22 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Galeriler Gündem Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı...

Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı...

Türk milletinin ilelebet kalacak son sığınağı Türkiye Cumhuriyeti Devleti, sonrasında bütün bir dünyaya ismini Gazi Mustafa Kemal Atatürk olarak duyuracak olan Selanikli bir yetimin olağanüstü mücadelesi sayesinde kuruldu.

MUHABİR: Beybin Usanmaz



 



 


 


 

Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 1
İnsanlık tarihinin en önemli simalarından olan ve yaktığı kurtuluş ateşiyle müreffeh Türkiye'nin temellerini atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik'te dünyaya geldi.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 2
1888 yılında babasını kaybetmesinin derin hüznüyle sarsıldı. Sırasıyla, Hafız Mehmet Efendi'nin mahalle mektebi, Şemsi Efendi Mektebi, Selânik Mülkiye Rüştiyesi'ni bitirdi. Kısa bir süre sonra 1893 yılında Askeri Rüştiye'ye girdi.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 3
Bu okulda Matematik öğretmeni Mustafa Bey adına 'Kemal' i ilave etti. 1896-1899 yıllarında Manastır Askeri İdâdi'sini bitirip, İstanbul'da Harp Okulunda öğrenime başladı. 1902 yılında teğmen rütbesiyle mezun oldu.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 4
11 Ocak 1905'te yüzbaşı rütbesiyle Akademi'yi tamamladı. 1905-1907 yılları arasında Şam'da 5. Ordu emrinde görev yaptı. 1907'de Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) rütbesine terf etti. Manastır'daki III. Ordu'ya atandı.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 5
19 Nisan 1909'da İstanbul'a giren Hareket Ordusu'nda Kurmay Başkanı olarak görev aldı. 1910 yılında Fransa'ya gönderildi. Picardie Manevraları'na katıldı. 1911 yılında İstanbul'da Genel Kurmay Başkanlığı emrinde çalışmaya başladı.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 6
ZOR BİR YAŞAM MÜCADELESİ 1911 yılında İtalyanların Trablusgarp'a hücumu ile başlayan savaşta, Mustafa Kemal bir grup arkadaşıyla birlikte Tobruk ve Derne bölgesinde çatıştı.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 7
22 Aralık 1911'de İtalyanlara karşı Tobruk Savaşını kazandı. 6 Mart 1912'de Derne Komutanlığına getirildi. Mustafa Kemal, Ekim 1912'de Balkan Savaşı başlayınca Gelibolu ve Bolayır'daki birliklerle savaşa katıldı.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 8
Dimetoka ve Edirne'nin geri alınışında büyük hizmetleri görüldü. 1913 yılında Sofya Ateşemiliterliğine atandı. Bu görevde iken 1914 yılında yarbaylığa yükseldi. Ateşemiliterlik görevi Ocak 1915'te sona erdi.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 9
Bu sırada I. Dünya Savaşı başlamış, Osmanlı İmparatorluğu savaşa girmek zorunda kalmıştı. Mustafa Kemal 19. Tümeni kurmak üzere Tekirdağ'da görevlendirildi.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 10
ZAFERLERLE DOLU HAYAT 1914 yılında başlayan I. Dünya Savaşı'nda, Mustafa Kemal Çanakkale'de büyük bir destana imza attı. 25 Nisan 1915'te Arıburnu'na çıkan düşman kuvvetlerini, Mustafa Kemal'in komuta ettiği 19. Tümen Conkbayırı'nda durdurdu.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 11
Mustafa Kemal, bu başarı üzerine albaylığa yükseldi. İngilizler 6-7 Ağustos 1915'te Arıburnu'nda tekrar taarruza geçti. Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal 9-10 Ağustos'ta Anafartalar Zaferini kazandı.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 12
CEPHEDEN CEPHEYE KOŞTU Bu zaferi 17 Ağustos'ta Kireçtepe, 21 Ağustos'ta II. Anafartalar zaferleri takip etti. Çanakkale Savaşlarında yaklaşık 250 bin şehit veren Türk milleti, bağımsızlığı uğruna her bedeli ödeyeceğini tüm dünyaya gösterdi.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 13
Mustafa Kemal Çanakkale Savaşları'dan sonra 1916'da Edirne ve Diyarbakır'da görev aldı. 1 Nisan 1916 tarihinde tümgeneral oldu. Rus kuvvetleriyle savaşarak Muş ve Bitlis'in geri alınmasını sağladı.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 14
Şam ve Halep'teki kısa süreli görevlerinden sonra 1917'de İstanbul'a geldi. Veliaht Vahidettin Efendi'yle Almanya'ya giderek cephede incelemelerde bulundu. 15 Ağustos 1918'de Halep'e 7. Ordu Komutanı olarak döndü.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 15
Bu cephede İngiliz kuvvetlerine karşı başarılı savunma savaşları yaptı. Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasından bir gün sonra, 31 Ekim 1918'de Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığına getirildi.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 16
MİLLETE ÖNDERLİK ETTİ Mondros Mütarekesi'nden sonra İtilaf Devletleri'nin Osmanlı topraklarını işgale başlamaları üzerine; Mustafa Kemal 9. Ordu Müfettişi olarak 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 17
22 Haziran 1919'da Amasya'da yayımladığı genelgeyle 'Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararının kurtaracağını' söyleyerek bağımsızlığın fitilini ateşledi.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 18
23 Temmuz - 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum, 4 - 11 Eylül 1919 tarihleri arasında da Sivas Kongresi'ni toplayarak vatanın kurtuluşu için izlenecek yolun belirlenmesini sağladı. 23 Nisan 1920'de TBMM'yi açtı.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 19
BAĞIMSIZLIĞI GETİRDİ Türk Kurtuluş Savaşı 15 Mayıs 1919'da adeta vekalet savaşı yürüten Yunanlıların İzmir'in işgal etmesine karşın atılan ilk kurşunla başladı.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 20
Sakarya Zaferinden sonra 19 Eylül 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi Mustafa Kemal'e Mareşal rütbesi ve Gazi unvanını verdi. Kurtuluş Savaşı, 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması'yla sonuçlandı.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 21
Ömrünü milletine adayan büyük önder, 10 Kasım 1938'de saat 9'u 5 geçe hayata veda etti.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 22
ATA'NIN GENÇLERE SON SELAMI Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet Bayramlarınıçocuklar gibi sevinçle karşılardı. Ancak 1938 Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine çok istemesine rağmen katılamamıştı.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 23
Gençler Atatürk'ü yalnız bırakmadı Dolmabahçe önlerine tekneyle gelen gençler Atatürk'ü çok duygulandırdı. Atatürk gençlere son selamını verirken gözlerinde yaşlarla "Bunlar bizim cumhuriyeti emanet ettiğimiz gençlerimiz, ne gür sesleri var." dedi.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 24
KUTLAMALAR İÇİN ANKARA'YA GİDEMEDİ Kılıç Ali anılarında 29 Ekim 1938 tarihli yaşananları şöyle anlatmıştı: "Cumhuriyet Bayramı nedeniyle her yer ışıklarla donanmıştı. Fakat her yerde derin bir sessizlik vardı. Millet içten içe ağlıyordu.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 25
Atılan havai fişekler ve patlayıcı maddeler Atatürk'ü rahatsız etmiş olmalı ki zile basıp sofracısını çağırdı. 'Bu patırtılar nedir?' Zavallı Kamil aklınca Atatürk'ü üzmemek için bir yalan uydurdu.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 26
Beni Cumhuriyet Bayramı'nda halkımdan uzak tutan bu hastalığa lanet ediyorum. Gelecek bayram... Eliyle susmamı işaret etti. Bana gelecek bayramdan bahsetme hatta gelecek aydan da. Ekim ayını çıkarabilirsem bile kasım ayını çıkarabileceğimi hiç sanmıyorum."
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 27
'Gök gürlüyor Paşam' Atatürk bu çocukça cevabın samimiyetini anladı ve güldü. 'Hadi enayi' Tekrar yatağına uzandı. Sabiha Gökçen anılarında, Atatürk'ün 28 Ekim 1938 akşamı kendisine şunları söylediğini nakleder: "Bugünü halkımla, halkımın içinde kutlamak isterdim.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 28
'BU GENÇLER BİZİM' Cumhuriyet Bayramını Atatürk ile kutlamak isteyen gençler bir tekne ile Dolmabahçe Sarayı'nın önüne gelmiş, tezahüratlarıyla yeri göğü inletiyorlardı.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 29
Atamızı görmek istiyoruz diye haykırmaya başladılar. Atatürk, gençlerin bu heyecanından büyük acılar içinde olmasına rağmen çok etkilenmişti.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 30
29 Ekim sabahı ise Atatürk'ün erkenden kalktığını söyleyen ve kendisini görür görmez "Bugün bayram" dediğini aktaran Gökçen, "Akşama doğru gençler yine vapurları doldurarak tıpkı onun son 30 Ağustos'unda olduğu gibi Dolmabahçe Sarayı'nın önüne gelmişlerdi. Ata'yı görmek istiyorlardı.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 31
Coşmuşlardı. Tezahürattan yer gök inliyordu. Odaya Doktor Neşet Ömer Bey'le Salih Bozok girdi. Atatürk onları yanına çağırdı. 'Duyuyor musunuz, bunlar bizim gençlerimiz, cumhuriyet emanet ettiğimiz gençlerimiz.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 32
Ne gür sesleri var. Öyle bir nesil yetişiyor ki bu neslin heyecanı yurt ve bayrak aşkı köreltilmeyecek olursa dünyanın en mutlu ülkesi biliniz ki Türkiye olacaktır. Bu çocukları görmek istiyorum. Buraya kadar geldiklerine göre onlara hiç olmazsa el sallamalıyım."
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 33
BÜYÜK ACI İÇİNDE PENCERE ÖNÜNE GELDİ Gökçen anılarında Atatürk'ün doktorların itirazlarına rağmen gençlere el sallamak istemesinden sonra pencere önüne gelene kadar çektiği ıstırabı ise şu sözlerle dile getirir: "Binbir güçlükle elbisesini ve ayakkabısını giydirdiler...
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 34
O balmumu gibi olan yüzü ıstıraptan mosmor oluyor, alnından ter damlaları halının üzerine sanki yağmur gibi iniyordu. O coşkun gençliğe el sallayacaktı.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 35
ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI Daha hayatta olduğunu, daha onlarla birlikte olduğunu, bu cumhuriyet bayramını onlarla birlikte kutladığını göstermek istiyordu... Pencerenin önüne koltuk yerleştirdiler.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 36
Atatürk bu koltuğa oturdu. İşte o zaman dışarıda kıyamet koptu. Onu gören gençler çılgınca alkışlıyorlar, bayraklarını sallıyorlardı. Atanın gözlerinde yaş vardı.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 37
Ulusunu, gençlerini buradan el ile selamladıktan sonra 'Yoruldum, çok çabuk yoruluyorum. Beni lütfen yatağıma yatırınız. Onları gördüğüm için çok mutluyum" dedi.
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 38
SON CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI Atatürk'ün Ankara'daki cumhuriyet bayramı etkinliklerine katılamaması üzerine mesajını Ankara Hipodromunda yapılan geçit resminden önce Başbakan Celâl Bayar okumuştur:
Kurucu irade Mustafa Kemal Atatürk'ün portresi! İşte Ata'nın gençlere son selamı... 39
"Zaferleri ve geçmişi insanlık tarihi ile başlayan, her zaman zaferle beraber uygarlık nurlarını taşıyan kahraman Türk ordusu! Memleketini en buhranlı ve zor anlarda eziyetten, felâketlerden, belâlardan ve düşman işgâlinden nasıl korumuş ve kurtarmış isen cumhuriyetin bugünkü verimli devrinde de askerlik tekniğinin bütün modern silâh ve araçları ile donatılmış olduğun halde görevini aynı bağlılıkla yapacağına hiç şüphem yoktur... Cumhuriyet Bayramı'nın on beşinci yıldönümü hakkınızda kutlu olsun." Kaynak: Sabah
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Biz hiç farkında olmadık ama Barış Manço Türk tarihi ve kültürünü 69 şarkının içine tek tek gizlemiş

Biz hiç farkında olmadık ama Barış Manço Türk tarihi ve kültürünü 69 şarkının içine tek tek gizlemiş