NASA, Sibirya'da daha önce hiç görülmemiş buz girdaplarının çarpıcı yeni görüntülerini yayınladı. NASA'nın Aqua uydusunda bulunan Orta Çözünürlüklü Görüntüleme Spektroradyometresi - veya kısaca MODIS - kullanılarak alınan buz girdapları Okhotsk Denizi'nde yakalandı.
İNANILMAZ BUZ GİRDAPLARI BULUNDU Deniz, Japonya Denizi'ne döküldüğü için aslında Rusya, Japonya, Kuzey Kore ve Güney Kore'yi birbirine bağlıyor. Uzmanlar geçen ay P'Yagina Yarımadası'nda arama yaparken inanılmaz görünen buz girdapları buldular. BİR GRUP ADA SORUMLU OLABİLİR Bir sözcü şunları söyledi: “Rüzgar ve akıntılara maruz kalan serbestçe sürüklenen buz, Rusya kıyılarında bir dizi sarmal oluşturdu. Bu ölçekte açıkça görülemeyecek kadar küçük olan bir grup ada, o bölgedeki küçük girdaplardan sorumlu olabilir.
BÖLGE ELVERİŞLİ KOŞULLAR YARATIYOR "Bunlar gibi spiraller, sıvı akışını engelleyen sabit bir nesnenin akış aşağısında oluşabilir. Soğuk Sibirya havasının akışı, nehirlerden gelen tatlı su akışının tuzluluğu düşürmesi ve suyun donma noktasını yükseltmesi, daha soğuk aylarda buzun oluşması için elverişli koşullar yaratıyor." dedi. P'Yagina Yarımadası, Sibirya'da dünyanın en uzak ve yerleşim olmayan yerlerinden biridir.
ULAŞMAK NEREDEYSE İMKANSIZ Zorlu arazisinde gezinmek için özel ekipmanınız yoksa ona ulaşmak neredeyse imkansızdır. Bu nedenle görüntülerinin yalnızca son derece güçlü uzay kameraları kullanılarak çekilmesinin nedeni budur. Kara kütlesinin nasıl dağlarla ve roket topraklarıyla dolu olduğunu gösteren Google Haritalar'da da görülebilir.
ULAŞMAK NEREDEYSE İMKANSIZ Zorlu arazisinde gezinmek için özel ekipmanınız yoksa ona ulaşmak neredeyse imkansızdır. Bu nedenle görüntülerinin yalnızca son derece güçlü uzay kameraları kullanılarak çekilmesinin nedeni budur.
Kara kütlesinin nasıl dağlarla ve roket topraklarıyla dolu olduğunu gösteren Google Haritalar'da da görülebilir.