MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, TBMM Genel Kurulunda Tarım ve Orman Bakanlığının 2024 yılı bütçesi üzerine konuştu.
MHP'li Fendoğlu'nun açıklaması şu şekilde;
6 Şubatta yaşadığımız depremin hemen ardından Tarım Bakanlığımız deprem bölgesinde AFAD’la iş birliği yaparak koordineli bir şekilde çalışmalara başlamıştır. Bu süreçte Devlet Su İşleri, Orman Genel Müdürlüğü ve diğer birimlerden alınan makine, ekipman ve personel takviyeleriyle sahada etkin bir şekilde faaliyet gösterilmiş, depremden etkilenen il müdürlüklerimizle iletişime geçilerek Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında ekipler bölgeye yönlendirilmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve liderimiz Sayın Devlet Bahçeli Bey olmak üzere devletimizin yaralarını sarmasında gayret gösteren tüm bakanlarımız ile bugün bütçesi üzerine söz almış bulunduğumuz Tarım ve Orman Bakanımız, tüm Bakan Yardımcılarımız ve bakanlık personellerine deprem bölgesinde ilk andan itibaren göstermiş oldukları özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.
Depremden sonra mevcut hasar tablosu bize ilimizde ve deprem bölgesinde ihtiyaç olan eksiklikleri göstermiş, önümüzdeki yıllarda bir daha aynı tabloyla karşılaşmamak için alınacak tedbir ve uygulanacak kararların daha kapsayıcı, coğrafi şartlar ile bölgesel yapıya uygun, uzun vadeli eylem planları ve projeler oluşturulması gerektiğini göstermektedir. Unutulmamalıdır ki felaket sonrası yeniden inşa süreci uzun vadeli bir çaba gerektirir. Bu süreçte köylülerin ve çiftçilerin katılımıyla oluşturulan stratejik planlar sürdürülebilir ve dirençli bir toplumun inşası için temel oluşturacaktır. 6 Şubat depreminden sonra kentlerimizde meydana gelen yıkımlarla beraber, kırsal alan ve köylerimizde aynı derecede yıkım ve hasar görmüş üreticilerimizin ve çiftçilerimizin evleri, ahırları, tesisleri depremden etkilenmiş ve yıkılmıştır. Ağır hasarlı olan bu yapılar valilik ve çevre şehircilik il müdürlüğü tarafından yıkılacaktır, bu durumda üreticilerimiz mağduriyet yaşayacaktır. Soğukların başladığı bu kış aylarında acilen 50 veya 70 metrekarelik ahır çadırlar alınarak üreticilerimize dağıtılması çiftçilerimizin Bakanlığımızdan ivedilikle talepleridir. Çadırın geçici bir çözüm olması nedeniyle özellikle ahır ve ağıl altyapılarının iyileştirilmesi, çok faydalı olan ve çiftçiler tarafından yapımı gerçekleştirilen geçmiş yıllarda da bölgede uygulanan yüzde 50 hibeli ahır projelerinin deprem bölgesi illerinde de hibe miktarlarının artırılarak tekrar uygulamaya konulması önem arz etmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülmekte olan tohum dağıtımı, makine, ekipman alımı, mera ıslah projeleri ile kırsal kalkınma yatırım projelerine destek verilmesi üreticilerin sektörde kalmaları ve yatırım yapmaları adına da önemli olacaktır.
Asrın felaketinden sonra, dünya kayısı başkenti olan Malatya’mızda kayısı üreticilerimiz derinden etkilenmiş olsa da hasatlarını kaldırmışlardır. Bu yıl kayısı üreticilerimiz 385 bin ton yaş kayısı hasadı sonrası 77 bin ton kuru kayısı rekoltesi beklenmektedir. On bir aylık süreçte altmış 63.842 ton kuru kayısı ihracatımızla 367 milyon 252 bin dolar ülke ekonomisine girdi sağlamıştır.
Kayısı üreticilerimizin çiçeklenme döneminde aşırı yağıştan kaynaklanan monilya hastalığı oluşur. Bu monilya hastalığıyla mücadelesinde de TARSİM kapsamına alınıp destek verilmesi üreticilerimizin talepleridir.
Rekoltenin yüksek olacağı dönemler için ilimizdeki lisanslı depoculuk kapasitemizin de artırılması ve ülke ekonomisinde önemli yer alan kayısı üretiminin sekteye uğramaması için son dönemde gündeme gelen ve başka ülkelerden ülkemize sokulan kuru kayısı “export”unun araştırılması önem taşımaktadır. Sayın Bakanım, bu konu hakkında da ilgi ve alakanızı bekliyoruz.
Malatya'da toplam 200 bin ton buğday ve arpa hasat edilmektedir. Mevcut Toprak Mahsulleri Ofisi silosunun fiziki şartları yetersiz olup Toprak Mahsuller Ofisinin bünyesinde 30 bin tonluk yeni silo yapılması depremden sonra şehrimiz ve tarım sektörü için de önem arz etmektedir.