Türkiye'nin envanterine kattığı Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri, geçtiğimiz haftalarda Sinop'a sevk edilirken görüntülenmişti.
Sinop'a sevk edilirken görüntülenen S-400 bileşenleri arasında, komuta kontrol aracı ile birlikte füze fırlatma aracı (TEL) yer alıyordu.
Sevk güzergahında çekilen farklı görüntülerde S-400 sisteminin radar bileşenleri ve füze taşıyıcı lançerler de vardı.
Sinop'a yapılan sevkiyatın ardından S-400 hava savunma sistemlerinin atış eğitimi için Karadeniz'de NAVTEX ilan edilmişti. NAVTEX süresi 13-16 Ekim olarak belirlendi.
NAVTEX ilanının ardından fırlatma haberleri ortaya çıktı. İngiliz Reuters haber ajansı, S-400 füze savunma sisteminin denemesinin yapıldığını duyurmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin Sinop'ta test edildiğini doğruladı. İstanbul'da cuma namazı sonrası basına açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bu testler yapıldı, yapılıyor ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı ise Doğrulanması halinde NATO müttefiki ve ABD'nin stratejik ortağı olarak Türkiye'nin sorumlulukları ile uyuşmayan S-400 füze denemesini şiddetle kınıyoruz ifadeleriyle haddini aşan bir açıklama yapmıştı.
Türkiye'nin S-400 sistemini kapsamlı şekilde test etmeyi planladığı yönündeki haberler üzerine, ABD'de biri Cumhuriyetçi diğeri Demokrat iki senatör, Trump yönetimine mektup yazarak, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye'ye yaptırımlar getirme çağrısında bulunmuştu.
Geçen yıl başta ABD ve AB ülkelerinin tepkisini çeken Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin alınması sonrasında Ankara-Washington hattında tansiyon yükselmişti.
ABD, Türkiye'yi F-35 savaş jeti programından çıkarmıştı. Fakat ABD, Türkiye'nin 2022'ye kadar F-35 parçası üretmeye devam edeceğini de duyurmuştu.
ABD o dönemde Türkiye'nin Rus yapımı S-400'leri kurması durumunda yaptırım uygulanabileceğini de dile getirmişti.
21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Turgut Adsız'un defense-arabic.com'daki çevirdiği habere göre; Türk Silahlı Kuvvetleri, Yunan ve Mısır savaş uçaklarına karşı S-400 uzun menzilli hava savunma füze sistemlerini konuşlandırdı.
Haberler, Türk ordusunun doğu Akdeniz bölgesinin tanık olduğu gerginliklerin artması ortamında S-400 uzun menzilli hava savunma füze sistemlerini konuşlandırdığını ve etkin hale getirdiğini ifade ettiler.
Aynı zamanda komşu ülkelerin toprakları Türk hava savunma şemsiyesi altında olacak.
TG-MiddleEAST kanalına ve teyit edilmeyen raporlara atfen, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma füze sistemini İzmir ve Hatay bölgelerinde konuşlandırdı.
Hava savunma şemsiyesiyle Lübnan, Suriye, Kıbrıs, Bulgaristan ve Yunanistan topraklarının bölümlerini kapsayacak.
Moskova'nın geçen yıl Ankara'ya teslim ettiği S-400'ün konuşlanma işlemleri hakkında resmi bir teyit bulunmuyor.
Hava savunma şemsiyesiyle Lübnan, Suriye, Kıbrıs, Bulgaristan ve Yunanistan topraklarının bölümlerini kapsayacak.
Moskova'nın geçen yıl Ankara'ya teslim ettiği S-400'ün konuşlanma işlemleri hakkında resmi bir teyit bulunmuyor.