18 Ocak 2025
weather
4°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Galeriler Gündem Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca...

Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca...

Bunamanın, özellikle ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan ve giderek yaygınlaşan bir durumdur. Beyin fonksiyonlarının giderek düşmesine neden olan ilerleyici bir hastalıktır. Bunamanın henüz bilinen bir tedavisi olmasa da, yeni araştırmalar riski azaltmanın basit bir yolu olabileceğini gösteriyor.

MUHABİR: Beybin Usanmaz
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 1
Nefes almanın ve kalp atış hızınızı değiştirmenin, bunamanın bir türü olan Alzheimer hastalığıyla bağlantılı olan toksik protein seviyenizi azaltabileceği bulundu.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 2
Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) Leonard Davis Gerontoloji Okulu'ndan uzmanlar, bir nefes alma tekniğinin hastalığa yakalanma şansınızı azaltabileceğini keşfettiler.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 3
108 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, nefes egzersizinin günde iki kez 20 dakika boyunca yapıldığında kandaki amiloid beta miktarını etkili bir şekilde azalttığı gösterildi.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 4
Amiloid beta, nörologların Alzheimer hastalığına doğrudan neden olabileceğine inandıkları, Alzheimer hastalığıyla ilişkili toksik proteinlerdir.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 5
NEFES EGZERSİZİ NASIL YAPILIR? Nefes egzersizi basittir. Tek yapmanız gereken beş saniye boyunca nefes almak ve aynı süre boyunca nefes vermektir.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 6
Araştırmacılar, fark yaratmak için bunu dört haftalık bir süre boyunca günde iki kez 20 dakika yapmanızı önermekte.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 7
NASIL İŞE YARAR? USC ekibi, nefes almanın kalp atış hızını etkileme şekli nedeniyle bunun kandaki amiloid betayı etkilediğine inanıyor.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 8
Kalp atış hızındaki değişiklikler daha sonra sinir sistemini ve beynin protein üretme ve onları temizleme şeklini etkiler.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 9
Araştırmacılar şöyle açıklıyor: "Uyanık ve aktifken, genellikle sempatik sinir sistemimizi kullanırız. Bu bazen 'savaş ya da kaç' sistemi olarak bilinir ama aynı zamanda egzersiz yapmak, dikkati odaklamak ve hatta uzun süreli anılar yaratmaya yardımcı olmak için de kullanırız."
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 10
"Sempatik sinir sistemi aktive olurken, her kalp atışı arasındaki sürede çok fazla değişiklik olmaz. Aksine, parasempatik sistem aktive olduğunda, kalp atış hızı nefes alırken artar ve nefes verirken azalır."
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 11
"Gençken ya da zindeyken vücudumuz sempatik sinir sistemi ile eşi olan parasempatik sinir sistemi arasında kolayca kayar."
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 12
"Sistemimizin 'dinlen ve sindir' bölümü olarak da bilinen parasempatik sinir sistemi, sakinleşmemizi, besinleri kolayca sindirmemizi ve sağlıklı bir uyku çekmemizi sağlar. Bu tür faaliyetler meydana geldiğinde, kalp atışları arasındaki farklılık daha fazladır."
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 13
Önceki araştırmalar, parasempatik sinir sistemine erişme yeteneğimizin - ve dolayısıyla kalp atış hızımızı değiştirmenin - yaşlandıkça önemli ölçüde azaldığını göstermiştir. USC ekibi buna nefes egzersizi ile erişerek Alzheimer riskimizi azaltabileceğimize inanıyor.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 14
Araştırma yazarı Profesör Mara Mather şunları söyledi: "Sempatik ve parasempatik sistemlerin, Alzheimer ile ilgili peptitlerin ve proteinlerin üretimini ve temizlenmesini etkilediğini biliyoruz.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 15
"Yine de, yaşlanmadaki bu fizyolojik değişikliklerin, bir kişinin Alzheimer hastalığına yakalanmasına neden olan faktörlere nasıl katkıda bulunabileceğine dair çok az araştırma var."
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 16
Araştırma kapsamında 18-80 yaş arası 108 katılımcıya günde iki kez 20'şer dakikalık nefes egzersizleri uygulandı. Hepsinin kulaklarına takılı bir kalp monitörü vardı; bir dizüstü bilgisayara bağlıydı.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 17
Grubun yarısına kumsal sahnesi veya parkta yürüyüş gibi sakin şeyler düşünmesi veya sakin müzik dinlemesi talimatı verildi.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 18
Bu arada, kalp atış hızı çizgisinin mümkün olduğunca sabit kalmasını sağlamak için dizüstü bilgisayar ekranında görüntülenen kalp atış hızlarına dikkat etmeleri talimatı verildi.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 19
Diğer gruba, bilgisayar ekranındaki bir kalp atış şeması ile nefeslerini ritmik olarak hızlandırmaları söylendi.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 20
Araştırmacılar, deneyden önce ve egzersizlerden dört hafta sonra tekrar katılımcıların kan örneklerini aldı.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 21
Daha sonra amiloid beta peptitleri ölçmek için her iki gruptan katılımcıların plazmasını incelediler. Özellikle, amiloid beta 40 ve 42 olmak üzere iki peptidi incelediler.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 22
Her iki peptitin plazma seviyeleri, bilgisayar kalp atış şeması ile birlikte nefes alan grupta azaldı - bu, beş saniye nefes alıp vermeye eşit bir ritimdi.
Böyle nefes almak bunamayı önlüyor! Tek yapmanız gereken 5 saniye boyunca... 23
"Prof. Mather şunları ekledi: 'Şimdiye kadar, egzersiz müdahaleleri amiloid beta seviyelerini azaltmamıştır. Ancak, düzenli olarak kalp atım hızı değişkenliği biyo-geribildirimi yoluyla yavaş tempolu nefes alma egzersizleri yapmak, plazma amiloid beta seviyelerini azaltmak için düşük riskli bir yöntem olabilir ve yetişkinlik boyunca bu seviyelerin düşük kalmasına yardımcı olabilir." Kaynak: Sabah
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Açılışına günler kaldı... İşte efsanelere konu olan kulenin son hali

Açılışına günler kaldı... İşte efsanelere konu olan kulenin son hali