Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle sağlık hizmetlerinde önemli değişiklikler yapıldı.
ÜCRETLİ SAĞLIK RAPORLARI VE MUAYENE ÜCRETLERİ
Yeni düzenlemeye göre aile hekimlerinden ehliyet gibi özel amaçlı sağlık raporları artık ücretli olacak. Ayrıca ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 20 liraya yükseltildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), birinci basamak sağlık hizmetlerinden sevk edilenler için bu katılım payını yarıya kadar azaltma yetkisine sahip olacak.
MESAİ DIŞI SAĞLIK HİZMETLERİ ÜCRETLİ OLACAK
Aile hekimleri, sertifikalı oldukları takdirde mesai saatleri dışında akupunktur ve fitoterapi gibi hizmetler sunabilecek ve bu hizmetlerden ücret alabilecek. Bakanlıkça belirlenen bazı özel amaçlı raporlar hariç aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olmaya devam edecek.
SİGORTA PRİM İNDİRİMLERİNDE DÜZENLEME
Özel sektör işverenlerinin SGK’ye ödedikleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerinde sağlanan 5 puanlık indirim, 4 puan olarak uygulanacak. Bu hüküm, kanunun yayımlandığı ayın başından itibaren geçerli olacak.
İmalat sektöründeki iş yerlerine yönelik 5 puanlık indirim ise 31 Aralık 2026’ya kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı, bu süreyi bir yıl daha uzatmaya yetkili olacak.
YAŞLILIK AYLIĞI ŞARTLARINDA YENİ DÜZENLEME
31 Aralık 2008’den önce sigortalılığı başlayanlar için çalışma gücü kaybı oranına göre yaşlılık aylığından yararlanma şartları yeniden düzenlendi:
%40-49 oranında kaybı olanlar için 18 yıl sigortalılık ve 4.100 gün prim,
%50-59 oranında kaybı olanlar için 16 yıl sigortalılık ve 3.700 gün prim gerekiyor.