17 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Özbekistan’ın Trabzon Fahri Konsolosluğu törenle açıldı

Özbekistan’ın Trabzon Fahri Konsolosluğu törenle açıldı

Trabzon’da önemli bir diplomatik adım atıldı. Sadık Soylu, Özbekistan Cumhuriyeti Trabzon Fahri Konsolosu olarak göreve başladı.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Özbekistan’ın Trabzon Fahri Konsolosluğu törenle açıldı
KAYNAK: Haber Merkezi

Trabzon Fahri Konsolosluğu'nun açılışı, Özbekistan’ın Bağımsızlığının 33. yıl dönümü olan bugün gerçekleştirildi. 

Ortahisar İlçesi Sarayatik Sokakta gerçekleşen Fahri Konsolosluk açılışına Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Adil Karaismailoğlu ve Vehbi Koç, Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yüksel Gülay , Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov, AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu,  TTSO Başkanı Erkut Çelebi, AK Parti Genel Merkez MKYK üyesi Meryem Sürmen, TTB Başkanı Eyüp Ergan, Trabzon Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Bekir Aktürk ile çok sayıda siyasetçi ve STK Başkanı ile vatandaşlar katılım sağladı.

AÇILIŞI YAPMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ

Soylu, “Eylül ayı Özbekistan’ın bağımsızlık ayı olarak kabul edilmektedir. 1 Eylül Özbekistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlık günü olarak kutlanmaktadır. Sayın Büyükelçim, Fahri Konsolosluk görevini şahsıma tevdi ederken, Trabzon Fahri Konsolosluk açılışını bu anlamlı günde belirttiniz. Biz de kardeşliğimize yakışır şekilde padişahlar şehri olan Trabzon’da, lise yıllarımızın geçtiği bu tarihi bölgemizde tarihi binamızın tadilatını tamamlayarak açılışı yapmamızın mutluluğunu yaşıyoruz. 

ŞEHİRLERİ YAKINLAŞTIRACAĞIZ

Türkiye Cumhuriyeti ve Özbekistan Cumhuriyet kardeşlik binasına Trabzon’umuzdan da bir tuğla biz koymuş oluyoruz. Fahri Konsolosluk ile birlikte Trabzon ve Karadeniz bölgemizin güzel şehirleri Artvin, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Bayburt ile Özbekistan Cumhuriyeti kadim şehirleri Taşkent, Semerkant, Buhara şehirlerini yakınlaştırmış olacağız. Hedefimiz ticaretten sanat, spordan kültüre her alanda geniş ilişkilerimize katkı sunmaktır. Trabzon’un sanayi ve iş insanlarını Özbekistan’a götürüp, Özbekistan’daki iş insanlarını Trabzon’da misafir etmekten mutluluk duyacağız” dedi. 

ÖZBEKİSTAN, TÜRKSOY’UN  KURUCU ÜYELERİNDEN

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yüksel Gülay, “Şubat 2018’de Özbekistan tarafından Türk vatandaşlarına 30 günlük vize muafaiyeti tanındı. Özbekistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke Türkiye’mizdir. Türkiye’nin Taşkent Büyükelçiliği Nisan 1992’de, Özbekistan’ın Ankara Büyükelçiliği Ocak 1993’de     faaliyete başladı. İki ülke arasında 2023’de 3 milyar 1 milyon dolar olmuştur. Haftada 60 tarifile uçak seferi yapılmaktadır. Özbekistan, TÜRKSOY’un kurucu üyelerinden biridir. Ardamızda bulunamayan Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç’in bütün katılımcılara saygı ve selamlarını iletiyorum” dedi. 

ÇOK DAHA KATKI SAĞLAYACAKTIR

AK Parti Trabzon Milletvekili ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, “Bu birliktelik fahri konsolosluk Özbekistan ile Trabzon arasında derin bağları daha da güçlendirecektir. Trabzon özellikle, pandemi sonrasında turizmde çok büyük atılım yaptı. Trabzon Türkiye’nin önemli turizm destinasyonlarından birisi oldu. Bu tür faaliyetler, etkinlikler, temsilcilikler, fahri konsolosluklar çok daha katkı sağlayacaktır. Bunun da yanında Trabzonlu iş insanların Özbekistan ile bağlantılarını güçlendirmesi, Özbekistan’ın da bağlantılarını güçlendirmesi ile Trabzon çok daha büyüyen ve Türkiye’ye daha da katkısı olacaktır. İnşallah bu tür temsilcilikler Trabzon’da artarak devam edecektir” diye konuştu. 

ALİŞER AZAMHOCAYEV: BUNU HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ

Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev, “Özbekistan’ın 4 tane fahri konsolosları mevcut. Bugün Trabzon’a açıyoruz. 1991 senesinde Türkiye, Özbekistan’ın bağımsızlığını ilk olarak tanıdı. Bunu hiçbir zaman unutmayacağız." dedi.

1 MİLYAR DOLAR KALMIŞ ÇOCUKLARI GÖREYİM

Azamhocayev açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Bu sene Özbekistan ile Türkiye diplomatik ilişkilerinin 32 senesi oldu. Çok boyutlu iş birlik üzerine çaba sarf ettik.  Sayın Belediye Başkan Vekilimiz çok güzel söylediler. Bu sene ticari hacmimizi 4 milyar dolara kadar çıkarmak niyetindeyiz. Ben Türkiye’ye geleli 6 yıl oldu. Yakında bizim Cumhurbaşkanımız Türkiye’ye teşrif bulundular. Bende Cumhurbaşkanımıza, 'Ben geleli 6 sene oldu. Torunlar var bensiz büyüyorlar' dedim. Ben dönmek istiyorum desem, 'Bana 1. olarak ticari hacmi 5 milyar dolara çıkar sonra dönersin' dediler. Sizden ricada bulunuyorum. 1 milyar dolar kalmış, bende torunlarımı göreyim.' Sadık bey ile daha çok iş birliğini geliştireceğiz.

Fahri konsolosluk açıyoruz. Önümüzdeki dönemde diplomatik resmi konsolosluklar açma niyetimiz var. Bugün sayın Valimiz ile çok güzel toplantı yaptık. Sayın Valimizi, büyük heyetle birlikte Özbekistan’a davet ettim. Tabi önümüzdeki zaman içerisinde Trabzon’un da Özbekistan’ın önde gelen iliyle kardeş şehir anlaşması imzalamasını isteriz. Bizim vatandaşlarımız Türkiye’de, kendisini evinde gibi görüyor. O nedenle sizlere şükranlarımızı sunarız. Sadık bey ile önümüzde hedef koyduk, iki devlet arasında sosyal, ticari ve kültürel bağların geliştirilmesini amaç olarak hedef belirledik. Hepinizi Özbekistan’a davet ediyorum. 6 sene önce Özbekistan ile Türkiye arasında haftada iki taneydi. Bugün 90’dan fazla var."

GELECEĞE DAİR ORTAK HEDEFLER

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Bugün Özbekistan Cumhuriyeti'nin bağımısızlığının 33. yıl dönümünü ve Özbekistan Trabzon Fahri Konsolosluğunun açılışının gururunu yaşıyoruz. Türkiye ve Özbekistan, tarihi ve kültürel bağlarla birbirine sıkı sıkı bağlı iki kardeş ülke. Bu güçlü kardeşlik ilişkisi sadece geçmişten gelen dostluk değil aynı zamanda geleceğe dair ortak hedefler ve iş birliğini kapsıyor. Bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz Trabzon Fahri Konsolosluğu bu dostluk köprüsünü daha da pekiştirecek, önemli bir adım olacaktır. Bağmıszlığının 33. Yıl dönümü vesilesiyle kardeş Özbek halkına barış, refah ve huzur diliyorum. Elimizden gelen her türlü katkıyı sunmaya devam edeceğiz” dedi. 
Konuşmaların ardından açılış öncesinde dua okundu.

Duanın ardından ise Fahri Konsolosluğun açılış kurdelası katılımcılar tarafından kesildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye, Kerem Aktürkoğlu ile İzlanda karşısında şov yaptı! Türkiye 3 - 1 İzlanda

Türkiye, Kerem Aktürkoğlu ile İzlanda karşısında şov yaptı! Türkiye 3 - 1 İzlanda