15 Kasım 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Gıdada artan rekabet, sahte ürünleri de çoğalttı

Gıdada artan rekabet, sahte ürünleri de çoğalttı

Sayıları her geçen gün artan hamburgerciler adım başı karşımızda. Rekabetin artması, fiyat politikalarının da değişmesi anlamına geliyor. Vatandaşı sahte ürünlere karşı uyaran sektör temsilcileri, ‘Üründe ucuzluk değil, kalite arayın, sağlığınızdan olmayın’ uyarısı yaptı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Gıdada artan rekabet, sahte ürünleri de çoğalttı

Merve Sevindi / TÜRKGÜN

Sahte ete DİKKAT!

Kökeni Orta Asya’ya kadar dayanan hamburger tutkusu, enteresan bir tarihe sahip. Tarihte savaşçılığıyla bilinen Tatarlar, eti çiğ olarak tüketiyorlarmış. Zamanla, bu eti eğerlerinin altına koyup uzun seferlere çıktıklarında, atın hareketleri sonucu etin az da olsa piştiğini ve daha kolay çiğnenebilir hale geldiğini keşfetmişler. Sonrasında ete tuz, biber ve soğan da ilave etmeye başlamışlar ve bugün hala tüketilen ‘Tatar Bifteği’ ortaya çıkmış.

19. yüzyılın ortalarında, Almanya’nın Hamburg şehrinden bir tüccar, ticaret amacı ile gittiği Orta Asya’da Tatar Bifteği’ni görüp Almanya’ya getirmiş ve onu Hamburg Bifteği olarak sunmaya başlamış. Daha sonraları bir aşçı bu eti kızartarak servise sunmayı denemiş, ona ‘Hamburg’a ait’ anlamına gelen ‘hamburger’ adını vermiş…

REKABET YOĞUN

Bugün Türkiye’de yüzlerce hamburgerci açılmış durumda. Her birinin tat ve dokusu farklı. Servisler ise daha gösterişli. Reklam ya da katalog çekimlerindeki eşsiz görünümünü yakalayamasak da, artan rekabet sektöre olumlu yansımış durumda. Yemek Sepeti, Getir, Trendyol gibi uygulama üzerinden verilen siparişlerin artışı ve uygulamalardaki yorum ve puanlamaya özen gösterilmesi, markalar üzerinde en iyisini üretmeye çalışmak gibi bir baskı oluşturmuş durumda. Artan rekabette tutunmaya çalışan bazı uyanık firmaların et üzerinde oynamalar yapması ise vatandaş sağlığını tehdit eder boyuta getirdi. Gıda sektöründe her ürün grubunda hile ve tağşiş yapılıyor. 2020 itibarıyla markalaşma sürecini başlatan Efsane Burger’in şefi Osman Ormancı, hile ve tağşiş konusunda uyarılarda bulundu.

Köftede yapılacak tağşiş ve hilelerin baharatlar ve gıda boyası ile kolayca örtbas edilebildiğine dikkat çeken Ormancı, şunları kaydetti:

Büfe, lokanta, kebapçı gibi tüm gıda üretimi ve satışı yapan iş yerlerinde içinde et bulunan gıda ve yemekleri tüketirken dikkatli olun. Et döner, tavuk döner, lahmacun, kebap çeşitleri, tas kebap, tandır vb. et içeren tüm yemeklerin fiyatlarını kasapta satılan etlerin fiyatları ile karşılaştırarak karar verin. Çünkü baharat, soğan, sarımsak ve salça giren et yemeklerinde hile ve tağşiş yapıldığını anlamak zor olabilir.

UCUZDA KALİTE ARANMAZ!

Sektörde fiyat araştırmasının çok önemli olduğunu dile getiren Efsane Burger Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kümbetli ise “Etin kilosu belli… Hamburgerin içine koyduğumuz malzemeler de ortada. Bunun üzerine ekmek, servis malzemeleri, kurye bedeli, dükkan kirası, elektrik ve personel giderlerini eklediğimizde, içinde 150 gram et barındıran bir hamburgeri, menü halinde ucuza sunan herkesin araştırılması gerekiyor” dedi.

‘İŞİ BİLMEK LAZIM’

Beylikdüzü ve Bahçeşehir’de bir senedir hizmet verdiklerini anlatan Cihan Kümbetli, aile olarak gıda sektöründe yer aldıklarını, bu durumun kendileri için avantaj sağladığını öne sürdü ve “Sektörün sıkıntılarını görmek, tecrübe kazanmak ve ayakta kalabilmek için yatırım yapacağım işi öğrenmem gerekiyordu. 2020’de kendi markamızı açtık.

Şimdi açılma zamanı. Bayramda Lüleburgaz şubemizi açıyoruz. Ağustosta Hadımköy’de Alkent şubemizi ve Yeşilköy sahilinde bir diğer şubemizi hizmete sunacağız. Asıl atılımı 2022 yılında Anadolu Yakası'ndan başlayarak Türkiye geneline yaymaya çalışacağız. Bayilik anlaşmalarımızda lokasyonların uygunluğuna göre hareket ediyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Rize'deki sel ve heyelanın ardından çalışmalar hızla devam ediyor

Rize'deki sel ve heyelanın ardından çalışmalar hızla devam ediyor