20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Pamuk şeker gibi gezegen keşfettiler

Pamuk şeker gibi gezegen keşfettiler

Yapılan araştırmaya göre, Dünya'nın yoğunluğunun yüzde 1'ine tekabül eden WASP-193b adı verilen bir gezegen keşfi yapıldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Pamuk şeker gibi gezegen keşfettiler

Belçika’daki Liège Üniversitesi’nden astronom Khalid Barkaoui liderliğindeki uluslararası bir ekip, gezegensel evrim ile ilgili çalışmasını duyurdu. Yapılan araştırmaya göre, Dünya’nın yoğunluğunun yüzde 1’ine tekabül eden WASP-193b adlı ötegezegen keşfedildi.

Jüpiter’den büyük, Dünya’dan hafif! İşte WASP-193b ötegezegeni

1.232 ışıkyılı uzaklıkta keşfedilen WASP-193b, astronomi dünyası tarafından karahindiba balonu olarak adlandırılıyor. WASP-193b gibi gezegenlerin nadir olduğunu belirten analistler, gezegensel evrimin açıklanabilmesi adına bu tarz keşiflerin önem arz ettiğini vurguladı.

WASP-193b, WASP-193 adlı Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde dönen bir dış gezegen olarak tanımlanıyor. Bu yıldızın Güneş’in kütlesinin yaklaşık 1,1 katı ve yarıçapının 1,2 katıdır ve sıcaklık ve yaş bakımından Güneş’e çok yakın olduğunu belirtelim. Bununla birlikte WASP-193b, yıldızının yörüngesinde Güneş Sistemindeki gezegenlerden çok daha yakın döner. Ötegezegenin yıldıza her 6,25 günde bir yakınlaştığını belirtelim.

Ötegezegen etrafında dönerken yıldızın ışığının nasıl değiştiğini incelemek, Barkaoui ve meslektaşlarının dünyanın yarıçapını ve kütlesini hesaplamasını sağladı. Ötegezegenin yarıçapı, Jüpiter’in yarıçapının yaklaşık 1,46 katıdır. Ancak kütlesi, kıyaslandığında inanılmaz derecede küçüktür: Jüpiter’in sadece 0,139 katı.

Bulguları inceleyen araştırmacılar, ötegezegenin santimetreküp başına 0,059 gram yoğunluğa sahip olduğunu hesapladı. Dünya’nın yoğunluğunun santimetreküp başına 5,51 gram olduğunu belirtelim. Jüpiter’in yoğunluğu ise santimetreküp başına 1,33 gram.
 

Yıldızın 6 milyar yaşına kadar olduğu düşünülüyor. WASP-193b’nin atmosferini şişiren dahili ısı için bir mekanizma olsa da, ötegezegenin gözlemlenen özellikleri, karmaşık gezegen evrimi modelleri kullanılarak yeniden oluşturulamıyor.

Kaynak: Shift Delete

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Prens Selman'ın takımından dev transfer

Prens Selman'ın takımından dev transfer