05 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem MHP'li Kalaycı: Emekli aylıkları arasında denge olması gerekmektedir

MHP'li Kalaycı: Emekli aylıkları arasında denge olması gerekmektedir

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, asgari ücret desteğinin 500 liradan 700 liraya çıkarılacağını, asgari ücret artışından gelen maliyetin hafifletilmesi yaklaşımını desteklediklerini bildirdi.

12 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP'li Kalaycı: Emekli aylıkları arasında denge olması gerekmektedir

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Genel Kurulunda, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerinde konuştu.

MHP'li Kalaycı'nın açıklaması şu şekilde;

Dünya ekonomisinin son dönemde pandemi, savaş, jeopolitik riskler ve küresel krizler nedeniyle yaşadığı zorlu süreçte, Türkiye üretimi sürdürmek ve istihdamı korumak amacıyla uygulamaya koyduğu etkin tedbirlerin olumlu sonuçlarını almaktadır. Nitekim, pandemi öncesi 2019 yılında 28 milyon 42 bin olan istihdam sayısı 2020 yılında 26 milyon 695 bine gerilemekle birlikte alınan tedbirler sayesinde 2021 yılında 28 milyon 797 bine, 2022 yılında 30 milyon 752 bine, 2023 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla da 31 milyon 724 bine çıkmıştır. İşsizlik oranı 2023 Kasım ayı itibarıyla yüzde 9 olup son yedi aydır tek haneli gerçekleşmektedir. Genç işsizlik oranı da yüzde 16,5'e kadar inmiştir.

On İkinci Kalkınma Planı'nda başta özel politika gerektiren gruplar olmak üzere toplumun tüm kesimlerine yeterli bir gelir ile kayıtlı, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlandığı koşullarda iş imkânlarının sunulması, yeşil ve dijital dönüşüm sürecinin etkilerinin fırsata dönüştürülmesi, çalışma çağındaki nüfusun azami oranda istihdam edilmesi, insan kaynağı niteliğinin yükseltilip etkin kullanıldığı verimli bir iş gücü piyasasının oluşturulması temel amaç olarak belirlenmiştir. Kanun teklifinde bu amaç doğrultusunda önemli düzenlemeler yer almaktadır.

Teklifin 1'inci ve 3'üncü maddelerinde, pasif iş gücü piyasası programlarının etkinliğinin artırılması için kısa çalışma gerekçelerine genel salgın durumu eklenmekte, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son yüz yirmi gün hizmet akdine tabi olunması ve son üç yılda en az dört yüz elli gün sigortalı olarak çalışılıp işsizlik sigortası primi ödenmiş olması hâlinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanılabilmesi düzenlenmektedir.

Teklifin 2'nci maddesinde, ilave istihdamın ve özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi işsizlerin istihdamının desteklenmesi uygulamasına 31 Aralık 2025 tarihine kadar devam edilmesi ve uygulamanın bir yıl kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilmesi düzenlenmektedir. 2011 yılında başlatılan bu uygulamadan yüzde 55'i kadın olmak üzere yıllık ortalama 650 bin kişinin yararlandığı açıklanmıştır. Özel sektör işverenlerinin bu kapsamda istihdam ettiği sigortalı için ödemesi gereken sosyal güvenlik primi işveren hissesinin tamamı altı ila elli dört ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. 2024 yılı için 24,6 milyar lira maliyet öngörülmektedir.

Teklifin 4, 8, 9 ve 10'uncu maddelerinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki eğitim kurumları, ortak sağlık ve güvenlik birimleri, ekipman muayene kuruluşları, iş hijyeni ölçüm test analiz laboratuvarlarına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının inceleme, kontrol, denetim, yetki ve sorumluluğu yargı kararları çerçevesinde yeniden düzenlenmektedir.

Teklifin 6'ncı maddesinde, işverenlerin iş gücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumaları ve arttırmalarını desteklemek amacıyla 2016 yılında başlatılan asgari ücret desteği uygulamasının 2024 yılı için aylık 500 liradan aylık 700 liraya yükseltilerek devam ettirilmesi öngörülmektedir. 2024 yılına dair net 17.002 lira olarak belirlenen asgari ücretin işverene maliyeti yüzde 49,1 oranında artarak 23.903 liraya yükselmiştir. Ekonomimizin rekabet gücünün olumsuz etkilenmemesi, kayıt dışı istihdama ve işçi çıkarmalarına neden olunmaması bakımından, asgari ücret artışından gelen maliyetin hafifletilmesi yaklaşımını Milliyetçi Hareket Partisi olarak destekliyoruz. Bununla birlikte, SGK primi önemli oranda artan, özellikle küçük esnafımız ve çiftçimizin prim yükünün de mutlaka hafifletilmesi gerektiği görüşündeyiz.

Kanun teklifinin 5'inci maddesinde, emekli aylığı asgari ödeme tutarı yüzde 33,3 oranında artırılarak 10 bin liraya yükseltilmektedir.

Memurlar ile memur emeklilerinin maaşlarındaki artışlar toplu sözleşmeyle belirlenmektedir. Toplu sözleşmede 2024 yılı Ocak ayında yüzde 15; Temmuz ayında yüzde 10 oranında artış yapılması ve enflasyon farkının bu artışlara ayrıca dâhil edilmesi öngörülmüştür. Buna göre yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024 yılı ilk yarısı için maaş artış oranı yüzde 49,25 olarak kesinleşmiş ve uygulamaya konulmuştur. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları ise 5510 sayılı Kanun’un 55'inci maddesine göre her yıl Ocak ve Temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere bir önceki altı aylık dönemin enflasyon oranı kadar artırılarak belirlenmektedir; bu oran yüzde 37,57 düzeyinde gerçekleşmiştir. Bununla birlikte, kanun teklifinin Plan ve Bütçe Komisyonunda eklenen 7'nci maddesiyle maaş artış oranının yüzde 42,57 olması düzenlenmiş, dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının verdiği müjdeyle de bu oranın memur emekli aylığı artış oranıyla eşitlenerek yüzde 49,25 olacağı açıklanmıştır. Böylelikle, vereceğimiz önergenin kabulüyle yaklaşık 13 buçuk milyon SSK ve BAĞ-KUR emeklisinin de 2024 yılı ilk yarısı için maaş artış oranı yüzde 49,25 olacaktır.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak emekli aylıklarının artırılması konusunda yapılan düzenlemeyi destekliyoruz; emeklilerimiz ile dul ve yetimlerinin aylıklarında artış sağlayan her kararın yanındayız. Emeklilerin maaş artışlarının farklı hükümlere tabi olması nedeniyle her maaş artış döneminde memur emekli aylıkları ile SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları arasında fark ortaya çıkmaktadır. Diğer taraftan, emekli bazı vatandaşlarımızın "Ben daha çok prim ödedim ama daha az prim ödeyenle yaklaşık aynı emekli aylığını alıyorum." diye haklı şikâyetleri bulunmaktadır. Daha yüksek ve uzun süre prim ödeyen bir sigortalı ile daha düşük ve kısa süre prim ödeyen bir sigortalıya aynı tutarda emekli maaş ödenmesi sosyal sigorta sisteminin ruhuna aykırıdır. Zira sosyal sigorta sisteminde ödenen primler ile bağlanan emekli aylıkları arasında bir denge olması gerekmektedir. Prim maaş dengesi kısaca "ne kadar prim, o kadar maaş" olarak ifade edilmektedir. Bugün bu dengede bozulma olduğu, emekli aylıkları arasında adaletsizlikler oluştuğu görülmektedir.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak sosyal güvenlik sisteminde sigortalılar arasında her bakımdan norm ve standart birliğinin sağlanması, tüm emeklilerin maaş artışlarının aynı esaslara göre belirlenmesi, emekli aylığı bağlanmasında güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranlarının gözden geçirilmesi ve mevcut emekli aylıkları arasındaki eşitsizlikleri giderecek intibak düzenlemesinin yapılması, ayrıca emekli aylıklarındaki artışların genel enflasyon endeksi yerine bu kesimin tüketim kalıplarını ve hayat standardını dikkate alan özel bir endekse göre yapılması görüşündeyiz.

Ekonomide en önemli sorunumuz insanımızın refahını ve geçim standartlarını olumsuz etkileyen enflasyondur, hayat pahalılığıdır. Enflasyonla mücadele kararlı biçimde sürdürülmektedir. Son aylarda enflasyon hız kesmiş, çekirdek enflasyonda düşüş görülmüştür. Bu yılın ortasından itibaren dezenflasyon sürecine girilmesi ve enflasyonun yıl sonu itibarıyla yüzde 36’ya inmesi öngörülmektedir. Bu kapsamda, fahiş fiyat artışlarına yönelik denetimler etkin bir şekilde sürdürülmelidir. Haksız bir şekilde fiyat etiketlerini kabartanlara, teşhir ve iş yeri kapatma cezaları getirilmelidir. Vatandaşlarımızın ekmeğinden aşıranlara kesinlikle göz açtırılmamalıdır. Ayrıca, perakende sektörüne yönelik düzenleme ivedilikle yapılmalı, AVM ve büyük market zincirlerinin şube açmaları kurallara bağlanmalıdır. Bunun yanı sıra, hem sebze ve meyve üreticimizin alın terinin karşılığını alabilmesi hem de tüketicinin ucuz ve kaliteli mal tüketebilmesi esas alınarak hal kanunu yeniden düzenlenmelidir.

AK Parti’nin Ankara ilçe belediye başkan adayları açıklanıyor
AK Parti’nin Ankara ilçe belediye başkan adayları açıklanıyor
Çalışanların ve emeklilerin enflasyon karşısında alım gücünün korunması için önemli düzenlemeler yapılmıştır ve yapılmaktadır. Net asgari ücret 2022 yılında yüzde 94,6; 2023 yılında yüzde 107,3; bu yıl da yüzde 49,1 oranında artırılmıştır. Böylece, net asgari ücret bir yıl öncesine göre yaklaşık 2 katına, iki yıl öncesine göre 4 katına, üç yıl öncesine göre ise 6 katına yükseltilmiştir. Asgari ücret artışı aynı zamanda muharip gazilerin, muhtarların, güvenlik korucularının, çıraklar ve stajyerler ile kalfaların, tıp ve diş hekimliği fakülteleri son sınıf öğrencilerinin aylıkları başta olmak üzere birçok kesimin gelirini de aynı oranda artırmıştır.

Asgari ücret tarihî bir reformla 2022 yılından itibaren vergi dışı bırakılmış ve tüm çalışanların asgari ücret kadar gelirine vergi istisnası getirilmiştir. Ayrıca, çalışanların mevcut ücretlerine ilave olarak işverenlerce nakit olarak verilen yemek ve ulaşım bedeli ile elektrik, doğal gaz ve ısınma giderleri ödemelerinin belirli bir kısmı sigorta primi ve gelir vergisinden istisna edilmiş, bu ödemeler teşvik edilmiştir.

Kamu çalışanlarının aylıkları 2022 yılında yüzde 85,5; 2023 yılında ortalama yüzde 129, bu yılın ilk altı ay için de yüzde 49,25 oranında artırılmıştır. Bunun yanı sıra, mülki idare ve emniyet hizmetleri sınıfında çalışanlar ile öğretmenlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın mali haklarında önemli artış sağlayan düzenlemeler yapılmıştır.

Ek gösterge düzenlemesiyle genel anlamda 600 puanlık artış yapılmış; avukat, öğretmen, polis, bekçi, sağlık personeli, din görevlisi, uzman çavuş, müdür, gelir uzmanı gibi bazı ünvanların ek göstergeleri 3600'e çıkarılmıştır. Ek gösterge artışı emekli aylıklarına da aynen yansımıştır. Seçimle gelen ve emekli olan tüm belediye başkanlarının emsali belediye başkanının aldığı makam, temsil ve görev tazminatlarından faydalanması sağlanmıştır.

SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları 2022 yılında yüzde 78,6; 2023 yılında yüzde 62,5 oranında artırılmış, bu yılın ilk altı ayı için yüzde 49,25 oranında artırılmaktadır. Bayram ikramiyeleri 2023 yılında 1.100 liradan 2.000 liraya çıkarılmış, ayrıca tüm emeklilere bir defaya mahsus dosya bazında 5 bin lira ek ödeme yapılmıştır.

Asgari emekli aylığı 2022 yılında yüzde 133 artışla 3.500 liraya, 2023 yılında yüzde 114,3 artışla 7.500 liraya çıkarılmış, bu ay da yüzde 33 oranında artışla 10 bin liraya yükseltilmektedir. Emeklilikte yaşa takılan 2023 yılı için 2 milyon 250 bin, toplamda 5 milyonu aşan vatandaşımıza emekli olabilme imkânı sağlanmıştır.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak seçim beyannamelerimizde de yer alan, 1’inci dereceye gelen memurlara 3600 ek gösterge verilmesi, özellikle küçük esnaf ve çiftçiler olmak üzere BAĞ-KUR’luların prim gün sayısının 7200’e düşürülmesi, ev kadınlarına prim desteğiyle birlikte emeklilik hakkı tanınması ve her aileden işsiz bir kişiye iş imkânı sağlanması yönündeki çalışmaları destekliyoruz.

Yine, kariyer uzmanları, denetim elemanları, mühendisler ve diğer teknik elemanlar ile akademik kadro başta olmak üzere kamu çalışanları arasında ücret adaletinin sağlanmasına yönelik düzenleme yapılmasını gerekli görüyoruz.

Türkiye bir yandan enflasyonla mücadele kapsamında adımlar atarken bir yandan da üretimi, yatırımı, istihdamı, ihracatı artırmaya ve cari fazla vermeye dönük politikalar uygulamaktadır. “Tam bağımsız güçlü Türkiye” ülküsüyle yerli ve millî üretimi artırmak, stratejik alanlarda dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla başlatılan millî teknoloji hamlesiyle artık ihtiyacımız olan birçok teknoloji Türk mühendisler tarafından tasarlanmakta, yerli ve millî üretilmekte, birçok ülkeye de ihraç edilmektedir. Seri üretime geçen millî otomobilimiz Togg, kısa sürede 20 binin üzerinde satış gerçekleştirmiştir. Yerlilik ve millîlik oranını yüzde 80'lere ulaşan savunma sanayimizde ihracatımız 2023 yılında 5,5 milyar dolar olmuş ve 10 milyar doları aşan da sözleşme imzalanmıştır.

Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün “İstikbal göklerdedir.” diyerek gösterdiği hedef doğrultusunda, Türkiye, yüzyıl sonra insansız hava araçlarıyla başlattığı atağı 5’inci nesil savaş uçaklarıyla ve uzay programıyla sürdürmektedir. Millî insansız savaş uçağımız Bayraktar KIZILELMA’nın bu yıl seri üretimine geçilmesi planlanmıştır. 5’inci nesil Millî Muharip Uçak'ımız KAAN’ın testleri de tüm hızıyla devam etmektedir. Türk donanmasına TCG Derya, MARLİN SİDA, TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi ve TCG İstanbul adlı 4 yeni gemimiz daha eklenmiş, mavi vatanımızda gücümüze güç katılmıştır. Türk mühendisleri tarafından geliştirilen gözetleme uydumuz İMECE geçen yıl uzaya gönderilmiş ve millî haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A da bu yıl uzaya fırlatılacaktır. Millî Uzay Programı başlatılmış, 18 Ocağı 19 Ocağa bağlayan gece uzaya uğurladığımız Türk milletinin uzay misyonunu temsil eden Albay Alper Gezeravcı kardeşimizin içinde bulunduğu kapsül geçtiğimiz cumartesi günü Uluslararası Uzay İstasyonuna kenetlenmiştir. Bu gelişme Türkiye ve Türk milleti için tarihî değer ve önemdedir. Bir gün gelecek uzayda çok daha büyük keşiflere, çok daha büyük mucizelere Türk çocukları imza atacaktır; ümidimiz ve niyazımız budur. Türk milleti artık uzaydadır, "Burada ben de varım." demiştir.

Türkiye, millî enerji atılımıyla kurulu enerji gücünde 106 bin megavatı aşmış, yenilenebilir enerji üretiminde Avrupa'da 5'inci, dünya da 12'nci sıraya çıkmıştır. Bununla birlikte, yapımı hızla devam eden Akkuyu Nükleer Santrali'miz, Karadeniz'de keşfettiğimiz 710 milyar metreküp doğal gaz rezervimiz, petrol ihtiyacımızın yüzde 10'unu karşılayacak Gabar Dağı'nda keşfettiğimiz petrol rezervimiz ile yapacağımız yatırımlar ve yeni keşifler enerjide dışa bağımlılığımızı iyice azaltacaktır. Bakınız, enerji ithalatımız 2022 yılında 96,5 milyar dolar, 2023 yılının dokuz aylık döneminde 62,5 milyar dolar düzeyindedir. Enerji ithalatımızın azaltılmasıyla sağlayacağımız kaynaklar ülkemizin gelişmesi ve milletimizin refahı için kullanılacaktır. Yine, Millî Teknoloji Hamlesi'yle gerçekleştirdiğimiz yerli ve millî üretimlerle daha önce ithal ettiğimiz ürünleri ihraç eder konuma gelmemiz de ülkemize çok daha fazla kaynak sağlayacak ve milletimizin refahına yansıyacaktır.

Türkiye zorlu şartlara rağmen Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin istikrarlı ve güçlü yönetim yapısıyla hak ettiği seviyelere, layık olduğu gelişmişlik mertebelerine hamdolsun aşama aşama ulaşmaktadır. Yaygınlaşan hizmet siyaseti Türkiye'mizin çehresini değiştirmekle kalmayıp geleceği lehimize çevirme iradesini de iyice güçlendirmektedir. Ülkemizin temel ve öncelikli meselelerinin köklü çözümlerle buluşturulması hususunda bundan sonra da Cumhur İttifakı her çabayı gösterecek, her çalışmayı yapacak ve mutlaka da muvaffak olacaktır. Toplumsal mühendislik hesaplarıyla Türkiye'yi kargaşa ve kaos iklimine sokmaya, ülkemizin rotasını değiştirmeye de kimsenin gücü yetmeyecektir.

Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak kabul oyu vereceğimiz kanun teklifinin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini niyaz ediyorum.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MHP'li Aksu: Türkiye kutlu hedeflerine kararlılıkla yürüyecektir

MHP'li Aksu: Türkiye kutlu hedeflerine kararlılıkla yürüyecektir