Türkiye son iki gündür orman yangınları ile mücadele ederken, yılın en sıcak günleri başlıyor. Nefes aldırmayan, kavurucu sıcakları temsilen kullanılan 'Eyyam-ı bahur'un ne zaman başlayacağı ve ne kadar süreceği sorgulanıyor. Bunun yanı sıra, eyyam-ı bahur'un kelime anlamı da araştırılanlar arasında.
Uzmanlar, İstanbul’da sıcaklıkların 39 dereceyi bulacağını, özellikle hafta sonu en sıcak günler olacağını söylüyor.
Eskilerin yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullandığı eyyam-ı bahur, her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına denk geliyor.
Yerini "çöl sıcakları", "cehennem sıcakları" ve "Afrika sıcakları" gibi terimlere bırakan eyyam-ı bahur, bu sene de etkisini hissettirecek.
Eyyam-ı bahur sıcaklıkları genelde temmuz ve ağustos aylarında hissediliyor.
EYYAM-I BAHUR NEDİR, KAÇ GÜN SÜRECEK?
Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe sözcüktür. Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul edilmektedir. Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına düşer. Kesin tarih, içinde bulunulan bölgeye, boylama ve iklim koşullarına göre büyük değişiklikler gösterebilir.
Eski bir inanışa göre, bu sıcak günlerin Büyük Köpek Takımyıldızı'nda bulunan Sirius çift yıldızıyla bir bağlantısı vardı. Antik Yunan ve Antik Roma kültürlerinde de yaygın olan bu inanış nedeniyle bu günler Latince dies caniculares olarak anılmaktaydı. Çağdaş Avrupa dillerinde bu terimden türeyen adlar hâlen kullanılmaktadır. (İngilizce: Dogdays, Almanca: Hundstage gibi...)
Türkçe'de kullanılan eyyam-ı bahur terimi kullanılırlığını büyük ölçüde yitirmiş olup, bunun yerine cehennem sıcakları, Afrika sıcakları gibi terimler kullanılmaktadır.
31 Temmuz ile 7 Ağustos 2021 tarihleri arasına denk gelen eyyam-ı bahurun yerini günümüzde "çöl sıcakları", "cehennem sıcakları" ve "Afrika sıcakları" gibi terimler aldı.