21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Kaos masası kuruldu

Kaos masası kuruldu

CHP, İP, Saadet, Demokrat, DEVA ve Gelecek Partilerinin temsilcilerinin uzun yürüttükleri görüşmeler ve entrika barındıran ikili ziyaretler 6 parti genel başkanının akşam yemeğinde bir araya gelmesiyle son buldu. Kaos arzulayan 6’lı’ya HDP’de dışarıdan destek verdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kaos masası kuruldu

Kadir Yıldız / TÜRKGÜN

6 siyasi partinin sistem değişikliği adı altında yürüttükleri ittifak pazarlığında parti genel başkanları son kozlarını paylaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun davetiyle İP Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan akşam yemeğinde bir araya geldi.

Uzun süredir parti genel başkanlarının oturma düzeni konusunda varılan anlaşmazlık “yuvarlak masa” formülüyle çözüme kavuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yemeğe ev sahipliği yapması da ittifakın ortak adaylığı için kendisinin tercih edilme isteğini bir kez daha ortağa koydu. İttifak içinde baskın lider konumunda yer almak isteyen Kılıçdaroğlu’na ise en büyük eleştiri Davutoğlu’ndan gelmişti. Davutoğlu, yapılan görüşmelerde partiler arası eşitlik ilkesinin olması gerektiğini söylemişti.

HDP’DEN TAM YETKİ

6 parti genel başkanının akşam yemeğinde bir araya geldiği yuvarlak masa etrafındaki fotoğraf karesinde gözler HDP’yi aradı. 31 Mart yerel seçimlerinde yapılan örtülü ittifak, anayasa değişikliği çalışmalarında da kendini gösterdi. HDP masada yer almamasına rağmen sürece yön veren bir konumda yer aldı. Hazırladıkları beyanname ile görüşlerini açıklayan HDP’nin masadaki sözcüsü ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

HDP Eş Başkanları tarafından yapılan açıklamalarda ortak ilkeler doğrultusunda belirlenecek bir adayı destekleyeceklerini belirtmişlerdi. 6 partinin genel başkanları ise bugüne kadar HDP’yi hiçbir şekilde reddetmemiş ve meşru bir parti olduğu tezini savunmuşlardı. Yuvarlak masa sürecine kadar da CHP, SP, Deva ve Gelecek Partisi genel başkanları HDP Eş Başkanlarıyla uzun süren görüşmeler yapmışlardı. HDP’nin milletvekili seçimlerinde hem başını CHP’nin çektiği ittifakın dışında görünmesini sağlayacak hem de diğer marjinal partileri ortak adaya entegre edebilmesi için üçüncü ittifak stratejisi devreye konuldu.

Bu sayede ittifakın meclisteki sandalye sayısını artması sağlanacak ve örtülü ittifak ortaya çıkmamış olacak. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise 31 Mart 2019 yerel seçimlerindeki gibi üçüncü ittifak aday çıkarmayacak ve belirlenecek ortak aday destek verecek. Böylece HDP’nin dışarıdan destek verdiği örtülü bir ittifak gerçekleşmiş olacak.

ORTAKLIK GENİŞLEDİ

CHP, HDP, İP ve SP’nin kapalı kapılar ardında gerçekleştirdiği ve kamuoyundan gizlediği ortak anayasa çalışmasının ayyuka çıkmasıyla kurulan masa ortaklar tarafından inkar edilmişti. Bu inkarın başlıca sebepleri arasında ise o masada HDP’nin olmasına yönelik tepkilerin artmasıydı. Bu sürecin durmasının ardından yeni bir masa kuran ittifak bileşenleri ortak sayısını da genişletti. 4 siyasi parti olarak başlayan anayasa değişikliği sürecine Demokrat Parti, Deva ve Gelecek Partilerinin de eklenmesiyle bu sayı 7’ye çıktı. Örtülü ortağın yuvarlak masada yer almaması ve dışarıdan destek vermesiyle bu durum 6+1 olarak formüle edildi.

DEMİRTAŞ VE KAVALA VURGUSU

6 partinin genel başkanının yer aldığı toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada ortak metnin 28 Şubat’ta açıklanması kararlaştırıldı. Bu süre zarfında ise HDP’nin onayının alınmasıyla birlikte ortak deklarasyona son şeklin verileceği iddia edildi. Yemek sonrası yapılan yazılı açıklamada Demirtaş ve Kavala’nın adı geçmeden üstü kapalı “özgürlük” mesajı verildi.

Açıklamada, “Türkiye’nin istişare ve uzlaşı ile çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Önemli olan, tüm farklılıklarımızla beraber “biz” düşüncesini, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği normları çerçevesinde temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı, herkesin kendini eşit ve özgür vatandaş olarak gördüğü, düşüncelerini özgürce ifade edebildiği, inandığı gibi yaşayabildiği demokratik bir Türkiye’yi inşa etmektir” denildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hafif ticari yükü sırtladı

Hafif ticari yükü sırtladı