23 Kasım 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Repertuvar Nedir? Repertuvarın Anlamı: Hangi Alanlarda Kullanılır?

Repertuvar Nedir? Repertuvarın Anlamı: Hangi Alanlarda Kullanılır?

Repertuvar sözcüğü, aslında ilk olarak bir tiyatro terimi şeklinde karşımıza çıkar. Fakat zamanla müzik alanında daha sık kullanılmaya başlar.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Repertuvar Nedir? Repertuvarın Anlamı: Hangi Alanlarda Kullanılır?
KAYNAK: Haber Merkezi

Konunun daha net biçimde anlaşılabilmesi adına öncelikle repertuvar kavramının tiyatro anasanat dalındaki karşılığını inceleyeceğiz. Devamında ise müzikteki tanımını, kullanım alanlarını ve repertuvar oluşturmanın püf noktalarını sade ve açık bir dil ile ifade edeceğiz. İşte, repertuvar hakkında ilginç ve çarpıcı bilgiler...

Uzun bir süreç olan repertuvar oluşturmak; gözlem, analiz, teknik bilgi, bakış açısı ve objektif değerlendirme gibi unsurları bünyesinde barındırır. Dışarıdan bakıldığında kolay gibi görünse de aslında repertuvar hazırlamak, çok ciddi ve profesyonel biçimde sürdürülen bir uğraştır. Repertuvarlar, sanatçıların hem birikimleri hem de deneyimlerine bağlı olarak son şeklini alır. Peki, repertuvar ne demek? Repertuvar sözcüğünün yazımı nasıl?

Repertoire

Repertuvar Nedir?

Çeşitli sanat dallarında sıkça kullanılan temel kavramlardan biri olan repertuvar, yazımı genellikle karıştırılan sözcükler arasında yer alır. Dil uzmanları, sanatçılar, Türkçe ve edebiyat öğretmenleri dışındaki çoğu vatandaşın repertuvar kelimesini yanlış yazdıkları görülüyor. Sahiden, repertuvar sözcüğü nasıl yazılır? Repertuvar kelimesinin TDK’ye göre doğru yazımının nasıl olduğunu biliyor musunuz? «Repertuvar mı yoksa repertuar mı?» sorusunun doğru cevabı, tabii ki de «repertuvar» şeklindeki yazımıdır.

Doğru ve uygun şekilde seçilen repertuvarlar; sanatçının kişiliği, yaşam biçimi, dünya görüşü, becerileri ve sanatsal zevkleri hakkında ayrıntılı mesajlar içerir. Bu nedenle müzik ve tiyatro alanlarında faaliyet gösteren sanatçıların kariyer rotası belirlerken repertuvar seçimlerine çok fazla özen göstermeleri gerekir. Yanlış bir repertuvar, ne kadar başarılı ve yetenekli bir sanatçı olsanız da sizi önemli ölçüde geri plana atar.

Müzikten Tiyatroya Repertuvarın Önemi ve Fonksiyonları

Tiyatro ekiplerinin sahnede canlandırmak amacıyla hazırladıkları ve belirledikleri oyunların listesine repertuvar adı verilir. Eğer oyuncu tek başına sahneye çıkıyorsa ve meddahlık geleneğini sürdürüyorsa bu durumda ise kendisinin özel olarak üzerinde çalıştığı replikler, roller ve oyun metni taslakları da repertuvar olarak nitelendirilebilir.

Peki, müzikte repertuvar ne demek? Ses ve saz sanatçılarının sıkça kullandıkları sözcüklerden biri olan repertuvarın müzikteki karşılığı nedir? Kapsamlı bir araştırma sonucunda derlediğimiz bu metni, sonuna kadar okuyarak repertuvar ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtlarına erişebilirsiniz.

Müzik alanında repertuvar kavramı, müzisyenlerin ve şarkıcıların profesyonel olarak icra ettikleri ve üzerinde derinlemesine çalıştıkları parçaların listesi anlamına gelir. Her sanatçının kendine özgü bir repertuvarı mevcuttur ve bu repertuvarın derinliği, sanatçının kendini geliştirme ve çalışma motivasyonu doğrultusunda şekillenir.

Etkileyici Bir Repertuvar Oluşturmanın Püf Noktaları

Doğru bir repertuvar oluşturmak; provalarda, sahne esnasında ya da stüdyo kayıtlarında sesinizin çok fazla yorulmasını engeller. Repertuvar seçimi ile sahne performansı arasında önemli bağlantılar mevcuttur. Repertuvar seçiminde yapılan hatalar, hem dinleyiciler hem de sanatçı ve orkestra açısından bazı istenmeyen durumlara yol açabilir.

Yanlış bir repertuvar seçmek, uzun yıllar boyunca emek harcadığınız müzik ve tiyatro gibi alanlarda mevcut potansiyelini ortaya çıkarma konusunda önünüzde ciddi bariyerler oluşturabilir. Sanattaki estetik ve güzellik duygusunun seyircilere tam anlamıyla geçmemesine sebebiyet verebilir. Repertuvar hazırlıkları nasıl yapılır? Repertuvar oluştururken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Detaylar, yazımızın devamında sizlerle...

Kaliteli bir repertuvar oluştururken dikkat edilmesi gereken temel unsurlar şunlardır:

-Ses sağlığınızı olabildiğince korumaya özen gösterin ve sahne öncesinde kesinlikle sigara veya alkol tüketmeyin. Ayrıca çay, kahve, süt ve dondurma gibi ürünleri tüketirken de boğazınızda herhangi bir tahribat meydana gelmemesi için çeşitli önlemler alın.

-Repertuvarınızda hem kolay hem de zor parçalara yer vererek dengeli bir yaklaşım geliştirin. Eğer repertuvarınızın çoğunu zor parçalardan oluşturursanız performansınız hızlı biçimde düşer ve birkaç saat boyunca sahnede kalma ihtimaliniz ciddi düzeyde azalır.

Müzik repertuvarları oluştururken alanında uzman ve deneyimli müzik öğretmenleri, şan eğitmenleri ve vokal koçları ile çalışmaya özen gösterin. Repertuvarınızı şan egzersizleri ile desteklemek, oyunculuk veya şarkıcılık deneyimlerinizi olumlu yönde etkileyerek seyircilerden pozitif bildirimler almanıza yardımcı olur.

-Solist olarak sahne aldığınız süreçte her 30 dakikada bir mutlaka mola verin. Sahnede ilk yarım saatlik performans sürecinde kolay parçaları tercih ederek sesinizin açılmasına fırsat tanıyın. Repertuvarınızı oluştururken kolaydan zora doğru bir yaklaşım sergileyin.

-Repertuvar listenizi hazırlarken ses renginize ve müzik tarzınıza uygun parçaları tercih edin. Parçaya uygun tonun ve tavrın belirlenmesi, stüdyo kayıtlarının ve canlı performansların kalitesini belirgin ölçüde etkiler. Ayrıca stüdyo aşamasından önce enstrüman kayıtları ve alt yapılar üzerinden değerlendirme yapmak da sizi zamanla geliştirir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
UEFA'dan Halil Umut Meler'e yarı finalde görev

UEFA'dan Halil Umut Meler'e yarı finalde görev