NEFES DARLIĞI:
Günlük aktiviteler sırasında, dinlenirken veya konuşurken ortaya çıkan nefes darlığı akciğerin hacminin azaldığını gösteriyor.
GEÇMEYEN SIK ÖKSÜRÜK:
Geçmeyen kronik öksürüğünüz akciğerlerinizin sağlığına dair ipucu içeriyor. Öksürüğünüz kanlı veya balgamlıysa derhal bir uzmana danışmanız gerekiyor.
HIRILTILI NEFES ALMA:
Nefes alırken ortaya çıkan hırıltı, akciğerinize bir problemin habercisi olabilir.
SIK SOLUNUM SAYISI:
Normal nefes sıklığınızdan daha fazla nefes alıyorsanız, aldığınız nefes yetmiyormuş hissine kapılıyorsanız akciğerinizin kapasitesinin azaldığına dair önemli bir sinyalle karşı karşıyasınız demektir.
GÖĞÜS AĞRISI VEYA SIKIŞMA:
Göğüs bölgesine ortaya çıkan ağrı ve sıkışma akciğerdeki sağlık sorunlarının habercisi olabilir.
YORGUNLUK VE HALSİZLİK:
Sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız akciğer kapasiteniz azalmış olabilir. Doğru nefes alamamak, gün içindeki halsizliğin birinci sebeplerinden biridir.
CİLT VE TIRNAKLARDAKİ RENK DEĞİŞİKLİKLER:
Ciltte veya tırnaklarda mavimsi renk değişiklikleri, oksijen seviyelerinde azalma ile ilişkilendirilebilir.
AKCİĞER NEFES TESTİ NASIL YAPILIR?
Ayağa kalkın ve kalp atış hızınızı 30 saniye kontrol edin. Ardından oturun ve nefes vermeden üst üste 3 nefes alın. Sonrasında nefesinizi olabildiğince tutun ve saniyeleri sayın. Nefes verdikten sonra nabzınızı tekrar 30 saniye kontrol edin. Nefesinizi 40 saniyeden daha kısa bir süre boyunca tutabiliyorsanız, solunum sisteminizin çalışması o kadar da iyi değildir. Ortalama sonuç 40-49 saniye olmalıdır. Nefesinizi 50 saniyeden fazla tutabiliyorsanız, bu gerçekten iyi durumdasınız demektir.