Türkgün Gündem İslam ve Türk dünyası için UCM teklifi: Türkiye öncülük edecek güçte

İslam ve Türk dünyası için UCM teklifi: Türkiye öncülük edecek güçte

İstanbul 2 Nolu Barosu Başkanı Yasin Şamlı, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) İsrail aleyhine açılan 'soykırım' davasında ihtiyati tedbir kararı vermesine ilişkin, 'Divan, uluslararası hukuk kurallarının ihlal edildiğini, insani dram yaşandığını açıkça ifade etti.

İstanbul 2 Nolu Barosu Başkanı Yasin Şamlı, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) İsrail aleyhine açılan 'soykırım' davasında ihtiyati tedbir kararı vermesine ilişkin, 'Divan, uluslararası hukuk kurallarının ihlal edildiğini, insani dram yaşandığını açıkça ifade etti.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Bu karar tarihi bir karardır.' dedi. Şamlı, 'İslam ve Türk dünyasında bir Uluslararası Ceza Mahkemesi mutlaka kurulmalıdır. Türkiye böyle bir kuruluşa öncülük edecek güçtedir.' diye konuştu.

Şamlı, UAD'nin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin açıkladığı ihtiyati tedbir kararına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İnsanlık vicdanının sesinin UAD'de yankılandığını dile getiren Şamlı, Divanın kısaca "İsrail'in soykırım fiillerinin durdurulması ve soykırım delillerinin korunması" kararı verdiğini aktardı.

Şamlı, "Divan, uluslararası hukuk kurallarının ihlal edildiğini, insani dram yaşandığını açıkça ifade etti. Bu karar tarihi bir karardır. Divan, taleplerden birisi olan 'ateşkesle saldırıların derhal durdurulması' kararı verse çok daha iyi, hukuka daha uygun bir karar olurdu. Ancak verdiği karar da bu sonucu doğuracak niteliktedir." diye konuştu.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin 2. maddesindeki soykırım suçunu oluşturan eylemlere değinen Şamlı, bu maddenin "a" bendinde, uluslararası hukuka göre korunan tek kişinin, gruba mensup olduğu gerekçesiyle öldürülmesinin dahi soykırım suçunu oluşturduğunu vurguladı.

Şamlı, İsrail'in binlerce kadın ve çocuğu Gazzeli olduğu için bombalarla katlettiğini vurguladı.

33537079

 "İSLAM VE TÜRK DÜNYASINDA BİR ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ MUTLAKA KURULMALI"

UAD'nin bu kararıyla kendi meşruiyetini de kurtardığını dile getiren Şamlı, "Çünkü insanların artık uluslararası kurumlara güveni ciddi anlamda sarsılmıştı. BM başta olmak üzere uluslararası hukuk kurumları, kuruluş amacı olan insani dramları ve soykırımları durduramamıştır. Bunun sebebi bu kurumların adalete değil de bazı ülkelere hizmet edecek şekilde yapılandırılmasıdır. Bu bakımdan İslam ve Türk dünyasında bir Uluslararası Ceza Mahkemesi mutlaka kurulmalıdır. Türkiye böyle bir kuruluşa öncülük edecek güçtedir." ifadelerini kullandı.

125Cf6B8Ekrangc3B6Rc 270120245F6625E9
Yasin Şamlı, devam edecek mahkeme sürecine ilişkin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Mahkeme başkanının ifadelerine ve ihtiyati tedbir kararının mahiyetine baktığımızda, davanın esası hakkında verilecek kararın bütün dünyanın gözü önünde İsrail'in işlediği soykırım suçunun Uluslararası Adalet Divanınca karara bağlanacağı anlaşılmaktadır. Mahkeme başkanının, suç faillerinin 'İnsansı hayvanlarla mücadele ediyoruz.' ve benzeri beyanlarını zikretmesi hukuki bakımdan çok önemli. Zira bu beyanlar soykırım suçunun manevi unsurunun, yani soykırım işleme iradesinin olduğunu açıkça ortaya koymaktadır."

İstanbul 2 Nolu Barosunun, Uluslararası Ceza Mahkemesine sunduğu 6 klasörlük deliller arasında fail beyanları da olduğunu belirten Şamlı, şunları kaydetti:

"Yine Gazze halkının ileriye dönük yaşayacağı fiziksel ve psikolojik acılar ile Gazze'deki çocukların yaşadığı travmanın büyüklüğü tedbir kararında etkili bir gerekçe olarak ileri sürülmüştür. Bunun yanında İsrail'in bu iddiaları reddettiği şeklinde beyanlara da yer verilmiştir. Tedbir talebinin, yargıçların büyük çoğunluğuyla kabul edilmesi umut verici olsa da aynı zamanda karar sürecinin uzamaması, adil bir hüküm verilmesinde etkili rol oynayacaktır."

"AA'NIN 'KANIT' KİTABI SOYKIRIM SUÇUNU GELECEK NESİLLERE AKTARMASI NEDENİYLE DE ÇOK ÖNEMLİ"

Şamlı, Anadolu Ajansının "Kanıt" kitabının bu davalar açısından çok büyük bir delil kaynağı olduğunu söyledi.

Kitabın, Gazze'de işlenen "soykırım", "savaş suçu" ve "insanlığa karşı suçlar" ile "saldırı suçları" anlamında bizzat Gazze'den elde edilmiş delilleri ihtiva eden çok önemli bir eser olduğunu vurgulayan Şamlı, "Bu eserin ihtiva ettiği delillerin çıkan olumlu kararda çok büyük payının olduğunu ifade etmemiz gerekir. 'Kanıt' kitabı soykırım suçunu gelecek nesillere aktarması nedeniyle de çok önemlidir. Baromuz, bu delil kaynağını Uluslararası Ceza Mahkemesine de sunmuştur. Bu kitapta emeği olan herkese bütün insanlar adına çok teşekkür ediyorum." dedi.

Kaynak: AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya New York borsası günü düşüşle tamamladı

New York borsası günü düşüşle tamamladı

New York borsası, Trump'ın belirsiz tarife politikası nedeniyle değer kaybetti. Dow Jones yüzde 0,84, S&P 500 yüzde 1,57 ve Nasdaq yüzde 2,15 düştü. ABD'nin tarifeleri artırma olasılığı, enflasyon ve ekonomik büyüme endişelerini beraberinde getiriyor.

New York borsası, Trump'ın belirsiz tarife politikası nedeniyle değer kaybetti. Dow Jones yüzde 0,84, S&P 500 yüzde 1,57 ve Nasdaq yüzde 2,15 düştü. ABD'nin tarifeleri artırma olasılığı, enflasyon ve ekonomik büyüme endişelerini beraberinde getiriyor.

KAYNAK: AA

New York borsası, ABD Başkanı Donald Trump'ın tarife politikası belirsizlik kaynağı olmaya devam ederken günü düşüşle tamamladı.

Kapanışta Dow Jones endeksi, 300 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,84 azalarak 37.645,59 puana indi.

S&P 500 endeksi yüzde 1,57 azalışla 4.982,78 puana geriledi ve Nisan 2024'ten bu yana ilk kez günü 5.000 puanın altında tamamladı. Nasdaq endeksi de yüzde 2,15 kayıpla 15.267,91 puana düştü.

ABD yönetiminin tarifelerine ilişkin müzakere umutlarıyla güne yükselişle başlayan endeksler, bu iyimserliğin azalmasıyla kapanışa doğru kazanımlarını geri verdi.

Tarifelere ilişkin haber akışı yakından takip edilirken, Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, karşılıklı tarifelerin açıklandığı 2 Nisan'dan bu yana 70'e yakın ülkenin müzakerelere başlamak için Başkan Trump'a ulaştığını belirtti.

Ayrıca Leavitt, Çin'e yönelik toplamda yüzde 104 oranına ulaşan tarifelerin ise 9 Nisan'da yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Söz konusu açıklama, Çin'in, ABD Başkanı Trump'ın yüzde 50 ek gümrük tarifesi getirme tehdidine yönelik, bunun olması halinde "kararlı karşı tedbirler alınacağını" bildirmesinin ardından geldi.

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "Eğer ABD bu yolda devam ederse, Çin sonuna dek kararlı karşı tedbirlerle yanıt verecektir." ifadesine yer verilmişti.

Trump, dün Truth Social platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, Çin'in karşılıklı tarifelere misilleme olarak açıkladığı yüzde 34'lük gümrük vergilerini geri çekmemesi halinde, bu ülkeye yüzde 50 ek tarife uygulayacaklarını açıklamıştı.

Tarifelerin enflasyonu artırabileceği ve ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceğine dair endişeler de sürerken, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları yatırımcılar tarafından takip edildi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in ticaret politikası değişikliklerinin nasıl sonuçlanacağını görmek için faiz oranlarında herhangi bir ayarlama yapmadan önce acele etmeyebileceğini belirtti.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de Trump'ın açıkladığı tarifelerin tahmin edilenden "çok daha büyük" olduğunu, yüksek maliyetlerin tüketicilere ne kadar sürede ve nasıl yansıyacağı ile işletmeler ve tüketicilerin bu duruma nasıl tepki vereceğinin belirsiz olduğunu ifade etti.

Tarifeler Fed'in para politikası kararları için koşulları zorlaştırırken analistler, bankanın yarın yayımlayacağı son toplantısına ait tutanaklardan alınacak sinyallerin önem taşıdığını kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *