Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem İzmir’deki patlamanın ardından dikkat çeken uyarı!

İzmir’deki patlamanın ardından dikkat çeken uyarı!

İzmir’in Torbalı ilçesinde bir iş yerinde dün yaşanan patlamada 5 kişi öldü, 63 kişi de yaralandı. Patlama ilçedeki Barış Manço Caddesi’ni savaş alanına çevirdi. Patlamanın yaşandığı bölgede bu sabah hasar tespit çalışmalarına da başlandı. Yaşanan olay kamuoyunda geniş yankı uyandırırken olayla ilgili Malzeme ve Metalurji Mühendisi Erhan Mataracı ise dikkat çeken bir değerlendirme yaptı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İzmir’deki patlamanın ardından dikkat çeken uyarı!

Söze “Her ne kadar teknik tartışmalar olsa da aslında meydana gelen olay bir bomba patlamasıdır” diye başlayan Mataracı, “2 bar basıncın üzerinde bir basınçlı kap veya basınçlı borunun patlaması, içinde gaz olması durumunda çevreye bomba etkisi yapan bir yırtılmayla zarar veren bir olaydır. Bu açıdan baktığımızda evlerimizde bulunan tüpler, şehirlerin her yerine yayılmış olan basınçlı boru hatları hatta evimizde bulunan düdüklü tencereler bile gerekli kontroller yapılmadığı takdirde birer bomba özelliği taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

1905 yılında Amerika’da bir ayakkabı fabrikasında yaşanan bir patlama sonucunda 58 kişi öldüğünü ve 117 kişinin de yaralandığını hatırlatan Mataracı, o günden beri Amerika’da ASME Standartları adı altında basınçlı kap ve kazan üretimi için standartlar belirlendiğini ve her yıl bu şartların geliştirilerek kullanımı zorunlu hale geldiğine dikkat çekti. Türkiye’nin ise Avrupa ülkelerinde kullanılan PED (Pressure Equipment Directive) yani basınçlı ekipmanlar yönetmeliğine göre basınçlı kap ve kazan üretimini zorunlu hale getirdiğini belirten Erhan Mataracı, “PED’e göre Amerikan veya Avrupa Standartlarına göre imalat yapılabilir, burada önemli olan konu basınçlı ekipman imalatı yapan bir firmanın seçilmiş olan bir standarda göre imalat yapması ve bu imalatların bağımsız kontrol kuruluşları tarafından sıkı şekilde kontrol edilmesidir” dedi.

İMALATTA YAPILACAK BİR KAYNAK HATASI ÖLÜM GETİRİR

Gerekli kontrollerin atlanması durumunda ekipmanın imalatında oluşabilecek bir kaynak hatasının, bir malzeme hatasının insan ölümlerine kadar gidebilecek olan facialara sebep verebileceğinin altını çizen Mühendis Erhan Mataracı “İzmir’de yaşanan patlama bunun en somut ve üzücü örneklerinden birisi olarak tüm sanayimize kontrol konusunda örnek teşkil etmeli ve kalite kontrole verilen önemin artışına sebep olmalı ve bu konuda şartlar sıkılaştırılmalıdır” şeklinde konuştu.

‘KONTROL YAPILMADAN YAPILIYORMUŞ GİBİ GÖSTERİLMESİ…’

Bazı kontrol firmalarının ticari rekabetten dolayı kontrollere gereken önemi vermemelerine rağmen ürünlere belgeler vermediğine vurgu yapan Erhan Mataracı, “Kontrollerin yapılmamasına rağmen yapılıyormuş gibi gösterilmesi, inisiyatifin üretici firmalara bırakılması sıklıkla karşılaşılan bir durum haline gelmiştir. Hatta bazı firmalar maliyetini kurtaramayacak şekilde ISO ve CE belgelerinin satışlarıyla ilgili kampanyalar düzenlemeye başladılar. Bu belgeler insanlarımızın kullanımına sunulan ve bomba özelliği taşıyabilecek ekipmanların güvenli olduğuna dair belgeler!” dedi.

‘KALİTE KONTROL BİLİNCİNİN YERLEŞMESİ GEREKİYOR’

Benzer tartışmaları depremler sonrasında da inşaatlarla ilgili yaşadığımızı belirten Mataracı şu ifadeleri kullandı:

“Esasen inşaatlarda kontrol aşamalarının atlanması veya gerekli kriterlere uygun yapılmaması veya basınçlı kap üretiminde kontrol şartlarına uyulmaması aynı zihniyetten kaynaklanmaktadır. Kalite kontrol bilincinin oturması ve her yere yayılması, bu bakış açısının tüm insanlarımıza kazandırılması görüldüğü gibi hayati önem taşımaktadır.

Bu şekilde insanlarımızın can güvenliğini tehlikeye atılan uygulamalara karşın Avrupa Birliği Standartlarına uyum kapsamında ülkemiz gerekli önlemleri almış olmasına rağmen özel firmalar bu kuralları delerek imalatlar yapıyor ve kontrol kuruluşları bu imalatları belgelendiriyor. Bu konudaki şartların acilen sıkılaştırılması gerekiyor.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kim Milyoner Olmak İster'de dikkat çeken bir soru: Ferhunde mi? Yoksa Bihter mi en iyi?

Kim Milyoner Olmak İster'de dikkat çeken bir soru: Ferhunde mi? Yoksa Bihter mi en iyi?