Özellikle küresel salgınla birlikte internet üzerinden alışverişin yoğunlaşması ve bazı ödemelerin PTT çalışanları aracılığıyla hak sahiplerinin evlerinde yapılması nedeniyle kalabalık ortamlarda, dışarıda ve insanlarla sürekli temas halinde çalışmak durumunda kalan PTT görevlilerinin önemli bir kamu hizmetini başarıyla yerine getirdiğini ifade eden Kazancıoğlu “Bu süreçte PTT çalışanları ile ilgili de bir takım tedbirler alınmalıdır.” dedi. Kazancıoğlu basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Geçtiğimiz yılın sonunda Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılarak küresel bir salgın haline gelen Koronavirüs (Covid-19), ülkemizde de can kayıplarına yol açmaktadır. Bir süre daha etkisini göstereceğini düşündüğümüz bu durum, tüm dünyada olduğu gibi halkımız tarafından da endişe ve üzüntü ile takip edilmektedir.
Salgınla mücadele devletimiz yetkililerinin talimatları ile kamu görevlilerinin üstün gayret ve fedakarlıkları halkımızın sorumluluk duygusu içinde topyekûn bir şekilde yürütülmektedir. Virüs salgı ile ilgili alınan önlemler kapsamında; kamu yaşamının etkilenmemesi adına da birçok tedbirler alınmış olup, esnek çalışma, idari izin uygulaması gibi önlemler hayata geçirilmiştir. Ancak kamu hizmetinin devamı açısından, bazı hizmetlerin yerine getirilmesi zorunluluk arz etmektedir.
Hepimizin bildiği gibi virüs temasla yayılmaktadır. Sağlık çalışanlarımız bu dönemde insanla en fazla temasta bulunan kesim olmakla birlikte PTT çalışanlarının da gerek posta dağıtım hizmetlerinde gerekse gişe işlemlerinde büyük bir tehdit altında olduğunu ve kapalı alanlarda vatandaşlara kesintisiz hizmet sunmak suretiyle hayatlarını ortaya koyduğunu hatırlatmak isteriz. Birçok kamu görevlisi için getirilen idari izin, esnek çalışma, nöbet ve evden çalışma yöntemleri son derece yerinde ve doğru kararlardır. Ne var ki, PTT çalışanlarımızın özellikle gişe ve dağıtım hizmetlerinde görevli personelin bu şansı bulunmamaktadır.
Bu konu ile ilgili, en son Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Ekonomik İstikrar Kalkınma Paketi Destek Programı çerçevesinde gerçekleştirilen sosyal yardım ödemeleri kapsamında sürekli yoğunluk yaşanan PTT işyerleri kapatılmış, sosyal yardım ödemelerinin PTT dağıtıcıları, kolluk kuvvetleri ve bekçiler vasıtasıyla adreslere gidilerek evlerde yapılması karar altına alınmıştır. Aynı şekilde işsizlik maaşlarının da dağıtılması gündemdedir.
Gelinen bu noktada yürütülen görevin zorluğu ve önemi açıktır. Özveri ile yürütülen bu sürecin yine, ortak inanç ve azimle, birlikte çalışarak atlatılması herkesin ortak dileğidir. Özellikle “evde kal Türkiye” sloganı ve belli yaş grupları için getirilen sokağa çıkma yasağı, vatandaşlarımızla iç içe olmanın ne denli büyük bir tehlike doğurduğunu ortaya koyması bakımından önemlidir. Ancak PTT çalışanlarımız da tıpkı sağlık çalışanlarımız gibi evde kalamamaktadır. Bilhassa sokağa çıkmayan vatandaşlarımızın internet üzerinden alışverişe yöneldiği düşünüldüğünde her gün artan dağıtım ve tahsilat işlemleri ülkemizde posta dağıtım hizmetlerinin nasıl stratejik öneme sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Bu bakımdan PTT çalışanlarımızla ilgili de birtakım tedbirler alınması gerektiğini özellikle vurgulamak istiyoruz.
Bu noktada;
1-Sunduğu önemli kamu hizmeti ile büyük bir sağlık riskini de göze alan PTT çalışanlarına “Sağlık Tazminatı” adı atında ödeme yapılmalıdır.
2-Virüs salgınının bertaraf edilmesi yolunda maddi ve manevi anlamda en fazla desteğe ihtiyaç duyan kesim kamu görevlilerimizdir. Doğrudan vatandaşla temasta bulunan ve görevini sokakta icra eden PTT çalışanlarının her türlü koruyucu sağlık malzemesi ile donatılması elzemdir.
3-Diğer kamu kuruluşlarında olduğu gibi çalışanların daha fazla riske maruz kalmaması için PTT şubelerinin tamamı kapatılmalı, hizmetler PTT merkezlerinde ve dağıtım hizmetlerinde dönüşümlü çalışacak personel eliyle verilmelidir.
4-Salgınla mücadelenin en önemli aktörleri kamu görevlileri olacaktır. Özellikle PTT’deki personel açığının kapatılması iş yoğunluğunun azalması bakımından önem arz etmektedir. PTT çalışanlarımızın hayatlarını ortaya koyarak sunduğu haberleşme hizmetlerindeki personel açığının kapatılması artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
5-Bu salgınla bir kere daha görülmüştür ki, kamuda sözleşmeli, idari hizmet sözleşmeli gibi güvencesiz istihdam modelleri, işleyişi ve yeknesaklığı bozmakta, kamu hizmetlerini sekteye uğratmaktadır. Bu bakımdan PTT personelinin tek statüde istihdam sistemi içinde, tamamının 399 sayılı KHK kapsamında, güvenceli şekilde istihdam edilmesi gerekmektedir.
6-Sağlık çalışanlarından sonra bu virüse en fazla maruz kalan kesim olan PTT çalışanlarımız da ödüllendirilmeyi fazlasıyla hak etmektedir. PTT çalışanlarımızın bu fedakarlığı karşılığında ikramiye ile ödüllendirilmesi ve yıllardır sürüncemede bırakılan yıpranma hakkına kavuşturulması yerinde olacaktır.
Tüm dünyayı etkisi altına alan bu salgının, milletimizin sağduyusu ve alınacak tedbirlere göstereceği titiz yaklaşımla en az hasarla bertaraf edileceğini temenni ediyor, tüm milletimizi bir kere daha bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz.”