Türkgün Gündem Erciyes Dağı zirvesinde gizemli mağara! 1. Theodosius döneminde mağaraya çıkmak yasaklanmış

Erciyes Dağı zirvesinde gizemli mağara! 1. Theodosius döneminde mağaraya çıkmak yasaklanmış

Erciyes Dağı'ndaki antik mağara, paganizm döneminde tapınak olarak kullanılmış. Zirveye 3 bin 917 metre tırmanılarak ulaşılan mağara, tarihi bir kutsal mekan olarak biliniyor. Bugün dağcılar, olumsuz hava koşullarında mağaraya sığınabiliyor.

Erciyes Dağı'ndaki antik mağara, paganizm döneminde tapınak olarak kullanılmış. Zirveye 3 bin 917 metre tırmanılarak ulaşılan mağara, tarihi bir kutsal mekan olarak biliniyor. Bugün dağcılar, olumsuz hava koşullarında mağaraya sığınabiliyor.

MUHABİR: Ayşe Akyürek

Erciyes Dağı'nın zirvesinde bulunan ve paganizm (çok tanrıcılık) döneminde tapınak olarak kullanıldığı değerlendirilen mağarayı görmek isteyenler, 3 bin 917 metre tırmanıyor.

Sönmüş yanardağ Erciyes'in zirvesinde milattan önceki yıllardan itibaren tapınak olarak kullanıldığı değerlendirilen mağara, bugüne kadar ayakta kalmayı başardı.
 

Tarihçi yazar Halit Erkiletlioğlu, AA muhabirine, Erciyes'in yaklaşık 25 milyon yıl önce patlamış volkanik bir dağ olduğunu söyledi.
Paganizm döneminde "tanrıların Erciyes'te oturduğunun" düşünüldüğünü anlatan Erkiletlioğlu, şöyle konuştu:
"Paganizm yani çok tanrılı dinler döneminde Erciyes Dağı, aynen Olimpos Dağı gibi önem kazanmış. Erciyes'in zirvesindeki mağaranın bir tarafı kuzeye, bir tarafı güneye açılıyor. İçinde Aramice olduğu tahmin edilen bir niş, yazı var. Bu mağara tamamen doğal değil. Bir kısmı insan eliyle açılmış. Zaman zaman Pagan rahipler buraya çıkıp, tanrılarına birtakım adaklar adıyor ve dini ayin yapıyor. Burası kutsal bir mağara. Erciyes'in adı Roma ve Kapadokya dönemlerinde 'Argeus' olarak biliniyor. Erciyes, hem Kapadokyalıların hem de Romalıların taptıkları, tanrı ve kült olarak gördükleri bir dağ. Senenin belli zamanlarında o mağaraya çıkıyorlar. Orada tanrılarına birtakım kurbanlar veriyorlar. Burası çok tanrılı dönemde kullanılan ibadet yeri. Tapınak olarak kullanmışlar."

1. Theodosius döneminde mağaraya çıkmak yasaklanmış
 

Erkiletlioğlu, 20-25 metrekarelik kapalı alanı bulunan mağaranın, güney ve kuzey bölümlerinin açık olduğunu dile getirdi.
Erciyes ve zirvesindeki bu mağaranın bazı Batılıların makalelerinde yer aldığını anlatan Erkiletlioğlu, "Buraya 1890'lı yıllardan itibaren gelen müsteşrikler, şarkiyatçılar var. Makaleler yazmışlar. Ayrıca sikkeler üzerinde Erciyes resimleri var. Erciyes'in üzerindeki bu mağara her sikkede görülüyor. 381 yılında 1. Theodosius döneminde Roma'nın resmi dini Hristiyanlık olmuş ve diğer dinleri yasaklamışlar. Paganizm de yasaklanınca Erciyes'e çıkmak da yasaklanmış." diye konuştu.
Dağcı Mustafa Eliaçık da mağarayı görmek için zirve tırmanışı yapanlara eşlik ettiğini söyledi.
Yurt dışı ve içinden ziyaretçilerin geldiğini belirten Eliaçık, "Erciyes 3 bin 917 metre yükseklikte ve bu tapınak da zirvede. Tapınak ve sığınak olarak da kullanmışlar. Türkiye'nin farklı yerlerinden burayı merak ediyorlar ve bizden bilgi alıyorlar. Biz de isteyenleri oraya çıkarıyoruz. İlginç bir yer." ifadelerini kullandı.

Dağcılar olumsuz hava koşullarında mağaraya sığınıyor

Dağcı Hasan Ali Şahin ise mağaranın bulunduğu zirveye çok kez tırmanış yaptığını anlattı.

Maceraseverlerin mağara için zirveye tırmandığını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:
"Erciyes'in tepesinde çok fazla kişinin bilmediği, geçmişte tapınak olarak kullanıldığı söylenen bir mağara var. Tapınak amaçlı kullanılmış, yazılar bulunuyor. Önden büyük bir girişi, arkadan tam Kayseri'ye doğru küçük bir yüzü var. El işçiliğiyle yapılmış. İnsanların o zamanda oraya çıkmaları, tırmanış yapmaları büyük başarı. Biz bugün üzerimizdeki kıyafetler ve ekipmanlarla çıkıyoruz. Burayı gören, duyan dağcılar merak ediyor. Sırf orayı görmek için tırmanış yapan dağcılarla tanıştım. Fırtınalı durumlarda bizim sığınağımız, barınağımızdır. Fırtınada, karda kalınca dağcıların sığınacağı yer oldu. Şu an aktif olarak kullanıyoruz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Fabrika işçilerini taşıyan otobüs şarampole devrildi

Fabrika işçilerini taşıyan otobüs şarampole devrildi

Çankırı'da fabrika işçilerini taşıyan otobüs şarampole devrildi, 23 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık ve güvenlik ekipleri sevk edildi, yaralılar hastanelere kaldırıldı. Yaralıların durumunun stabil olduğu bildirildi. Kazanın nedenine ilişkin soruşturma sürüyor.

Çankırı'da fabrika işçilerini taşıyan otobüs şarampole devrildi, 23 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık ve güvenlik ekipleri sevk edildi, yaralılar hastanelere kaldırıldı. Yaralıların durumunun stabil olduğu bildirildi. Kazanın nedenine ilişkin soruşturma sürüyor.

KAYNAK: İHA

Çankırı'da, fabrika işçilerini taşıyan otobüsün şarampole devrilmesi sonucu meydana gelen kazada yaralı sayısı 23'e çıktı.
Kaza, gece saatlerinde Çankırı-Ankara karayolu üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Sumitomo Rubber Ako Lastik Fabrikası'nda çalışan işçileri taşıyan M.G. yönetimindeki 18 S 0135 plakalı MAN marka otobüs, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkarak şarampole devrildi.
 

112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan ihbarla olay yerine sağlık, jandarma, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerince, araçta sıkışan yaralılar kurtarılarak ambulansa taşındı. Olay yerinde ilk müdahalesi yapılan 23 yaralı, sağlık görevlilerince kentteki hastanelere kaldırıldı. Tedavi altına alınan yaralıların hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi.
 

İl Emniyet Müdürü Aytekin Canıtez, olay yerine gelerek kaza alanında bulunan yetkililerden bilgi aldı. Jandarma ve polis ekipleri tarafından kaza alanında güvenlik tedbirleri alındı. Büyük çapta maddi hasarın oluştuğu otobüsün olay yerinden kaldırılması için de çalışmalar başlatıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *