22 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Hürjet’te kritik aşama tamam

Hürjet’te kritik aşama tamam

Ülkemizin ilk süpersonik jet eğitim uçağı projesi olan Hürjet için çok önemli bir aşama olan "Ön Tasarım Gözden Geçirme" işlemi başarıyla tamamlandı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hürjet’te kritik aşama tamam

Ülkemizin ilk süpersonik jet eğitim uçağı projesi olan Hürjet için çok önemli bir aşama olan "Ön Tasarım Gözden Geçirme" işlemi başarıyla tamamlandı.

2020 yılının yaz aylarında kritik tasarımının bitirilmesinin ardından 2021 Aralık ayında Hürjet’in prototipinin hangardan çıkarılması bekleniyor. Her şeyin yolunda gitmesi neticesinde ise, Hürjet’in 2022 yılında ilk uçuşa hazır edilmesi planlanıyor.

Türk Hava Kuvvetleri ve uluslararası pazarın kısa vadede gereksinimleri göz önünde bulundurularak başlanan Hürjet Projesi'nde hummalı bir çalışma sürdürülüyor. Projenin koordinasyonunu Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı üstlenirken, Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından Ağustos 2017’de başlatılmıştı.

Yetkililerden gelen bilgiye göre, Türkiye’nin ilk süpersonik jet eğitim uçağı projesi olan Hürjet için kritik bir değere sahip olan Ön Tasarım Gözden Geçirme (Preliminary Design Review/PDR) aşaması sorunsuz bir şekilde tamamlandı.

Hürjet’in bu kritik aşamayı tamamlayabilmesi için, geniş bir katılımcıya sahip 2 gün boyunca süren gözlemlerden tam not alması gerekiyordu. Kendi alanında uzman olan yerli ve yabancı, bağımsız gözlemcilerin yaptığı değerlendirme sonucunda, bir sonraki aşama olan kritik tasarım aşamasına geçebilmesi için komite tarafından onay alındı.

Hürjet Projesi, Uçuş Bilimleri, Uçak Yapısı, Uçak Sistemleri, Aviyonik ve Elektrik Sistemleri olmak üzere 4 ana uzmanlık alanında değerlendirmeye tabi tutuldu ve tüm alanlarda uzmanların bulunduğu komitenin onayını aldı.

Hızlı bir şekilde ilerlediği gözlemlenen Hürjet Projesi’nin bu önemli aşamayı geçmesiyle birlikte, 2020 yılının yaz aylarında kritik tasarımının bitirilmesinin ardından 2021 Aralık ayında Hürjet’in prototipinin hangardan çıkarılması bekleniyor. Her şeyin yolunda gitmesi neticesinde ise, Hürjet’in 2022 yılında ilk uçuşa hazır edilmesi planlanıyor.

FARKLI GÖREVLERDE BULUNACAK

Hürjet Projesi, Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile Akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine ikame etmesi için Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilmek üzere başlatıldı. 
Hürjet’in bu görevlerinden başka ayrıca 20 yılın üzerinde hizmet süresi bulunan jet eğitim uçaklarının yerine geçmesi, sayısı günden güne çoğalan 5. nesil uçaklar (TFX, F-35, ve benzeri) ve güncellenen konfigürasyonlarına hitap edecek jet eğitim uçağı olarak kullanılması da hedefleniyor. 
Hürjet Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı, tek motorlu, tandem ve modern aviyonik suite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlandı. 

Silahlı varyantı, geniş görev yelpazesi ve üstün faydalı yük kapasitesi ile Hürjet savaş alanlarında önemli bir güç unsuru olacak. 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
"Akademi Rumeli-5 Projesi" Edirne'de başladı

"Akademi Rumeli-5 Projesi" Edirne'de başladı