Sağlıksız gıdaları hemen her gün az ya da çok tüketmek zorunda kalıyoruz.
Evimize aldığımız besinlerin ne kadar sağlıklı olduğu konusunda yalnızca içeriğine bakarak anlayamayabiliyoruz.
YAĞLI GIDALAR Özellikle büyük işletmelerde kullanılan hidrojenize yağlar yani sıvı yağın özel yöntemlerle katılaştırıldığı yağ çeşitleri vücuda zarar veriyor.
Endüstriyel trans yağların zararları da son yıllarda oldukça gündem olan bir konu ve Dünya Sağlık Örgütü endüstriyel trans yağlarının tümüyle kullanımdan kaldırılması yönünde çalışmalar da bulunuyor.
Kızartma yağlarının restoranlarda değiştirilmeden uzun süre kullanılması da daha zararlı hale gelmelerine neden oluyor. Kızartmaların en sağlıklısı az miktarda zeytinyağı ile kısa sürede yapılan ve una bulanmamış olarak yapılan yöntemdir. Bunun dışındaki kızartmalar besinlerin hem yararlı içeriğini yok etmekte hem de zararlı hale gelmesine bile neden olabiliyor.
BEYAZ ŞEKER Şeker pancarından elde edilen beyaz şeker, ve fruktoz ile glukozdan oluşuyor. İçinde protein, yağ, vitamin ya da mineral bulunmadığı için beslenme uzmanlarının çoğu rafine beyaz şekere vücudun hiç ihtiyacı olmadığını savunuyor.
Ayrıca, Prof. Dr. Canan Karatay bir bardak şekerli içeceğin içerisinde 22 adet küp şeker olduğunu dile getirerek tüm şekerli içeceklerden uzak durulması gerektiğini vurguluyor. Yüksek oranda beyaz şeker karaciğeri çok fazla yoruyor ve birçok hastalığa yakalanma riskini de beraberinde getiriyor. Beyaz şeker yerine, tahıllardan ve baklagillerden de şeker ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
TATLANDIRICILAR Yapay tatlandırıcılar içindeki özellikle en zararlı olduğu düşünülen ve üstüne araştırmalar yapılan maddeler asesülfam potasyum, monosodyum glutamat, sukraloz, aspartam ve sodyum benzonattır.
Yapay tatlandırıcılardansa Hindistan cevizi şekeri, akçaağaç şurubu ve bal gibi doğal tatlandırıcılar kullanılabilirsiniz; ancak bunların da çok kullanılmasında zararlı olabileceğine dair uzman görüşleri de bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü normal şeker için ise günde 25 gramı geçmemek gerektiğini söylüyor.
PAKETLİ VE KONSERVE GIDALAR Genel olarak paketli gıdaların çoğunda raf ömrünü uzatmak için eklenen zararlı maddeler bu ürünleri sağlıksız yapan en önemli özelliktir.
Örneğin cipslerde bulunan monosodyum glutamat sigara etkisi bile yaratabilmektedir. Hazır cipsler yerine fırında ince dilimlenmiş patateslerden ya da lavaştan daha sağlıklı cipslerinizi hazırlayabilirsiniz.
MARGARİN Tüm yağlar arasında en zararlı olanının margarin olduğu artık herkes tarafından biliniyor.
Margarin üretiminde kullanılan trans yağ, potasyum sorbat, trans yağ, soya yağı ve gıda boyaları bu ürünü zararlı hale getirir. Margarin yerine olabildiğince doğal bitkisel yağlar kullanmanız daha sağlıklı bir seçenek olabilir.
Yüksek fruktozlu mısır şurubu, aspartam, phenylalanine, suklaroz, ageve, potasyum bromat, yapay aroma ve renklendiriciler, bromlu bitkisel yağ, BHA ve BHT en zararlı katkı maddeleridir.
Alışveriş yaparken içindekiler bölümünü okumanızda fayda var. Şüphe duymayacağınız süt ve süt ürünleri gibi gıdalar bile paketli hale geldiklerinde zararlı olabiliyor.
BEYAZ UN Beyaz un en çok da temel besin kaynaklarımız olan ekmeklerde kullanılıyor ancak ne yazık ki buğdayın içerik açısından oldukça fakirleşmesiyle elde edilen beyaz unlu mamuller çok da faydalı değil.