20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Karakaya: Ülkeler arası dijital uçurum kapatılmalı

Karakaya: Ülkeler arası dijital uçurum kapatılmalı

Yaklaşık 80 ülkenin milletvekillerinin katıldığı Parlamentolar Arası Birlik (PAB)’ın 144 üncü Genel Kurul toplantısı Nasu Dua (BALİ) - Endenozya’da devam ediyor. Genel kurulda Türkiye, PAB Türk Grubu üyeleri tarafından temsil ediliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Karakaya: Ülkeler arası dijital uçurum kapatılmalı

Parlamentolar Arası Birlik 144

20 Mart 2022’de Balyan toplantıya AK Partiden Türk Grubu Başkanı İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan’ın yanı sıra Ankara milletvekilleri Prof. Dr. Arife Düzgün ile Zeynep Yıldız, MHP’den Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili, PAB Türk Grubu Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Karakaya katılıyor.

Çok sayıda küresel sorunların farklı komitelerde ele alınıp tartışıldığı genel kurul çalışmaları 24 Mart 2022 akşamına kadar devam edecek.

Sürdürülebilir Kalkınma Daimi Komitesinde bugün (21 Mart) görüşülen “Eğitimde, Pandemi Dönemleri Dahil, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Yararlanma” konulu önerge üzerinde söz alan Karakaya şunları söyledi:

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH'ler) ulaşmak ve kimsenin geride kalmamasını sağlamak için araştırmaya dayalı bilgi, inovasyon ve yeni teknolojilerin önemi daha da artmıştır.

Bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) ve dijital dönüşüm, eğitim dahil hayatımızın her alanında çok ciddi etkiler yaptı. COVID-19 salgını bize bunun önemini hatırlattı.

Dijital teknoloji, pandemiye karşı devam eden çabalarımızın merkezinde yer alıyor. Çevrimiçi öğrenme modellerinden e-ticarete ve milyonlarca insanın evden çalışmasına imkan sağladı.

Bilgi İletişim Teknolojileri tüm bireylere potansiyellerini gerçekleştirebilen daha istikrarlı ve esnek eğitim programları sunmakta ve fırsatları genişletmektedir.

Ayrıca hem öğretmenler hem de öğrenciler için öğretme ve öğrenme süreçlerinin uygunluğunu ve kalitesini artırmak için önemli bir araç olduğu gerçeği de anlaşıldı.

Karakaya, ülkelerin içindeki ve arasındaki dijital uçurum riskine de vurgu yaparak şunları söyledi:

Dijitalleşme, eşitliği, erişilebilirliği ve kapsayıcılığı genişletmeyi vaat ederken, aynı zamanda ülkeler içinde ve arasında dijital uçurumun genişlemesi riskini de taşımaktadır.
Salgın sadece dijital dönüşümü hızlandırmakla kalmadı, aynı zamanda dijital uçurumun genişlemesine de neden oldu.

Karakaya, ülkeler arasındaki dijital uçurumun kapanması için Türkiye’nin katkı ve çabalarını da dile getirdi:

Türkiye, En Az Gelişmiş Ülkelerin (EAGÜ) teknolojik ilerlemelerini kolaylaştırmak için bilim, teknoloji ve yenilik (STI) kapasitelerinin güçlendirilmesini aktif olarak desteklemektedir.
Bu amaçla, dijital uçurumu kapatmaya yönelik Bİrleşmiş Milletler EAGÜ'ler için Teknoloji Bankası'na Gebze/Türkiye'de ev sahipliği yapmaktadır.

Toplantıda, Türkiye tarafından verilen “En Az Gelişmiş Ülkelerdeki Teknolojik Uçumları Daraltma Açısından BM Teknoloji Bankasının Parlamenterler ve Hükümetlerce Desteklenmesi Çağrısı” önergesi kabul edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Zelenski: Müzakereler başarısız olursa üçüncü dünya savaşı çıkar

Zelenski: Müzakereler başarısız olursa üçüncü dünya savaşı çıkar