Güneş Tutulması'na kısa bir süre kaldı. 8 Nisan'da bu yılın ilk tutulması gerçekleşecek. Güneş'e bakmak asla güvenli değil. Bu nedenle tutulmaları koruyucu göz ekipmanıyla izlemek gerekiyor.
GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?
Güneş Tutulması Türkiye'den izlenemeyecek. Meksika, ABD'nin doğu bölgeleri ve güneydoğu Kanada'dan görülebilecek.
TUTULMA NE KADAR SÜRECEK?
Tam tutulma süresi, Dünya üzerindeki belirli bir yerin Ay'dan ne kadar uzakta olduğuna bağlı. En uzun tutulma süresine sahip yerler Ay'a en yakın ve Güneş'e en uzak yerler. Eğer bulunduğunuz konumdan tutulma gözlenebilecekse, olay yaklaşık 2 saat kadar sürecek.
İlk etapta kısmi bir Güneş Tutulması başlayacak. NASA'ya göre bu durum 70 ila 80 dakika arasında sürebilir. Daha sonra sıra Ay'ın Güneş'in yüzeyini tamamen kapattığı tutulma evresine geliyor. Bu, tutulmanın çıplak gözle görülebildiği tek zaman.
Tam Güneş Tutulması'nın uzunluğu bulunduğunuz konuma göre değişebilir. Nisan ayında bazı yerlerde bu evre dört dakikadan fazla, bazı yerlerde ise sadece bir ila iki dakika yaşanacak.
TUTULMA SIRASINDA DÜNYA'DA NELER DEĞİŞECEK?
Tutulma maksimum evresine yaklaştıkça hava soğuyacak, gökyüzü kararacak, gölgeler keskinleşecek. Ay, Dünya ve Güneş ile mükemmel hizalanmaya doğru ilerlerken, tutulma yolu boyunca Dünya karanlığa gömülecek.Hayvanlar da Güneş Tutulması'na tepki gösterecek. Arılar vızıldamayı kesecek, kuşlar ıslık çalmayı bırakacak ve cırcır böcekleri cıvıldamaya başlayacak. Bazı evcil hayvanlar dahi olağan dışı hareket sergileyebilir.
Bilim insanları 2017'deki Güneş Tutulması'ndan bitkilerin bile etkilendiğini keşfetti. Bitkilerin fotosentez ve su kaybı oranlarında, gece yaşananlar kadar aşırı olmasa da benzer şekilde azalma görüldü.