20 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Diyanetten evde teravih namazı kılacaklara uyarı

Diyanetten evde teravih namazı kılacaklara uyarı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Tahir Tural, ramazanda, apartman altında veya sitelerde sosyal ihtiyaçlar için yapılan alanlarda toplanılıp cemaatle teravih namazı kılınmasını uygun bulmadıklarını, bu durumun yeni tip corona virüs (Kovid-19) ile mücadele açısından çok tehlikeli olduğunu söyledi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Diyanetten evde teravih namazı kılacaklara uyarı

On bir ayın sultanı ramazanın ilk teravih namazı, 23 Nisan Perşembe  günü kılınacak. Ülke genelinde camilere ilişkin alınan Kovid-19 tedbirleri  kapsamında vatandaşlar, teravih namazlarını evlerinde tek başına veya ailesiyle  eda edecek.

Tural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kılınması sünnet olan teravih  namazının camilerde cemaatle kılınabildiği gibi evlerde de cemaatle veya tek  başına kılınabileceğini belirtti.

Hazreti Muhammed ve dört büyük halife döneminden beri Müslümanların,  teravih namazını hem camiler hem de evlerde cemaatle veya tek başına kılmasına  ilişkin uygulamaların olduğuna işaret eden Tural, şunları söyledi:

"Koronavirüs salgını nedeniyle camilerde cemaatle namaz kılmak yasak  olduğu için teravih namazını evlerde cemaatle veya tek başına kılmak caizdir.  Dolayısıyla hane halkından imamlık yapabilecek birisi varsa cemaatle teravih  namazını kılarlar. Eğer imamlık yapacak biri yoksa her biri ferdi olarak teravih  namazını evde kılabilir. Bu durumda herhangi bir sakınca yoktur.
 
Bazı kişiler, camilerde cemaatle teravih namazının eda edilmemesi  nedeniyle tutulacak olan oruç ibadetinin de kabul olmadığına dair iddialarda  bulunuyor. Bu iddia kesinlikle doğru değil, kabul edilmesi de mümkün değildir.  Çünkü oruç ile teravih ibadetleri birbirinden farklıdır. Oruç, gündüz, teravih  ise gece ibadetidir. Peygamber Efendimiz, 'Kim ramazanın gündüzünü oruçla  geçirir, gecesini de teravih namazı kılarak ihya eder, Cenabıhak katında  verilecek ecir ile mükafata iman eder ve böyle de umarsa, onun geçmiş küçük  günahları bağışlanır' buyuruyor."
 
Bütün alimlerin, teravih namazını, orucun değil ramazanın sünneti  olarak kabul ettiğini dile getiren Tural, "Mazeretleri nedeniyle oruç tutamayan  yaşlı, kalp hastası veya koronavirüs nedeniyle tedavi görenler, teravih namazı  kılabilirler. Bu insanların teravih namazı kılmalarında da hiçbir sakınca yoktur.  Çünkü teravih orucun değil, ramazan ayının sünnetidir." diye konuştu.
 
"İbadet etmek uğruna can tehlikeye atılmaz"

Evlerinde teravih namazı kılacakların Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu  ile diğer resmi makamların önerilerine uyması gerektiğini vurgulayan Tural,  İslam'ın, canın, malın, aklın, dinin ve neslin korunmasını hedeflediğini  hatırlattı.
 
Tural, insanların ibadet etmek uğruna canını tehlikeye atmasının doğru  olmadığını belirterek şunları kaydetti:

"Evlerinde, koronavirüsün bulaşma ihtimali olan kişi izole  edilmelidir. Evde teravih namazını cemaatle kılınıyor diye izole edilmiş kişinin  cemaate iştirak etmemesi kendisine telkin edilmeli ve bu kişi izole edildiği  odada ferdi olarak teravih namazını kılmalıdır. Çünkü hane halkına bulaştırma ve  böylece onları tehlikeye atma ihtimali vardır. İzole edilmiş kişi, teravih  namazını tek başına bir odada eda etmelidir."
 
"Müezzinlik yapacak kimse yoksa imam, müezzinlik de yapabilir"

Vatandaşların evlerinde teravih namazını cemaatle kılarken saf  düzenine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Tural, şu bilgileri verdi:

"Cemaatle namaz kılarken imam önde durur, arkasında yetişkin erkek  veya çocuklar, onların arkasında ise kadın veya kız çocukları saf tutar. Cemaatle  namaz kılarken hanımefendilerin ve kızlarımızın, erkeklerle yan yana veya karışık  saf tutmaları caiz değildir. Evde cemaatle namaz kılarken illa müezzinlik edecek  birini aramaya gerek yoktur. İmamlık yapacak olan kardeşimiz aynı zamanda  müezzinliği de yapabilir. Evde cemaatle veya ferdi olarak teravih namazı kılan  kardeşimiz, bu namazı iki rekat kılabileceği gibi dört rekat olarak da kılabilir.  İki rekat kılacak kişi sabah namazının sünnetini kıldığı gibi kılar. Dört rekat  olarak kılacak kişi de ikindi namazının veya yatsı namazının ilk 4 rekatlık  sünnetini kıldığı gibi kılabilir.
 
Teravih namazı kılacak kişi çok fazla namaz suresi bilmiyor olabilir.  Mesela diyelim ki sadece Kevser ve İhlas surelerini biliyor. Bu kardeşimiz  birinci rekatta Fatiha suresini okuduktan sonra Kevser suresini okur. Rüku ve  secdelerini yapar, arkasından ikinci rekata kalkıp Fatiha suresini okuduktan  sonra İhlas suresini okur, rüku ve secdelerden sonra tahhiyata oturur,  Ettehiyatü, Salli-Barik ve Rabbena dualarını okuyup selam verir. Böylece iki  rekatı kılmış olur. Tekrar kalkar, yine birinci rekatta Fatiha'dan sonra Kevser,  ikinci rekatta İhlas surelerini okur. Bu şekilde bütün rekatları, Kevser ve İhlas  surelerini okuyarak teravih namazını bitirebilir. Bunda da herhangi bir sakınca  olmaz. Camilerde teravih namazı cemaatle kılındığında olduğu gibi her iki veya  dört rekatta bir salavat getirebilirler."
 
Tural, salgınla mücadele kapsamında cemaatle namaz kılma konusunda,  "Apartman altında veya sitelerin uygun bir yerinde sosyal ihtiyaçlar için  yapılmış olan alanlarda toplanılıp cemaatle namaz kılınmasını uygun bulmuyoruz.  Bu durum koronavirüsle mücadele açısından çok tehlikeli." uyarısında bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün ayakları 250 metreye ulaştı

Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün ayakları 250 metreye ulaştı