Bu durum, mide asidinin boğaza doğru ilerlemesiyle tetiklenir (asit reflü). Devam ederse buna gastro-özofageal reflü hastalığı (GORD) adı verilebilir. Burası mide asidinin yemek borusuna sızmayı başardığı ve tahriş ettiği yerdir.
MİDE YANMASI
Genellikle zararsızdır ve birkaç saat içinde kaybolur, kısa bir acı hissinden başka bir şeye neden olmaz. Ancak bazen mide ekşimesi, kalp krizi veya kanserin belirtisi olabileceğinden doktora görünmek önemlidir.
İşte şiddetli mide yanmasının anlamına gelebileceği beş ciddi durum ve daha ciddi bir durumun nasıl tespit edileceğine dair uyarı işaretleri.
KANSER
Mide yanması ciddi bir kanser belirtisi olabilir; daha spesifik olarak gırtlak ve yemek borusu kanseri olabilir. Mide asidi yemek borusuna geri aktığında, özofagus kanserinin gelişmesine yol açabilecek doku hasarına neden olabilir.
Cerrah Linas Venclauska, mide yanmasının doğrudan yaşamı tehdit etmemesine rağmen kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde bozabileceğini söylüyor. "Tedavi edilmezse, yemek borusunun iç yüzeyini etkileyen kanser öncesi bir hastalık olan Barrett özofagusunda yol açabilir.
PEPTİK ÜLSER HASTALIĞI
Ülser, vücudun herhangi bir kısmının iç zarındaki kırılmayı tanımlamak için kullanılan terimdir. Bu en belirgin şekilde ciltte ortaya çıkabilir, ancak birçok kişi dilini veya diş etlerini etkileyen ağız ülserlerinden muzdarip olmaktadır. Ancak peptik ülser hastalığı, sindirim sisteminin midenin veya ince bağırsağın iç yüzeyini aşındırması durumudur.
Semptomlar benzer olduğundan insanlar sıklıkla bu durumu mide yanması ile karıştırırlar. Ancak peptik ülser hastalığının önemli bir semptomu, kusma, mide bulantısı, yanma ağrısı gibi diğer semptomların yanı sıra mide ekşimesinin kendisidir.
KALP KRİZİ
Ölümcül sonuçlar doğurabilen kalp krizleri sıklıkla mide yanması ile karıştırılabilir. Harvard Health'e göre, her iki durumun da göğüs ağrısına neden olması nedeniyle ayırt etmek zor olabilir.
Ancak uzmanlar, ne yaşadığınızdan emin değilseniz en iyi tavsiyenin acil yardım almak olduğunu söylüyor. Kalp sorununun en yaygın belirtileri arasında ağrı, hızlı kalp atışı, gerginlik, nemli cilt ve mide bulantısı yer alır.
Mide ekşimesinin belirtileri arasında yanan göğüs ağrısı, yattığınızda daha da kötüleşen ağrı, ağzınızda acı ve kötü bir tat veya baharatlı bir yemekten sonra boğazınıza ilerleyen ağrı yer alır.
MİDE FITIĞI
Uzmanlara göre, mide fıtığı "midenizin bir kısmının göğsünüze doğru hareket etmesidir". 50 yaşın üzerinde oldukça yaygın şekilde görülmektedir ve size sorun yaratmıyorsa normalde tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Bu durum genellikle göğüs ağrısı veya mide yanması durumunu belirlemek için yapılan testler sırasında tespit edilir.
Fıtık çok şiddetli değilse tedavi gerektirmez. Ancak sürekli mide yanması da eşlik ediyorsa ameliyatla ya da ilaçla tedavi edilmesi gerekebilir.
Tedavi edilmeyen fıtıklar, kalıcı mide yanması yemek borusunda uzun süreli hasara neden olabilir ve bu da yemek borusu kanseri riskini artırabilir.
AKCİĞER SORUNLARI
Uzmanlara göre mide asidinin ciğerlerinize kaçması potansiyel olarak zararlı akciğer rahatsızlıklarına ve solunum sorunlarına neden olabilir.
Asit birikmesinin ses tellerinde tahrişe veya iltihaplanmaya ya da boğaz ağrısına neden olabileceği ve bunun da öksürük, tıkanıklık ve ses kısıklığı gibi zararsız şeyleri tetikleyebileceği belirtiliyor.
Ancak asitin akciğerlere solunması halinde astım, larenjit, zatürre veya hırıltılı solunum gibi daha ciddi durumlara yol açabilir. Bu koşullardan mutlaka bir doktora başvurmanız önerilir.
DOKTORA GÖRÜNMENİZ GEREKTİĞİNİ GÖSTEREN BELİRTİLER
Geçmeyen mide ekşimesi
Mide ekşimesi semptomlarının daha şiddetli veya sıklaşması
Yutma güçlüğü veya ağrı
Mide ekşimesinin neden olduğu kusma
İstemsiz kilo kaybı yaşamak
Reçeteli ilaçları aldıktan sonra bile mide ekşimesi semptomlarının yaşanması.
Ciddi ses kısıklığı veya hırıltı yaşama