylan'a teşekkür ediyorum”
Kırgızistan parlamentosu milletvekili Dastanbek Cumabekov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Başkent Bişkek'teki Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi kampüsünde sokak iftar programını düzenleyen Rektör Alpaslan Ceylan'a teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.
Cumabekov, üniversitenin düzenlediği sokak iftar programına yaklaşık 5 bin kişinin katıldığını belirterek, "Katılanlar kendilerini mutlu hissediyorlar. Burada edilen dualar kabul olsun. Üniversitede, Kırgızistan devletine ve halkına hizmet edecek gençlerin yetişmesini temenni ediyorum. Tüm Türk dünyasının ramazan ayını tebrik ediyorum." diye konuştu.
“Bu etkinlik Kırgızistan'da uzun yıllar kalacak”
KTMÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Kübra Merve Taş da Anadolu'nun sokak iftar etkinliğinin Kırgızistan'da uzun yıllar kalacağı ve geleneksel hala dönüşeceği inancını dile getirdi.
Ata yurdunda öğrenciler ve Kırgızistan halkıyla bu etkinliği beraber yaşamaktan çok mutlu ve gururlu olduğunu ifade eden Taş, "Sayın Rektör hocamıza bu güzel etkinliği düzenlediği için teşekkür ediyoruz." dedi.
Taş, Manas Üniversitesinin burada köprü görevi gördüğünün ve ana yurttan ata yurda geleneklerini aktardığının altını çizdi.
“Burada çok güzel ve duygulu bir atmosfer var”
Üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Gül Aslan da sokak iftarının yapıldığı alanda, "Burada çok güzel ve duygulu bir atmosfer var." dedi.
Sokak iftarının geçen yılki programının yağmurlu havada geçtiğini, bu yıl ise havanın çok güzel olduğunu söyleyen Aslan, "Biz Türkiye'den kilometrelerce uzak olsak ta Manas Üniversitesi sayesinde ailemizle yemek yiyormuşuz gibi hissediyoruz. Oradaki sokak iftarlarındaki gibi hissediyoruz." diye konuştu.
Aslan, "Türkiye'deki bu kültürel etkinliğe burada devam edilmesi çok güzel. Bu bizim mirasımız. İnşallah, gelecek nesillerimiz bunu devam ettirir. Biz burada Kırgız öğrencilerimize örnek olmaya çalışıyoruz. Temennimiz, biz döndükten sonra onların bunu devam ettirmesi." ifadelerini kullandı.
Öğrenciler, sokak iftarından memnun
Üniversitenin sokak iftar programına ilişkin izlenimlerini paylaşan öğrenci Zumrat Baliyeva, iftar yemeğini beklediği sırada arkadaşlarıyla dertleşme fırsatı bulduğunu, bunun için buradaki atmosferi çok beğendiğini söyledi.
Hazırlık sınıfında okuyan Ayjamal Eldarbekova, hayatında ilk defa sokak iftarı gördüğünü, buradaki insanların çok iyimser olduklarını, birçok annenin çocuklarıyla geldiğini, bunun da kendisine aile atmosferini anımsattığını kaydetti.
İftara KTMÜ yönetiminin yanı sıra Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi üyesi Kırgızistan Aksakalı Medethan Şerimkulov, Cengiz Aytmatov Uluslararası Vakfı Başkanı Eldar Aytmatov, Azerbaycan Türkleri, Ahıska Türkleri, milletvekilleri, bürokratlar, diplomatlar, birçok sivil toplum örgütünün mensupları, öğrenciler ve yerel halk katıldı.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kırgızistan'da Anadolu'nun sokak iftarı geleneği: 5 bin kişi iftarda buluştu! - Türkgün - Türkçe Düşün | Son Dakika Haberleri, Güncel Haberler/turk-dunyasi/kirgizistanda-anadolunun-sokak-iftari-gelenegi-5-bin-kisi-iftarda-bulustu/276974
Paylaş
Arkadaşlarınızla paylaşmak için linki kopyalayın.
!!! Yorum yapmadan önce kuralları okuyunuz.
Kişisel saldırılar yapmayın: Yorumlarınızda diğer kullanıcıları veya kişileri hakaret içeren ifadelerle suçlamayın veya aşağılamayın.
Irkçı, cinsiyetçi veya ayrımcı yorumlar yapmayın: Yorumlarınızda ırk, cinsiyet, etnik köken, din, cinsel yönelim veya herhangi bir ayrımcılık unsuru içeren ifadeler kullanmayın.
Yasa dışı faaliyetleri özendirmeyin: Yorumlarınızda yasa dışı faaliyetleri özendiren veya teşvik eden ifadeler kullanmayın.
Özel bilgileri paylaşmayın: Yorumlarınızda başkalarının özel bilgilerini paylaşmayın, bu bilgiler kullanıcıların adını, telefon numarasını, adresini, e-posta adresini veya diğer özel bilgileri içerebilir.
Spam ve reklam yapmayın: Yorumlarınızda spam veya reklam içeren ifadeler kullanmayın. Yorumlarınızın reklam içermemesine özen gösterin.