MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay TBMM Genel Kurulunda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
MHP'li Akçay'ın açıklaması şu şekilde;
3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kabul ediliyor. Engelli olmak insani bir hâldir ve her insan esas itibarıyla bir engelli adayıdır. Bize göre asıl engel de algıda, davranışta ve insanlık değerlerinde, mahrumiyette gizlidir, bedende veya zihinde değil.
Ülkemizde yaklaşık 10 milyon engelli vatandaşımız bulunuyor. Bugüne kadar engellilere ilişkin yapılan uygulamalar ve düzenlemeler elbette azımsanamaz, geçmişte çok önemli düzenlemeler de yapıldı. Ancak engelli vatandaşlarımızın eğitimden sağlığa, sosyal güvenlikten istihdama, erişebilirlikten sosyal hayata katılıma kadar birçok alanda çözülmesi gereken haklı talepleri vardır. Engellilerimize yönelik olarak yapılması gereken düzenlemeleri şu başlıklar altında toplayabiliriz: Engellilerin toplumla bütünleşerek başkalarının yardımına muhtaç olmadan hayatını idame ettirebilmelerini temin edecek hukuki, fiziki ve diğer şartlar oluşturulmalıdır. Fırsat eşitliği sağlamak, yetenekleri doğrultusunda gelişmelerini teşvik etmek, ekonomik ve sosyal refahını temin etmek sosyal devletin en temel vazifesidir. Engellilerin günlük hayatını kolaylaştıran araç gereç, ortez, protez temininde bazı ürünler destek kapsamına alınmalı, destek nispetleri artırılmalıdır. Engelliler, spor, sanat gibi yeteneklerini gösterebilecekleri alanlara yönlendirilmeli ve desteklenmelidir. Engelli ve engelli yakını aylığı yükseltilmeli, engelli aylığı ödemesinde aile geliri yerine, engellilerin bizzat kendi gelirleri esas alınmalıdır. Son olarak da kamudaki engelli istihdam kotası artırılmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak engelli kardeşlerimizle ilgili atılacak her adımı, yapılacak her kanuni düzenlemeyi dün olduğu gibi bugün de desteklemeye devam edeceğiz. Bu vesileyle, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle, bütün engelli vatandaşlarımıza ve kıymetli ailelerine mutlu, huzurlu ve sağlıklı ömürler diliyoruz.
4 Aralık Dünya Madenciler Günü’dür. Madencilik, dünyanın en zor ve tehlikeli mesleklerindendir. 2014 yılındaki Soma maden faciası sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisinde kurulan araştırma komisyonunun raporu gerek maden mevzuatımıza gerekse madencilerimizin çalışma koşullarına ilişkin çok önemli bilgiler ve öneriler içermiştir. Bu rapor çerçevesinde de madencilerimizle ilgili birçok düzenlemeyi bu Türkiye Büyük Millet Meclisinde hep birlikte gerçekleştirdik.
Madenciliğe rant olarak yaklaşmak insani ve ahlaki değildir. Madencilikte esas olan, çıkardığımız ürün miktarından önce iş sağlığı ve işçi güvenliğidir. Madencilerimizin güvenli bir çalışma ortamına kavuşması için bütün gayreti ve mesaimizi harcamamız gerekiyor. Yerli ve millî enerji kaynağımızı ekonomiye kazandırıp ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan madencilerimiz, afetlerde arama ve kurtarma çalışmalarına liderlik ederek yüzlerce canı kurtarmıştır. Kahramanmaraş merkezli depremde “Kömür için değil ömür için geldik.” diyerek yüzlerce canı kurtaran kahraman madencilerimizle gurur duyuyoruz. Canını ortaya koyarak vatandaşlarımızın hayatını kurtaran kahraman madencilerimize Üstün Hizmet Madalyası verilmiştir bu nedenle.
Bu vesileyle, yerin metrelerce altında son derece tehlikeli ve zor koşullarda alın teriyle ekmeklerini kazanan madencilerimizin 4 Aralık Madenciler Günü’nü kutluyor, bir avuç kömür için bir ömür feda eden bütün madencilerimizi rahmetle anıyor, görevleri başındaki madencilerimize kazasız, sağlıklı ve mutlu günler diliyoruz.