21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Bakan Çavuşoğlu: Gaz sevkiyatı için Avrupa ülkeleri ile çalışmamız lazım

Bakan Çavuşoğlu: Gaz sevkiyatı için Avrupa ülkeleri ile çalışmamız lazım

Türkiye'ye gaz merkezi kurulması ihtimaliyle ilgili açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Avrupa ve Batı Avrupa ülkeleri böyle bir projeden ne kadar gaz almaya hazır beraberce çalışmak lazım" dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakan Çavuşoğlu: Gaz sevkiyatı için Avrupa ülkeleri ile çalışmamız lazım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 8. Toplantısı çerçevesinde Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

İşte Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar:

"Putin’den bir teklif geldi. Kuzey Akım 1 ve 2’de biliyorsunuz sabotaj oldu, sızıntılar oldu. Dolayısıyla oranın güvenilir bir güzergah olmaktan çıktığını düşünüyor Rusya. O nedenle Türkiye üzerinden boru hatlarıyla Avrupa’da isteyen ülkelere gaz tedarikinin yapılabileceğini söylüyor ve Türkiye'nin de bu anlamda bir merkez olmasını istiyor.

Şu anda zeten Türkiye'de önemli enerji hatları mevcut. TürkAkım 1 kendi ihtiyacımız için inşa edildi. TürkAkım 2 de aslında Güneydoğu Avrupa ülkelerini hedef alan bir proje. Biz, Avrupa’nın enerji krizinin hafifletilmesinden yanayız. Avrupa’nın bu sorunlarının aşılmasında biz katkı sağlıyoruz ve sağlamak da isteriz.

 Cumhurbaşkanımızın dün basın mensuplarına söylediği gibi bunun iyi çalışılması gerekiyor. Bunun için yapılacak yatırımların incelenmesi lazım. Almanya ve İngiltere’de gaz fiyatlarının belirlendiği merkezler var. Bir taraftan yatırımların yapılması lazım. İlave boru hatları lazım. Sonra arz talep meselesi var. Avrupa ve Batı Avrupa ülkeleri böyle bir projeden ne kadar gaz almaya hazır beraberce çalışmak lazım.

ABD ile F-16 görüşmeleri

F-16 konusuyla ilgili teknik düzeydeki görüşmelerin çok iyi geçtiğini daha önceki toplantılarımızda da bildirmiştik. Daha sonraki aşamada yönetimin de yine tam destek verdiğini söylemiştik. Fakat Kongre’de bazı değişiklik önergeleri verilmişti, kabul edilmişti. Biz bu şartlarda almanın bir anlamının olmadığını söyledik. Yönetimin çabalarına ek olarak biz de Kongre düzeyinde çalışmalarda bulunduk. ABD yönetiminin ve Penatagon’un görüşü, F-16’ların Türkiye’ye verilmesinin sadece Türkiye’nin yararına değil NATO’nun da yararına olacağı yönünde. Tabii bunun bir an önce neticelendirilmesi lazım. Şartlı bir şekilde almanın bir faydası olmaz.

Ukrayna-Rusya Savaşı

Türkiye’nin Rusya ile Batı’yı bir araya getirme girişimi olmadı. Geçmişte Zelenskiy ve Putin’in talebi üzerine Rusya ve Ukrayna’yı bir araya getirme çabaları oldu. Savaş ilerledi, ateşkes olasılığı azaldı ama yine çabalarımızı sürdüreceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prag’da her iki tarafla da görüşmenin faydalarını anlatmaya çalıştı. Rusya ile angajman sayesinde tahıl anlaşmasının başarıyla sonuçlandırıldığını anlattı.

Yarın sadece bir ateşkes olmayacak. Bu önünde sonunda olacak ama adil olması lazım. Yarın bu noktaya gelindiğinde bu temaslar zaten olacak. Biz bu yönde her zaman katkı sağlarız ama şu anda somut bir girişimimiz yok.

Ermenistan ile normalleşme

Bizim Ermenistan ile şu anda imzalayacağımız bir taslak anlaşma yok. İlişkilerin normalleşmesi için hangi adımları atacağımızı konuşuyoruz ve adımları atıyoruz. Bundan sonraki görüşmeler Türkiye ve Ermenistan’da olacak. Biz Ermenistan ile normalleşme konusunda samimiyiz. Tüm bu konularda da Azerbaycan ile münakaşa içinde ilerliyoruz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye uluslararası doğal gaz dağıtım merkezi olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye uluslararası doğal gaz dağıtım merkezi olacak