Anayasa Mahkemesi (AYM), maaş zammını beğenmeyen bir işçinin yöneticilerine gönderdiği e-posta nedeniyle tazminatsız işten çıkarılmasını hak ihlali saydı. İşçi, AYM'ye yaptığı bireysel başvuruda, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini öne sürdü.
E-postadaki İfade ve İşten Çıkarılma
Serap Aslan A., yüzde 5,3 oranındaki maaş zammını beğenmeyerek yöneticilerine ve işçilere, "Merhabalar, bana verilen zam oranını zarf içinde insan kaynaklarına iade ediyorum. Bu oranı kim ya da kimler belirlediyse aralarında paylaşsınlar, bilgilerinize." ifadesini içeren bir e-posta gönderdi. Bu e-posta gerekçe gösterilerek iş akdi feshedildi.
Yerel Mahkeme Kararı
Serap Aslan A.'nın işten çıkarılmasının haksız olduğunu belirterek açtığı davada Çatalca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, işverenin onuruna zarar verebilecek örtülü hakaret içeren ifadeler kullanıldığını belirtti ve kıdem, ihbar tazminatı taleplerini reddetti.
AYM Kararı
Yargıtay'ın onadığı karara karşı AYM'ye bireysel başvuruda bulunan Serap Aslan A., ifade özgürlüğü temelinde haklı bulundu. AYM, işçiye 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar vererek, yerel mahkemeye yeniden yargılama talimatı verdi.
İfade Özgürlüğü ve İşten Çıkarılma
AYM kararında, iş yerinin disiplini ile işçinin ifade özgürlüğü arasında adil bir denge kurulmadığı belirtilerek, yerel mahkemenin gerekçelerinin yetersiz olduğu vurgulandı.