NATO Parlamenter Asamblesi Siyasi Komisyon, Ekonomi ve Güvenlik Komisyonu, Savunma ve Güvenlik Komisyonu ortak toplantısı Belçika'nın Brüksel şehrinde yapıldı. Üç gün süren toplantıda; yaklaşmakta olan NATO Washington zirvesinden Asya-Pasifik politikalarına, Ukrayna'daki son gelişmelerden Karadeniz girişimine, NATO'nun güney stratejisinden, enerji güvenliğine, Kızıldeniz'deki gelişmelerden, AB genişleme ve komşuluk politikalarına yönelik çok sayıda konu ele alındı.
Güney Kafkasya ve Orta Asya doğal kaynaklarının Anadolu üzerinden aktarılabileceğinden hareketle konunun uzmanları tarafından sunumlar yapılarak parlamenterler tarafından müzakere edildi. Toplantıya Parlamenter Asamblesi Türk Grubu adına Sn. Mevlüt Çavuşoğlu başkanlık yaptı. Toplantıya Milliyetçi Hareket Partisi Türk grubu üyesi MHP Genel Başkan Yardımcıları, "Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya ile Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kâmil Aydın" katıldı.
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya toplantının ikinci gününde Enerji Güvenliği oturumunda söz alarak şunları söyledi:
"Son dönemde yaşanan salgın hastalıklar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı, Avrupa'nın enerji güvenliği açısından ne kadar kırılgan olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda Türkiye, transit ülke olarak stratejik coğrafi konumu nedeniyle Avrupa Enerji güvenliğinde önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye'nin geniş alandaki boru hattı ağı, Avrupa'nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmekte ve bölgesel istikrarı güçlendirmektedir".
Karakaya, "Avrupa Birliği'nin Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan gibi ülkelerle işbirliği konusundaki düşüncesini ve bu konuda bir yol haritası olup olmadığına dair” sorusunu AB Enerji Komiseri’ne yöneltti.
Toplantının üçüncü günü yapılan siyasî değerlendirmelerde ise MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kâmil Aydın NATO’nun operasyonlardan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı'na soru yöneltti. Aydın; Balkanlar'daki Rusya nüfuzunun risklerini ve yine aynı şekilde; Irak'ta ise İran etkisinin bölgede siyasî istikrarsızlık yaratıp yaratmadığını sordu. Genel Sekreter Yardımcısı cevabında, "Balkan ülkelerinde gerek Kosova, Bosna- Hersek ve gerekse Sırbistan ile ilişkiler sıkı tutulmalıdır. Sadece Irak'ta değil tüm Ortadoğu'daki etkilerini gözlemleyerek Irak yetkili makamlarına her türlü desteği vermeliyiz" dedi. Toplantı bugün itibariyle sonlandı.