20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Galeriler Gündem Gözleri yerinden çıkaran hastalığa dikkat! Uzmanı uyardı: Bu belirtiler varsa...

Gözleri yerinden çıkaran hastalığa dikkat! Uzmanı uyardı: Bu belirtiler varsa...

Vücut üzerinde metabolizma hızının ayarlanması, enerji üretiminin sağlanması, vücut ısısının düzenlenmesi gibi birçok göreve sahip olan tiroit hormonlarının bozulması, vücudun işleyişinde geniş çapta olumsuz etki ediyor. Graves hastalığına bağlı gelişen zehirli guatr hastalığı, gözde irileşme ve dışarı çıkma, bacak derisinde kızarıklık ve deride kalınlaşma gibi belirtilere neden oluyor. İşte detaylar...

Bir çeşit tiroit bezi rahatsızlığı olan 'zehirli guatr' hastalığı, erkeklere oranla kadınlarda 4-5 kat daha sık görülüyor. Pek çok türü ve oluşum nedeni bulunan zehirli guatr hastalığının büyük bir kısmı graves hastalığından kaynaklı olarak ortaya çıkıyor.
Her yaştan bireyde görülebiliyor fakat 25-40 yaş arası hastalığın en yaygın görüldüğü yaş aralığı.
Tiroit bezinin T3 ve T4 hormonlarını üreten, boynun ön kısmında yer alan, vücudun en büyük endokrin organı olduğunu söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, şunları aktardı: "Tiroit hormonları dokuların büyümesi, beyin gelişimi, kalori harcanması ve oksijen tüketimi gibi hayati görevlerinin yanı sıra kalp, karaciğer, böbrek, iskelet kası ve cilt dokusu üzerinde de etki gösterir. Zehirli guatr vücudun aşırı miktarda tiroit hormonuna maruz kalmasıdır. Bu bazen tiroit bezinin aşırı miktarda tiroit hormonu sentezlenmesinden bazen de tiroit iltihaplarından kaynaklanır."
Zehirli guatrın belirtilerine dikkat çeken Dr. Esra Tutal, şöyle konuştu: "Zehirli guatrda nedene göre değişmekle beraber çarpıntı, sinirlilik, kolay yorulma, ishal, aşırı terleme, sıcağa tahammülsüzlük, normal yemeye rağmen kilo kaybı gibi şikayetler görülebilir. Bazı hastalarda gözde irileşme ve dışarı çıkma gibi göz kaslarının etkilenmesine bağlı bazı belirtiler, bacak derisinde kızarıklık ve deride kalınlaşma gibi belirtiler de olur."
Hastalığın tanısının muayene sonrası kan tetkikleriyle başlayabileceğini vurgulayan Dr. Esra Tutal, şunları söyledi: "Kanda T3, T4, TSH gibi tiroit hormonları, bazı tiroit antikor değerlerine bakılır. Ayrıca ultrason ve sintigrafi de tanıda kullanılan görüntüleme yöntemlerindendir.
Günümüzde zehirli guatrın tedavisinde kullanılan 3 yöntem vardır. Birincisi ilaç tedavisi, ikincisi ameliyat, üçüncüsü ise halk arasında atom tedavisi olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisidir. Hangi hastaya hangi tedavinin uygulanacağına hastalığın nedeni, şiddeti ve eşlik eden diğer problemleri göz önünde bulundurularak karar verilir."
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İbn-i Sina’nın yeni bir sırrı daha ortaya çıktı! Yüzyıllar önce açıklamış!

İbn-i Sina’nın yeni bir sırrı daha ortaya çıktı! Yüzyıllar önce açıklamış!